ABD BAŞKANI'NDAN İSRAİL'E TAM DESTEK 
7 Ekim gününden bu yana İsrail ile Filistin arasında yaşanan çatışmalar, 17 Ekim akşamı İsrail’in Gazze’nin kuzeyinde bulunan hastaneyi bombalamasıyla yeni bir boyuta evrildi. El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda 471 kişi yaşamını yitirdi. Katliamın ardından İsrail saldırıyı üstlenmedi, yetkililer, “Sorumlu İslami Cihad örgütüdür” dedi. Gelişmelerin sabahında ABD Başkanı Joe Biden, planlandığı gibi İsrail’deydi. İsrail Başbakanı Netanyahu tarafından karşılanan Biden, kameralara verdiği sıcak ve samimi görüntülerin tepkilerin odağı oldu. Hemen ardından iki liderin yaptığı ortak basın açıklamasıyla ise tepkiler çığa döndü. Biden, İsrail’in “biz yapmadık” yalanına destek çıkarak, “İsrail'in sonuna kadar yanındayız. Hamas'a gücümüzü göstermek çok önemli. Ne yapacağımıza bakacağız Burada olmak istedim çünkü tüm dünyanın İsrail'in yanında olduğumuzu bilmesini istiyorum. Dünya İsrail’in geçmişten de güçlü olduğunu bilecek” dedi. Hastane saldırısını ise “patlama” olarak niteleyen Biden, “Patlamayı diğer taraf yapmış gibi görünüyor ama bir sürü insan da buna inanmıyor" diye konuştu.

DÜNYANIN GÖZÜ GAZZE'DE

Saldırının yankıları Dünyada da büyük oldu. Biden’ın destek açıklamalarının ardından Ürdün’de gerçekleşecek dörtlü zirve iptal edildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplantı kararı aldı. Mısır’da 3 günlük yas ilan edilirken saldırıyla ilgili konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin saldırıyı "korkunç bir olay ve felaket" olarak niteleyerek, "Taraflar arasında müzakere sürecinin başlaması gerekiyor" dedi. Putin, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediklerini ifade etti. Bir açıklama da İran Cumhurbaşkanı Reisi’den geldi. Reisi, “Siyonist rejime silah desteği veren ABD, İsrail’in suç ortağıdır. Gazze’deki hastane saldırısı, İsrail için sonun başlangıcı olacaktır” dedi.

TÜRKİYE'DE GAZZE İÇİN MİLLİ YAS KARARI

Hastane saldırısına yoğun tepki gösterilen ülkelerin başında Türkiye geldi. Pek çok ilde Filistin’e destek için halk meydanlara indi. Bazı noktalarda polis kitleye müdahale etti. Yaşanan ölümler nedeniyle 3 günlük milli yas kararı alındı. Karar AKP’li Özlem Zengin tarafından duyuruldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Gazze’ye sağlık hizmeti verilmesi için harekete geçildiğini açıkladı. Koca, “Bölgeye gemi hastaneler göndermeye ve sahra hastaneleri kurmaya hazırız" dedi.

TÜRK YAHUDİ TOPLUMU: MASUM SİVİLLERİN HEDEF ALINMALARINI REDDEDİYORUZ

Türkiye Hahambaşılığı Vakfı'na bağlı Türk Yahudi Toplumu, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısının ardından açıklama yaptı. Açıklamada, "Masum sivillerin her ne koşulda ve nerede olursa olsun -özellikle hastane, okul, huzurevi vb- hedef alınmalarını , katledilmelerini şiddetle reddediyor ve kınıyoruz" denildi.

BERLİN'DE SİNAGOGA MOLOTOFLU SALDIRI 

Almanya'nın başkenti Berlin'in Mitte mahallesindeki sinagoga molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Saldırı, Gazze'deki hastane katliamı nedeniyle düzenlenen protestolarda Berlin polisiyle eylemcilerin gece boyu devam eden çatışmaların ardından yaşandı. Polis, Mitte mahallesindeki sinagogun çevresinde güvenlik önlemi alırken saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldı.

SİYASETİN GÜNDEMİ İSRAİL-FİLİSTİN'Dİ

İsrail’in Gazze’de yaptığı katliam siyasetin de gündemindeydi. Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti lideri Meral Akşener, "Bu bizzat Netanyahu terörüdür; Netanyahu 21. yüzyılın yeni Hitler'idir" dedi. Saadet Partisi’nin grup toplantısında da gündem aynıydı. Genel başkan Temel Karamollaoğlu’na Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da eşlik etti. İkili toplantıya Filistin atkılarıyla katıldı. Toplatıda söz alan Davutoğlu, “İsrail büyükelçisi derhal Türkiye’den gönderilmelidir” dedi. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise saldırının sabahında soluğu Filistin Büyükelçisi Faed Mustafa’nın yanında aldı. Büyükelçi ile görüşen Babacan daha sonra basın mensuplarına açıklama yaptı. Ali Babacan konuşmasında çözüm için 1967 sınırlarına uygun bir şekilde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devleti kurulması gerektiğini ifade etti. Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa ise “Türk halkı birçok şehirde protesto eylemleri gerçekleştirdi. Gösterdikleri dayanışma için Allah herkesten razı olsun” dedi.

İZMİR'DE 4.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

İzmir depremle sarsıldı. İzmir'in Bayındır ilçesinde saat 15.55’te 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, depremin 7 km derinlikte yaşandığını duyurdu.

AKŞENER GAZETECİYİ AZARLADI, ÇGD'DEN TEPKİ GELDİ

İYİ Parti lideri Meral Akşener, eski CHP Milletvekili Sinan Aygün'e Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı teklif ettiği yönündeki iddialara sert tepki gösterdi. Akşener, "Ne kadar büyük saygısızlık, gizli görüşme yok" diye konuştu. Akşener’in gazeteciye verdiği bu sert yanıta Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi’nden tepki geldi. Dernek tarafıdan yapılan açıklamada, siyasetçilerin görevinin gazetecilere "had bildirmek" olmadığına dikkat çekildi.

KULİS: MUHARREM İNCE, CHP'YE DÖNÜŞ HAZIRLIĞI YAPIYOR

CHP'den tartışmalı bir şekilde ayrılarak Memleket Partisi'ni kuran Muharrem İnce'nin yeniden CHP'ye dönmeye hazırlandığı öne sürüldü. DW Türkçe'nin haberine göre, "İnce'nin bazı kurultay delegeleri üzerinde etkili olduğu ve ibreyi değişimcilerden Kılıçdaroğlu'na çevirebileceği hesabı yapıldığı” aktarıldı. İnce'nin CHP'ye dönüşü için başlatılan temaslara dair olumsuz bir görüşü olmadığı bildirildi.

İYİ PARTİ'DE TOPLU İSTİFA

Amasya’da İYİ Parti depremi yaşandı. Partinin il, merkez ilçe ve ilçe teşkilatlarından, aralarında kurucu üye ve yöneticilerin de olduğu yaklaşık 300 kişi istifa etti.

CHP'Lİ BELEDİYELERE TALİMAT

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, partisinin bütün belediyelerine, emekliler ve üniversite öğrencileri başta olmak üzere, ihtiyaç sahiplerine kış ayları boyunca sosyal yardımları artırma talimatı gönderdiklerini bildirdi. Akın, bu şartlar altında milyonlarca yurttaşın geçim şartlarının daha da kötüleşeceğinin öngörüldüğünü ifade etti.

SARAY'IN BÜTÇESİ BİR YILDA İKİYE KATLANDI

Vatandaş ekonomik sorunlarla boğuşurken hükümet, Saray’ın bütçesini bir yılda ikiye katladı. 2024 yılı bütçe teklifine göre; 2023’te 6,6 milyar lira olan Cumhurbaşkanlığı Bütçesi'nin 2024’te 12 milyar 283 milyon 843 bin liraya çıkarılması öngörüldü.

DİYANET YİNE İTİBARDAN TASARRUF ETMEYECEK

Yalnızca Saray da değil. Hem vatandaşa sık sık tasarruf öğütleyen hem de itibardan tasarruf etmeyen Diyanet’in de 2024 bütçesi artırıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2023 yılında 36,4 milyar lira olan bütçesi, 2024 yılında yüzde 151’lik artış ile 91,8 milyar liraya ulaşacak.

BANKALARDAN KOMİSYON ORANINA REKOR ZAM 

Bankalar, pos cihazı kullanımından aldığı komisyon oranına rekor zam getirdi. 0.49 ile 0.79 seviyesindeki komisyon oranı yüzde 3.5'e çıkarıldı. Yapılan fahiş zammın ardından işletmelerden peş peşe iptal kararları geldiği bildiriliyor.

12. KALKINMA PLANI DA GÖZÜ KIDEM TAZMİNATINA DİKTİ

Türkiye’nin 5 yıllık yeni kalkınma planı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. 12. Kalkınma Planı’nda bireysel emeklilikte otomatik katılım sisteminin geliştirilmesinden tamamlayıcı emeklilik sistemine, din eğitiminden aile yapısını olumsuz etkileyen “zararlı akımların” etkilerinin azaltılmasına kadar birçok düzenleme yer alıyor. Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, planda, açıkça dile getirilmese de bunun perde arkasında kıdem tazminatları bulunuyor. İktidar uzun süredir kıdem tazminatını emeklilik sisteminin bir parçası haline getirmek ve fona dönüştürmek istiyor, işçi sendikaları ise bu uygulamaya karşı çıkıyordu. 

MEMURUN FAZLA MESAİ ÜCRETİNE ZAM GELİYOR

Devlet memurlarının 5 lira 40 kuruş olan saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda 10 lira 10 kuruşa yükseltilecek.

EBUBEKİR ŞAHİN YENİDEN RTÜK BAŞKANI OLDU

İktidarın sansür sopası haline gelen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığına bir kez daha Ebubekir Şahin seçildi. RTÜK'ten yapılan açıklamaya göre, bugün başkanlık seçimi için yapılan Üst Kurul toplantısını Başkanvekili Orhan Karadaş yönetti. Oylamada, Orhan Karadaş da yeniden Başkanvekili oldu.

ÜLKE ADALET ARIYOR... 

Anayasa Mahkemesi'nin son 11 yıllık verilerine göre, yaklaşık 552 bin kişi bireysel başvuruda bulundu. Verilere göre, sadece 2023'ün ilk dokuz ayında 80 bin başvuru yapıldı.

ATAMA VE GÖREVDEN ALMALAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Bazı kamu kurum ve kuruluşlarına atama ile görevden alma kararları, partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlandı. Üç ay önce atanan Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürü, Erdoğan'ın imzası ile görevden alındı.

SİNOP'TA KAZA: 13 KİŞİ YARALANDI

Sinop'un Boyabat ilçesinde fabrika işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 13 kişi yaralandı. Kastamonu yönüne giden Süleyman Yücel'in kullandığı minibüs, Hacıahmeti Köyü mevkiinde yol kenarındaki tarlaya devrildi. İhbar üzerine kaza yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi.

GANA'DA BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR: EVİNDEN OLANLARIN SAYISI 26 BİNE ÇIKTI

Gana’da şiddetli yağışlar nedeniyle yaşanan sel felaketinin bilançosu katlanıyor. Edinilen son bilgilere göre, sel ve taşkınlar sebebiyle yerinden edilenlerin sayısı 26 bine çıktı. Gana’lı yetkililer, yaşadıkları yerden gitmek zorunda kalan insanların su, gıda ve ilaca ihtiyaçları olduğunu söyledi.