1 Aralık 2023’te "insani ara"nın bitmesinin hemen ardından başlayan çatışmalar sürüyor.

İsrail, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana günde en az 108 çocuk öldürdü. İsrail'in Gazze'ye 90 gündür sürdürdüğü saldırılarda 9 bin 730 çocuk ile 6 bin 830 kadın yaşamını yitirdi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 22 bin 600'e yükseldiğini duyurdu. Bakanlık son 24 saatte 162 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

McDonald's CEO'su: İsrail boykotu satışlarımızı cidden etkiledi McDonald's CEO'su: İsrail boykotu satışlarımızı cidden etkiledi

***

CHP iddialara cevap verdi

CHP’de dün yerel seçim gündemli olması beklenen toplantılar, Yargıtay’ın tutuklu milletvekili Can Atalay’la ilgili kararında ısrarcı olması üzerine sadece yargı krizine odaklandı. Partinin aday açıklamaları da gelecek haftaya bırakıldı. Ayrıca aday adaylarının toplantı sürerken katlarda gezerek genel başkan yardımcılarının odalarında beklediği önceki haftaların aksine, dün partiye hiçbir ziyaretçi alınmadı. CHP Parti Meclisi’nde dün sadece önseçimde kazanan isimlerin adaylıkları onaylandı. 

Öte yandan, parti kurmayları sosyal medyada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP lideri Özgür Özel arasında kavga çıktığı iddialarını yalanlarken PM üyeleri önümüzdeki haftalarda partinin aday açıklamalarına devam edeceğini ve açıklanan adayların 600’ü geçeceğini belirtti.  

CHP'den yalanlama: "Aday krizi yok" CHP'den yalanlama: "Aday krizi yok"

***   

Kamuda torpil gündemi sürüyor

CHP Adalet Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, telefondaki torpil yazışmaları kameralar tarafından kaydedilen Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can hakkında suç duyurusunda bulundu.

Torpil iddiaları sorulan Adalet Bakan Yardımcısı Can, gazetecilerden kaçtı! Torpil iddiaları sorulan Adalet Bakan Yardımcısı Can, gazetecilerden kaçtı!

***

Torpile yayın yasağı

Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can'ın FOX TV tarafından kaydedilen torpil yazışmalarıyla ilgili haberlere RTÜK yayın yasağı getirdi. 

Yargıtay binasında düzenlenen Adalet Akademisi programında, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can’ın torpil yazışmaları kameralara yansımıştı. Daha önce, "FETÖ'yü ziyaret ettim. Siyaset ve bürokraside yükselme o yolla oluyordu" ifadeleri de gündem olan Can, torpil yazışmaları yaparken kameralara yakalanmıştı.

Torpil yazışmaları haberlerine RTÜK tarafından yayın yasağı getirildi Torpil yazışmaları haberlerine RTÜK tarafından yayın yasağı getirildi

***

İmamoğlu kampanyasına başladı

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerinde yeniden aday olacak İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu bugün itibarıyla seçim çalışmalarına başladı.

CHP’nin İBB adayı Ekrem İmamoğlu seçim kampanyasına başladı CHP’nin İBB adayı Ekrem İmamoğlu seçim kampanyasına başladı

***   

CHP'den "yargı krizi" başvurusu

CHP, yargı krizin ilişkin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında  disiplin soruşturması açılması için Hakim Savcılar Yüksek Kurulu’na başvuru yaptı. Ayrıca Yargıtay 3. Ceza Dairesi hakkında görevden çekilmeye davet dilekçesi Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’na verildi. Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi Binici, "Yaşanan hukuksuzluklara karşı sadece şikayet dilekçeleriyle yetinmeyeceğiz" dedi.

***  

CHP'den "Böke" çözümü...

CHP, İzmir Büyükşehir adayı belirleme sürecindeki belirsizliği, “Selin Sayek Böke formülü” ile çözmeye hazırlanıyor. İzmir için ismi anılan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Sengel’in, “Selçuk’ta yapacaklarım var” diyerek teklifi geri çevirdiği, anketlerde öne çıkan isimlerden Buğra Gökce’nin ise “Dengeli liste” planı nedeniyle şansı olmadığı, İzmir için Böke’nin aday gösterileceği iddia ediliyor. 

***

TBB'den Can Atalay açıklaması

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iki kez hak ihlali kararı verilmesine rağmen kararları uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında ceza soruşturması başlatılmasını talep etti.

TBB Genel Sekreteri: AYM kararından sonra Can Atalay'ın tahliyesi zorunlu TBB Genel Sekreteri: AYM kararından sonra Can Atalay'ın tahliyesi zorunlu

***  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Ortak Paylaşım Forumu'nda konuştu

Ekonomik verilere değinen Erdoğan, enflasyonda belirgin düşüş için yılın ikinci yarısına işaret etti. Konuşmasının son bölümünde yerel seçimlere işaret eden Erdoğan, İBB Başkanlığı yaptığı dönemi anımsatarak, "İstanbul o günlerine geri dönmek istiyor" dedi.

***

Bakan Işıkhan'dan açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, TİSK tarafından düzenlenen Ortak Paylaşım Forumu'nda konuştu. 'Yaşlılık Sigortası'nı orta vadeli bir dönemde hayata geçirmek zorunda olduklarını söyleyen Işıkhan, "Yaşlı nüfusun istihdamda yer almasını sağlayacak düzenlemelere ihtiyaç var" dedi.

***

Hürriyet yazarı Hakan'da aday iddiaları

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanlıkları için adaylarına ilişkin kulisi paylaştı. Hakan’a göre yüzde 75 ihtimallerle AKP Ankara’da Turgut Altıok’u, İstanbul’da da Murat Kurum’u aday gösterecek.

Hakan, “Kulislere daldım çıktım. Sağı solu yokladım. Kulağı deliklerle görüştüm. Ağzı sıkıları konuşturmaya çalıştım. Bu işlerden iyi çakanları yokladım. Elde ettiğim sonucu açıklıyorum: AK Parti İstanbul adayı: Murat Kurum. AK Parti Ankara adayı: Turgut Altınok. Kesin mi? Tabii ki değil. Son ana kadar kesin değil. Ama ihtimalleri yüzde olarak şöyle yazabilirim: Murat Kurum’un aday olma ihtimali yüzde 75. Turgut Altınok’un aday olma ihtimali yüzde 75. Eksi yüzde 25’i ihtiyat payı olarak görün lütfen.” ifadelerini kullandı.

Ahmet Hakan kulisi: AKP’nin Ankara ve İstanbul adaylarını kim? Ahmet Hakan kulisi: AKP’nin Ankara ve İstanbul adaylarını kim?

***  

Gazeteci Yılman'dan iddia

Gazeteci Sevilay Yılman, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul adayı için "kasada sakladığı" ismi açıklayacağını ve bu ismin Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan olduğunu öne sürdü.

***

DEM Parti'den başvuru

Sincan Cezaevi'ndeki 11 kadın mahkumun koşullu salıverilme hakkından faydalandırılmadığını belirten DEM Parti Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a soru önergesi verdi. Gökalp TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na yaptığı başvuruda infazlarını tamamlamalarına rağmen İdare Gözlem Kurulu kararıyla 11 kadın mahkumun bundan yararlandırılmadığını belirterek konunun araştırılmasını istedi.

RTÜK'ün Halk TV ve Flash TV'de verdiği yayın durdurma cezaları başladı. Her iki kanal da yayın durdurma cezaları sebebiyle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun aday tanıtım toplantısını yayınlayamadı.

***

Yargıtay Başkanı Atalay ve AYM hakkında konuştu

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay'ın Can Atalay dosyasıyla ilgili AYM'nin kararını tanımaması ile ilgili krize dair, " Anayasa'nın durumundan kaynaklanan ve ciddi anlamda derin görüş aykırılıklarımız olduğu bir gerçek" açıklamasını yaptı.

Yargıtay Başkanı'ndan 'Can Atalay' açıklaması: Derin görüş ayrılıklarımız olduğu bir gerçek Yargıtay Başkanı'ndan 'Can Atalay' açıklaması: Derin görüş ayrılıklarımız olduğu bir gerçek

***

CHP'li Özer'den dikkat çekici açıklama

CHP İstanbul Milletvekili Özer, Cumhurbaşkanı’nın bir yıl boyunca hayata geçirdiği maddelerin, TBMM’nin yasalarla hayata geçirdiği maddelerden 6 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Özer’in çıkardığı verilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yayımladığı Cumhurbaşkanlığı kararı ve kararnamelerinin toplamı Meclis’ten geçen kanun maddelerinden 6 kat fazla. Özer’in hazırladığı rapora göre, 2023 yılında Meclis’te toplam 37 teklif yasalaştı. Bu tekliflerin 29’u uluslararası anlaşmalar olurken, biri 2022 yılı merkezi yönetim kesin hesap kanunu, biri 2024 yılı bütçesi, biri 2023 bütçesi yetmediği için çıkartılan ek bütçe, biri aile ve gençlik fonu kurulması diğer 4’ü ise torba kanundu. 2023 boyunca 600 milletvekili toplam 37 kanun teklifinde 87’si uluslararası anlaşma maddesi olmak üzere 295 madde görüşmüş oldu

***

İstanbul'da yaşamak her geçen gün zorlaşıyor

İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti bir yıl içerisinde yüzde 78,13 arttı. İPA verilerine göre Aralık 2023'te dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti İstanbul'da 49 bin 159 TL’ye ulaştı.

İstanbul’da yaşamın aylık maliyeti 49 bin 159 lira İstanbul’da yaşamın aylık maliyeti 49 bin 159 lira

***

İSKİ baraj doluluk oranlarını paylaştı

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, İstanbul'da barajların ortalama doluluk oranı yüzde 52.44'ü buldu. 11 Kasım’da yüzde 16,18'e kadar düşen doluluk oranı, tekrar yüzde 52'yi geçti. Kasım ve aralıkta bölgede etkili olan yağışlarla Kazandere Barajı’nın doluluk oranı yüzde 41,77, Papuçdere Barajı’nın ise yüzde 25,01’e yükseldi.

***

Goldman Sachs tahminini paylaştı

ABD'li bankacılık devi Goldman Sachs, Türkiye ekonomisine yönelik yaptığı değerlendirmede "Artan döviz girişlerinin ve daralan cari açığın 2024 yılında TL'deki değer kaybı oranını sınırların içine çekeceğini düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi. Bankaya göre TL, bu sene tahminlerin altında değer kaybedecek.

***

Yerlikaya'dan operasyon paylaşımı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul merkezli 7 ilde eş zamanlı düzenlenen Kafes-29 operasyonlarında Volkan Reçber ve Emrah Sever'in yönetici olduğu 2 bölgesel organize suç örgütünün çökertildiğini bildirdi. Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığınca İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele müdürlüğünce operasyon gerçekleştirildiğini belirtti.

***

Kars'ta trafik kazası: En az 2 kişi yaşamını yitirdi

Kars'ta iki otobüs ile bir kamyonun karıştığı zincirleme trafik kazasında ilk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı. Erzurum'un Horasan ilçesi ile Kars'ın Sarıkamış ilçesi arasındaki kara yolunun Karakurt mevkisinde iki otobüs ile bir kamyonun çarpıştığı ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda sağlık, jandarma ve arama kurtarma ekibi sevk edildi. 

***

DEM Parti'li Koçyiğit'ten "Yargıtay" açıklaması

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, Gezi Davası hükümlüsü Can Atalay hakkındaki kararına ilişkin, "Ne yazık ki Yargıtay, haddini aşan bir karara imza koydu. Asla ama asla Yargıtay kararı Mecliste okunmamalıdır" ifadelerini kullandı.

***

CHP'den Meclis'e çağrı

TBMM, Gezi davası hükümlüsü TİP milletvekili Can Atalay için olağanüstü toplantıya çağrıldı. CHP Grubu tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan dilekçede, toplantının 9 Ocak Salı günü saat 15.00'te yapılması talep edildi.

CHP'den 'Can Atalay' hamlesi: Meclis'e olağanüstü toplantı çağrısı CHP'den 'Can Atalay' hamlesi: Meclis'e olağanüstü toplantı çağrısı

***

Talu çifti adliyeye sevk edildi

150 milyon liralık vurgun yaptıkları iddia edilen sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve Beril Talu, Sabiha Gök

Sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu-Beril Talu çifti adliyeye sevkedildi Sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu-Beril Talu çifti adliyeye sevkedildi
çen Havalimanı'nda gözaltına alındı. Asayiş Şube Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi.

***

Fatih Altaylı'ya ceza... 

Gazeteci Fatih Altaylı, hakkında başlatılan "suçu ve suçluyu övme" ve "halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama" suçlarından verdiği savcılık ifadesinin ardından hakimliğe sevk edildi. Nöbetçi mahkeme, Altaylı hakkında "yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol" talep etti. Altaylı, bugün sabah saatlerinde savcılığa giderek ifade verdi. Altaylı’yla birlikte Prof. Dr. Celal Şengör de destek olmak için savcılıkta hazır bulundu. Savcılıkta ifade veren gazeteci Fatih Altaylı yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Altaylı, yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı Altaylı, yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı

***

Süper Kupa araştırması açıklandı

Araştırma şirketi Areda Survey, Süper Kupa Finali’nde yaşananlara ilişkin araştırma yayımladı. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 83,9’u Türkiye Süper Kupa Finali’nin Türkiye’de oynanması görüşünde bir araya gedi. Katılımcıların yüzde 91,6’sının ise 'TFF Başkanı istifa etmeli' dediği bildirildi.

***

Blinken Türkiye'ye geliyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında, bu akşam (5 Ocak Cuma) İstanbul'a gelecek. 

Gazze'deki gelişmeleri ele almak için Türkiye ve Yunanistan'ı da kapsayan Orta Doğu turu kapsamında, bu akşam İstanbul'a gelecek olan Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek.

ABD Dışişleri Bakanı'nın AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın aracına kırmızı boyalı eylem! "Gazze'deki masumların kanı" ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın aracına kırmızı boyalı eylem! "Gazze'deki masumların kanı"

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Türkiye'ye geliyor ABD Dışişleri Bakanı Blinken Türkiye'ye geliyor

***

Barış annesi Erdoğan'a hakaretten beraat etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Allah belanı versin” dediği iddiasıyla Diyarbakır’da yargılanan 78 yaşındaki Barış Annesi Hayriye Türkekul beraat etti. İstinaf Mahkemesi de ‘yerleşmiş Yargıtay içtihatları uyarınca bedduanın hakaret suçunu içermeyeceğini’ belirten yerel mahkeme kararına uydu.

***

Türk astronot için geri sayım

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ilk Türk astronotun 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece uzay yolculuğuna çıkacağını açıkladı.

Kacır, "NASA ilan etmiş oldu. İlk Türk astronot uzay yolculuğuna çıkıyor. Türkiye saatiyle 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece saat 01.11'de Alper Gezeravcı ilk insanlı uzay misyonumuz için yola çıkmış olacak. Dün itibarıyla 14 günlük karantina süreci de başlamış oldu. Bu yolculuk hem uluslararası bilim literatürüne önemli katkı sunacak hem Türkiye'nin uzay çalışmalarında önemli bir kilometre taşı olacak hem de gelecek nesillerimize ilham kaynağı olacak" dedi.  

***

İsrail "sivil yönetim" hakkında açıklama yaptı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Gazze'nin sivil yönetiminin Filistinlilere bırakılacağını söyledi. Galant, "İsrail'in Gazze'de sivil varlığı olmayacak. Gazze'de sorumluluğu üstlenecek kişiler, İsrail devletine düşman olmamaları ve aleyhinde çalışmamaları şartıyla Filistinliler olacaktır" dedi.