1 Aralık 2023’te "insani ara"nın bitmesinin hemen ardından başlayan çatışmalar sürüyor. İsrail ordusunun, "güvenli" olduğu iddiasıyla Filistinlileri zorla göç ettirdiği Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde son üç günde düzenlediği saldırılarda 31 kişiyi öldürdüğü bildirildi.

Öte yandan İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne yaklaşık 3 aydır sürdürdüğü saldırılarında aralarında uluslararası yasaklı bombaların da bulunduğu ağırlığı 65 bin tonu geçen patlayıcı kullandığı duyuruldu.

İsrail katliamlarına devam ediyor: "Güvenli bölgede ölümler..." İsrail katliamlarına devam ediyor: "Güvenli bölgede ölümler..."

***

31 Mart yerel seçimleri için takvim işlemeye devam ediyor

Seçmen listeleri bugün muhtarlıklarda askıya çıkarıldı. Seçmenler, 17 Ocak tarihine kadar bilgilerini muhtarlıklara asılı olan listelerden kontrol edebilecek.

Yerel seçimler için süreç başladı: İşte YSK'ya göre gün gün 31 Mart 2024 Yerel Seçim takvimi Yerel seçimler için süreç başladı: İşte YSK'ya göre gün gün 31 Mart 2024 Yerel Seçim takvimi

***

Erdoğan duyurdu: Adaylar ne zaman açıklanacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün AKP Genel Merkezi'ne geldi. Erdoğan, Genel Merkez'e geçmeden önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, İstanbul adayının 7 Ocak Pazar günü açıklanacağını bildirdi.

Erdoğan: İstanbul adayını pazar günü duyacaksınız Erdoğan: İstanbul adayını pazar günü duyacaksınız

***  

Yeniden Refah ile AKP buluşacak

Yerel seçimlere sayılı günler kala partiler ittifak ve işbirliğini sürdürüyor. Önceki seçimlerde Cumhur İttifakı’ndan giren Yeniden Refah Partisi’nin yerel seçimler için AKP’ye görüşecek.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, yaptığı açıklamada, “AK Parti heyeti randevu istedi, yarın akşam görüşme yapılacak” dedi.

Yeniden Refah Partisi'nden AKP'ye uyarı: Gücümüz görmezden gelinirse... Yeniden Refah Partisi'nden AKP'ye uyarı: Gücümüz görmezden gelinirse...

***

CHP'li İlgezdi'den "kütüphane" açıklaması

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, TBMM’deki yer sıkıntısı nedeniyle tarihi Meclis Kütüphanesi’nin okuma salonlarının boşaltıldığını belirtti. İlgezdi, “Meclis Kütüphanesi’nin tarihi dokusunu bozacak şekilde süreli yayınlar odası ve milletvekili okuma salonları boşaltıldı. Kütüphane için özel olarak tasarlanmış bir alanı bozmak ancak kitaplara düşman bir zihniyetin ürünü olabilir” açıklamasını yaptı.

***

Özel'den "İmamoğlu" sorularına yanıt

CHP Genel Başkanı Özel, İBB Başkanı İmamoğlu’nun "gölgesinde kaldığı" ve İmamoğlu’nun "gölge genel başkan" gibi hareket ettiğiyle ilgili eleştirilere yanıt verdi. Özel, "Ben kompleksleri olmayan bir yöneticiyim. Ömrüm boyunca ekibimdeki kimseyi kıskanmadım. İmamoğlu'yla aramıza nifak sokmaya çalışanlar boşuna bekler, birbirimize düşmeyeceğiz" dedi.

Özgür Özel'den "İmamoğlu'nun gölgesinde kaldı" eleştirilerine yanıt Özgür Özel'den "İmamoğlu'nun gölgesinde kaldı" eleştirilerine yanıt

***

CHP Genel Başkanı Özel'den açıklama ve davet...

CHP Genel Başkanı Özgür Özel açıklamalarda bulundu; "Türkiye İttifakı" çağrısı yapan Özel, “Bu seçimde mutlaka psikolojik üstünlüğün muhalefete geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. “Kendi partisinin adayının seçimi kazanamayacağını düşünen bütün muhalefet seçmenini AKP’nin karşısında kazanma ihtimali kuvvetli adayda birleşmeye davet ediyorum” çağrısında bulunan Özel, “Bu seçimde mutlaka psikolojik üstünlüğün muhalefete geçmesi, büyükşehirlerin korunması ve muhalefetin de belediye sayısını arttırması gerekiyor. Bu konuda seçmenin öngörüsüne inanıyorum. Muhalif seçmeni birleşmeye davet ediyorum. Yerel seçimden sonra da Türkiye’de gündem belirleyen bir siyaset görecekler. Seçmen karar verirse önünde hiçbir engel duramaz” ifadelerini kullandı.

Özgür Özel’den “birleşme” çağrısı: "Türkiye ittifakını kurmalıyız" Özgür Özel’den “birleşme” çağrısı: "Türkiye ittifakını kurmalıyız"

***

TİP'ten "Can Atalay" tepkisi

TİP, Can Atalay hakkında AYM'nin hak ihlali kararını Yargıtay'ın 2. kez tanımaması hakkında açıklama yayımladı. Açıklamada, "Yargı darbesine karşı tüm ülke sathında kararlıkla ve kitlesel şekilde mücadele edeceğiz" denildi.

Gergerlioğlu: Yargıtay'ın Can Atalay Kararı AYM'yi Fiilen Bitiriyor Gergerlioğlu: Yargıtay'ın Can Atalay Kararı AYM'yi Fiilen Bitiriyor

***

CHP'de Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında toplandı

MYK toplantısı, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin ziyaretinin ardından öğle saatlerinde gerçekleştirildi. MYK'nin bugünkü toplantısında açıklanması belediye başkan adaylarının görüşülmesi öngörülüyordu. Ancak, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal kararına uymamasının ardından MYK'nin gündemi değişti.

Yargıtay'ın kararını "Anayasa'ya darbe girişimi" olarak değerlendiren CHP'de MYK, özel gündem olarak 'yargı krizi'ni ele alacak. MYK'nin ardından Parti Meclisi de toplanacak. Parti Meclisi'nde de 'yargı krizi' görüşülecek ve bundan sonraki mücadele hattı belirlenecek.

CHP MYK toplandı, belediye başkan adayları gündemi haftaya kaldı CHP MYK toplandı, belediye başkan adayları gündemi haftaya kaldı

***

9 vekil hakkında fezleke hazırlandı

CHP, DEM Parti ve TİP'ten 9 milletvekiline ait Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri, TBMM Başkanlığına sunuldu. Dosyaları Karma Komisyona sevk edilen milletvekilleri arasında, "DEM Parti Mardin Milletvekili Salihe Aydeniz, DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, DEM Parti İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu Kok, TİP İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil, CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ve CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç” yer alıyor.

9 milletvekili hakkında dokunulmazlık dosyası TBMM'de 9 milletvekili hakkında dokunulmazlık dosyası TBMM'de

***

Bakan Tunç gazetecilere konuştu, "liyakat var" dedi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kameralara yansıyan kamuda torpil görüntülerine ilişkin açıklama yaptı. Tunç, "Torpil iddialarını reddediyoruz. Talepler gelebilir. Tek kriterimiz liyakattır" dedi. 

Torpil skandalının ardından: Bakan Tunç'tan "liyakat" açıklaması Torpil skandalının ardından: Bakan Tunç'tan "liyakat" açıklaması

***

KCDP'den "Medeni Kanun" protestosu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, Adalet Bakanlığı, Aile Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın 4-5 Ocak’ta Taksim The Marmara Otel’de yapacağı Medeni Kanun Çalıştayı'nda kadınların kazanılmış haklarının yeniden tartışmaya açılacağını belirterek The Marmara Otel önünde protesto düzenledi. Eylemde söz alan Genel Sekreter Fidan Ataselim, "Medeni kanuna öyle ya da böyle el uzatmak demek hilafet çağrılarının yapılabildiği, AYM kararlarının hiçe sayıldığı bu günlerde laikliğe savaş açmak demektir. Medeni Kanun'a dokunamayacaklar" ifadelerini kullandı.

KCDP Taksim'den seslendi: Korkma! Medeni Kanun’a dokunamayacaklar KCDP Taksim'den seslendi: Korkma! Medeni Kanun’a dokunamayacaklar

***

Bakan Şimşek'ten ekonomi açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MÜSİAD'ın yıllık değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamada 2024 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, "2024'e baktığımız zaman, büyüme zayıf seyredecek. Enflasyonda düşüş devam edecek. Daha destekleyici finansal koşullar daha gevşek bir para politikasına evrileceğiz" dedi.

***

AKP'li Uçum AYM'yi hedef aldı

Mehmet Uçum, Can Atalay için 2. kez hak ihlali kararı veren AYM'yi hedef aldı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, AYM'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği 2. hak ihlali kararını değerlendirdi. AYM'nin yapısının değiştirilmesi gerektiğini savunan Uçum, "AYM, kurulduğu günden bugüne kadar pervasız anayasa tanımazlığı ve cüretkar hukuk ihlalleriyle malul olmuş bir yapıdır" dedi. Uçum ayrıca, AYM için "2010'da FETÖ'cü çetenin HSYK’yı ele geçirmesine sebep oldu" ifadelerini kullandı.

***

Eğitim Sen YK üyelerini açıkladı

Eğitim Sen 12. Olağan Genel Kurulu’nun ardından sendikanın yeni yürütme kurulu üyeleri belirlendi. Sendikanın 22-23-24 Aralık 2023 tarihlerinde yapılan seçimler sonrasında oluşan yeni Merkez Yürütme Kurulu, ilk toplantısını gerçekleştirmiş ve görev dağılımını yaptı. Buna göre, Kemal Irmak Genel Başkan olurken, Zülküf Güneş ise Genel Sekreter olarak görevlendirildi.

Eğitim Sen'in yeni Genel Başkanı Kemal Irmak oldu Eğitim Sen'in yeni Genel Başkanı Kemal Irmak oldu

***

CHP'li Akay: "İşçi ve memur emekli maaşları eşitlenmeli"

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay işçi ve memur emekli maaşlarının eşitlenmesini istedi. İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren Akay, AKP'nin seçim ekonomisi yürüttüğünü söyledi. Öte yandan Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay hakkındaki kararını eleştiren Akay, "Anayasa Mahkemesi kararına ikinci kez uyulmuyor. Anayasa Mahkemesi kararlarının, bütün yargı birimlerince uygulanması gerekir. Seçilmiş milletvekili Meclise gelip görevini yerine getiremiyor. Hukuka güvenin olmadığı bir ortama dış yatırımcıyı çekemezsiniz" ifadelerini kullandı.

***

Reisi'den ABD'ye gözdağı

İran Cumhurbaşkanı Reisi, "İsrail ve ABD'nin işledikleri suçlar nedeniyle ağır bedel ödeyeceğini" söyledi. Kirman'da gerçekleştirilen bombalı saldırılara dikkat çeken Reisi, "Gücünüzü direniş güçlerine yetiremediniz şimdi masum insanlara kullanıyorsunuz ancak bu suç için ağır bir bedel ödeyeceğinizi bilin" diye konuştu.

***

İnce'den Özel'e "hayırlı olsun" ziyareti

Memleket Partisi Genel Başkanı İnce, CHP lideri Özgür Özel'i ziyaret etti. Çıkışta iki lider açıklamalarda bulundu. 

Özel yaptığı açıklamada, "Nazik ziyaret için teşekkür ediyoruz. Memleketi ve halkın meselelerini konuştuk. Diyalog ve temas için fikir birliğine vardık. Dün AYM'nin kararını hiçe sayan darbe girişiminin son perdesi oynandı. Bu şartlar altında toplantılarımızın özel gündemle toplanacağını duyurmuştuk. Bugün yerel seçimlere dönük bir şey duymayacaksınız. Olağanüstü gündem darbe girişimidir. Önümüzdeki hafta PM yeniden toplanacaktır" ifadeleri kullandı.

İnce ise yargıya tepki gösterdiği açıklamasında,  "Biz de yeni seçilen Genel Başkan'a başarı dilekleri için geldik. Bir değerlendirme yaptık. Elbette seçim süreciyle ilgili de kaygılarımızı dile getirdik. Memleketin birçok şeyi ele geçirilmiş, yargı iktidarın sopası olmuş durumdadır. Yargı eğer adalet dağıtmıyorsa o ülkede yoksulluk da kaçınılmazdır. Yargı karın doyurur. Bu ülkede yargı aklını başına almalıdır" dedi.

Özel ve İnce buluşması sona erdi: "Yargıya tepki, darbe ifadeleri..." Özel ve İnce buluşması sona erdi: "Yargıya tepki, darbe ifadeleri..."

Muharrem İnce, CHP lideri Özgür Özel ile bir araya geldi Muharrem İnce, CHP lideri Özgür Özel ile bir araya geldi

***  

Canan Karatay hakkında suç duyurusu...

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Prof. Dr. Canan Karatay'ın HPV aşısı karşıtı açıklamaları nedeniyle suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Derneğin sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada her yıl bin 250 kadının HPV kaynaklı kanserler nedeniyle hayatını kaybettiği vurgulanırken Karatay'ın sözlerinin halk sağlığını tehdit ettiği belirtildi.

***

İran'daki saldırıda ölü sayısı güncellendi

İran, Kirman'daki bombalı saldırıda ölü sayısını 84 olarak güncelledi. Patlama sonrası 103 olarak açıklanan daha sonra 95 olarak güncellenen can kaybı hakkında bilgi veren İçişleri Bakanı Vahidi, adli tıp verilerine göre hayatını kaybedenlerin sayısının 84 olduğunu aktardı.

İran’da bir günlük yas ilan edildi İran’da bir günlük yas ilan edildi

***

Ukrayna ve Rusya arasında takas...

Ukrayna ve Rusya, savaşın başından bu yana en büyük suçlu takasını gerçekleştirdiklerini açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri arabuluculuğunda varılan anlaşma kapsamında iki taraftan da 200'den fazla asker evlerine döndü.

***

TFF'den "yayın hakları" hakkında açıklama

Süper Lig yayın hakkı ihalesi açıldı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Süper Lig ve 1. Lig müsabakalarının yayın hakları için son teklif tarihinin 14 Şubat olduğunu duyurdu