Yoon, New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulundaki konuşmasında, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "silah tedariki ve askeri işbirliği" konularını görüşmesine atıfta bulundu.

Pyongyang'ın nükleer ve füze programlarının sadece ülkesi için "doğrudan ve varoluşsal bir tehdit" oluşturmakla kalmayıp, aynı zamanda Hint-Pasifik bölgesi ve dünya barışı için de "ciddi bir meydan okuma" olduğunu belirten Yoon, şu değerlendirmede bulundu:

"Kuzey Kore, Rusya'yı konvansiyonel silahlarla destekleme karşılığında kitle imha silahlarını geliştirmek için gerekli bilgi ve teknolojiyi elde ederse, bu anlaşma sadece Ukrayna'nın değil Güney Kore'nin de barış ve güvenliğini tehdit eden doğrudan bir kışkırtma olacak." dedi.

Yoon, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi Rusya'nın BMGK kararlarını "açıkça ihlal eden" Kuzey Kore'den silah ve mühimmat almasının "çelişkili" olduğunu ifade ederek, ülkesinin müttefik ve ortaklarıyla birlikte dayanışma içinde hareket etmesiyle bu "yasa dışı kışkırtmanın" caydırılabileceğini kaydetti.(AA)