Güney Koreli ve Amerikalı istihbarat yetkililerinin, Kuzey Kore'nin Yongbyon Nükleer Kompleksi'ndeki bir nükleer reaktörün faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğuna dair gelişmeleri yakından takip ettiği bildirildi.

Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jeon Ha-kyou, "The Dong-a Ilbo" gazetesinin Kuzey Kore'deki Yongbyon Nükleer Kompleksi'nde bulunan bir nükleer reaktör hakkındaki iddialarla ilgili soruyu cevapladı.

Jeon, eylül ayının sonlarında söz konusu reaktörün faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğuna ilişkin iddia hakkında "Güney Koreli ve Amerikalı istihbarat yetkilileri, ilgili hareketleri yakından izliyor." ifadesini kullandı.

Seul merkezli The Dong-a Ilbo gazetesi, ABD ve Güney Kore istihbarat yetkililerinin, 5 megavatlık reaktörün operasyonlarının geçen ayın sonlarında geçici olarak durdurduğunu gösteren işaretler tespit ettiğini ve bunun, silah sınıfı plütonyum çıkarmak için kullanılmış yakıt çubuklarının yeniden işlenmesiyle ilgili olabileceği değerlendirmesini gündeme getirmişti.

Yonhap'a göre, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'ın kuzeyindeki nükleer komplekste bulunan reaktörün Temmuz 2021'den bu yana faaliyette olduğuna dair işaretler bulunuyor.

Kuzey Kore'de, 28 Eylül'de, Güney Kore-ABD-Japonya işbirliğinin "korkunç bir tehdit" oluşturduğu gerekçesiyle "ülkenin varlığı ve gelişimini güvence altına almak, bölgesel ve küresel huzuru korumak" için nükleer silah üretiminin hızlandırılması yönünde yasa yürürlüğe girmişti. (AA)