İsrail ile Hamas arasında 1 Aralık'ta "insani ara"nın bitmesinin ardından başlayan çatışmalar sürüyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 3 askerinin daha öldürüldüğünü, 8'inin de ağır yaralandığını açıkladı. Böylece, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim'den bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısı, 137'si Gazze'deki çatışmalarda olmak üzere 469'a yükseldi.

Lübnan'daki Hizbullah ise İsrail'in Lübnan'ın güneyinde sivillere ait evleri vurmasına karşılık İsrail'in kuzeyini hedef aldığını açıkladı. Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in sivillere yönelik saldırılarına asla müsamaha gösterilemeyeceği ve aynı şekilde cevap verileceği" belirtildi.

İsrail güçleri ise  son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaklaşık 230 yere hava saldırısı düzenlediğini açıklarken, Gazze'nin kuzeyinin yanı sıra güneyindeki Han Yunus'a kara saldırısı başlatan İsrail ordusu, bölgeye yönelik bombardımanlarına devam ediyor.

Öte yandan Gazze’deki gazeteci ölümleri de sürüyor. Gazetecileri Koruma Komitesi İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar sonucunda hayatını kaybeden gazetecilerin sayısının 68’e yükseldiğini duyurdu.

İsrail ordusu, son 24 saatte Gazze'de 230 yere hava saldırısı düzenlediğini bildirdi İsrail ordusu, son 24 saatte Gazze'de 230 yere hava saldırısı düzenlediğini bildirdi

***

CHP'nin seçim hareketliliği sürüyor...

Yerel seçim çalışmaları için genel merkezdeki toplantılarını sürdüren CHP’de bugün merkez yönetim kurulu ve parti meclisi (PM), CHP lideri Özgür Özel başkanlığında bir araya geliyor. Toplantıda, 250’ye yakın seçim çevresinin belediye başkan adaylarının belli olması bekleniyor. Parti, gelecek hafta İstanbul’da elinde olmayan ve az farkla kaybettiği ilçelerde adaylarını belirlemeyi ve İstanbul’da kampanyasını aralık bitmeden resmen başlatmayı planlıyor.

Öte yandan PM’deAdanaMersinHatay ve Aydın büyükşehirleri de gündeme gelecek. Adana’da mevcut başkan Zeydan Karalar, Mersin’de Vahap Seçer, Aydın’da Özlem Çerçioğlu ile devam edilmesine kesin gözüyle bakılırken; Hatay için ise Lütfü Savaş ile devam edilip edilmeyeceği belirsiz. İzmir için ise duyurulacak isim, yılbaşına yakın bir zamanda belirlenecek.

Öte yandan İstanbul’daki ilçe adaylarının bir kısmının da önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor. CHP en geç 15 Ocak’ta tüm adaylarını ilan etmiş olacak.

Bir başka iddiaya göre ise bugünkü Parti Meclisi toplantısının ardından Adana, Mersin, Antalya ve Aydın adaylarının açıklanması beklenmiyor. Adana ve Mersin’in adaylarının, "Cumhur İttifakı’nın aday hamlesine" göre belirleneceği belirtiliyor. CHP’de, bugüne kadar açıklanan Ankara, İstanbul, Balıkesir ve Bursa dışındaki büyükşehirlerin birlikte açıklanması bekleniyor.

Buna göre, Manisa ve Samsun’un adaylarının ise bugün açıklanması planlanıyor. Çanakkale ve Trabzon’un ise raporlama süreçlerinin tamamlandığı kaydediliyor.

CHP'de seçim mesaisi: "Adayların açıklanması bekleniyor" CHP'de seçim mesaisi: "Adayların açıklanması bekleniyor"

***  

Özel'den Terkoğlu'na mektup...

CHP lideri Özgür Özel, Şeyh Said'le ilgili sözleri nedeniyle kendisini eleştiren gazeteci Barış Terkoğlu'na mektup yazdı. Özel, kırıldığını ifade ettiği yazı için cevap verdi; "Atatürk'ten tarafım, aksinin düşünülmesini hakaret kabul ederim" ifadelerini kullandı.

Özel'den Terkoğlu'na 'Şeyh Said' mektubu: "Atatürk'ten tarafım, hakaret sayarım" Özel'den Terkoğlu'na 'Şeyh Said' mektubu: "Atatürk'ten tarafım, hakaret sayarım"

***  

CHP'de yoğun görüşme programı... 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eşit Başkanı Hüseyin Mat ve beraberindeki heyet ile görüştü. CHP Genel Merkezi’ndeki görüşmede Özel'e, Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat ve CHP Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörü Mehmet Tüm eşlik etti. Görüşmenin ardından açıklama yapılmadı.

Öte yandan Özel,  Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Isabelle Dumont ile de bugün görüştü. CHP Genel Merkezi'nde yapılan görüşmede CHP lideri Özel’e, Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel eşlik etti.

***  

Babacan'dan Akşener'e eleştiriler... 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İYİ Parti lideri Meral Akşener'i eleştirdi. TBMM'de konuşan Babacan, "Dün 'adayımdır' dediğinize bugün 'korkak' derseniz güven oluşturamazsınız" dedi.

***

Hürriyet yazarı Hakan'dan AKP adayları açıklaması...

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) için aday arayışını üçe indirdiğini söyledi. Hakan, bu adayları "İYİ haber alan kaynaklarıma göre AK Parti’nin İstanbul aday adaylarının sayısı üçe inmiş. Önem sırasına göre değil alfabetik sıraya göre veriyorum üç ismi: BİR: Ali Yerlikaya. İKİ: Murat Kurum. ÜÇ: Tevfik Göksu" sözleriyle duyurdu.

Ahmet Hakan, AKP'nin olası İBB adaylarını açıkladı: Üçe indi, alfabetik sırayla... Ahmet Hakan, AKP'nin olası İBB adaylarını açıkladı: Üçe indi, alfabetik sırayla...

***

Erkan Baş'tan CHP'ye uyarı ve gözdağı... 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, CHP yönetimine "Eğer önümüze sağcı adaylar getirilir ve ‘Seçim sadece bu isimlerle kazanılır’ denirse ve bu bize dayatılırsa biz de o halde Türkiye’nin her yerinde kendi adaylarımızla seçime gireriz" mesajını verdi.  

Erkan Baş: "CHP sağcı aday dayatırsa seçime bütün Türkiye'de kendi adayımızla gireriz" Erkan Baş: "CHP sağcı aday dayatırsa seçime bütün Türkiye'de kendi adayımızla gireriz"

***

İYİ Parti'de istifalar durdurulamıyor

İYİ Parti’de istifalar devam ediyor. Bugün yaptığı basın açıklamasında İYİ Parti Ankara Milletvekili Yüksel Arslan da partisinden istifa ettiğini duyurdu.

İYİ Parti'de İstifalar sürüyor: Ankara Milletvekili Yüksel Arslan duyurdu İYİ Parti'de İstifalar sürüyor: Ankara Milletvekili Yüksel Arslan duyurdu

***

Vekil odalarının maliyeti ne kadar?

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yeni yapılan milletvekili odalarına neden ihtiyaç duyulduğunu ve odaların maliyetini sordu. TOKİ aracılığıyla 10 milletvekili için ek oda yapan TBMM'nin bu iş için 15 milyon TL harcadığı ortaya çıktı.

Milletvekili odalarının maliyeti dudak uçuklattı Milletvekili odalarının maliyeti dudak uçuklattı

***   

Saadet Partisi'nden "yerel seçim" mesajı...

Saadet Partisi'nden bir yetkili, yerel seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada Gelecek Partisi ile büyükşehirlerde ve ilçelerde ortak aday çıkarabileceklerini belirterek, CHP ile işbirliği tekliflerine de açık olduklarını söyledi. 

***

Deprem Bilimci Naci Görür'den adaylık yalanlaması...

 Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'ün İYİ Parti'nin İBB adayı olacağını iddia edildi. Görür, iddiayı yalanlayarak, "Ben bilim adamıyım. Siyaset üstü kalmak zorundayım. Siyasete girersem, deprem konusuna verdiğim bunca yılım biter" dedi. 

Naci Görür'den İBB adaylığı açıklaması: Ben siyaset üstü bir bilim adamıyım Naci Görür'den İBB adaylığı açıklaması: Ben siyaset üstü bir bilim adamıyım

***

Can Atalay dosyasında 2. ihlal kararı çıktı

AYM, tutuklu TİP Hatay Milletvekili ve Avukat Can Atalay hakkında verdiği kararda "Seçilme ve siyasi faaliyet bulunma hakkı ihlal edildi" ifadelerini kullandı. Anayasa Mahkemesi, Atalay dosyasında bireysel başvuru hakkının ihlaline oy birliğiyle karar verdi.

Türkiye İşçi Partisi ise kararın ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Hatay halkının iradesi olan milletvekilimizin özgürlüğü bir dakika daha gasp edilmemeli ve Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Can Atalay'a 2. ihlal kararı: "İşte AYM'nin aldığı kararın metni..." Can Atalay'a 2. ihlal kararı: "İşte AYM'nin aldığı kararın metni..."

***

MHP'li Yıldız'dan AYM'ye suçlama...

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, AYM'nin cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği 2. hak ihlali kararına tepki göstererek "Heyet aynı, dosya aynı, taraf aynı. Ne bekleyecektik? Yine ihlal kararı verdi. Başka türlü bir karar zaten beklemiyorduk" dedi. Yıldız, ayrıca, AYM kararlarının gerekçesinin kendisine göre 'doğru' olmadığını savundu.

***

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın son faiz kararını açıkladı

Kurul, faizi beklentiler dahilinde 250 baz puan artırarak yüzde 42,50'ye çıkardı. Parasal sıkılaşmanın bir süre daha devam edeceği değerlendirilen PPK metninde, "Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir" denildi.

***

MSB'den bir açıklama daha: "Görev yerleri değişmiş"

Milli Savunma Bakanlığı, Tuzla Piyade Okulu'nda yaşanan olaylarla ilgili yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada gözetim ve denetim sorumluluğunu tam olarak yerine getirmeyen sıralı amirlerin görev yerlerinin değiştirildiği bildirildi.

MSB tarafından yapılan duyuruda, "Olaylara sebebiyet veren personel, TSK Disiplin Kanunu Madde 29 gereği geçici olarak görevden uzaklaştırılmış ve Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmiştir. Söz konusu olayda gözetim ve denetim sorumluluğunu tam olarak yerine getirmeyen sıralı amirlerin görev yerleri değiştirilmiştir. Ayrıca, kamuoyunda iddia edildiği gibi henüz Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayırma cezası verilmiş personel bulunmamaktadır" ifadeleri kullanıldı. 

MSB'den "Tuzla" açıklaması: "Sıralı amirlerin görev yerleri değiştirildi" MSB'den "Tuzla" açıklaması: "Sıralı amirlerin görev yerleri değiştirildi"

***

AFAD bu kez de işçilerin maaşına göz dikti...

Depremde sıkça eleştirilen AFAD ve taşeronu ARESS Turizm Reklamcılık adlı şirket, 144 işçisinin yol ve yemek zammına göz dikti. AFAD içerisinde çeşitli işlerde çalışan taşeron işçilere gönderilen yazıda, yol ve yemek için yapılan, 5 ila 30 bin lira arasında değişen miktarların önümüzdeki 3 ayda maaşlarından kesileceği belirtildi. Taşeron şirket yetkilileri topu AFAD’a atarak “Kararı onlar verdi” dedi. 

***  

Motorin fiyatlarında zam durmak bilmiyor

Brent petrol ve dolar kurundaki hareketlilik ile KDV ve ÖTV oranlarında yapılan zamlar benzin ve motorin fiyatlarında da değişikliğe neden oluyor. Benzinin litre fiyatına önceki gün 1 lira 49 kuruş zam yapılmıştı. Sektör kaynaklarının aktardığına göre motorine de 1 lira 76 kuruş zam bekleniyor.

***

Milletvekili Ekici: "Yolsuzlukta zirve yaptık"

Gelecek-Saadet Grubu adına Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan Konya Milletvekili Hasan Ekici Türkiye'nin 'Yolsuzluk Algı Endeksi'nde 2022 yılında 182 ülke arasında 101'inci sıraya gerileyerek tarihindeki en düşük sırayı aldığını söyledi. Ekici, Türkiye'nin 2022 yılında 182 ülke arasında 101'inci sıraya gerileyerek tarihindeki en düşük sırayı aldığını dile getirdi. OECD ülkeleri içinde 37'nci sırada ve G20 ülkeleri arasında sondan 4’üncü sırada yer aldığına dikkat çekti.

***

Turgay Ciner, adının geçtiği Susurluk Raporu için erişim engeli kararı aldırdı

Habertürk’ün sahibi iş insanı Turgay Ciner, Vikikaynak'ta yer alan ve Kutlu Savaş tarafından kaleme alınan Susurluk Raporu için erişim engeli kararı aldırdı. Ciner'in adı, raporda uyuşturucu kaçakçılığına ilişkin suçlamaların yer aldığı bölümde geçiyordu.

***  

Belözoğlu'ndan "Fatih Terim Fonu" açıklaması...

Ankaragücü Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, fon dolandırıcılığı olayını kendisinin ortaya çıkardığını ileri sürdü. Dosyada adı geçen ve son olarak hesap hareketleri incelenen Fatih Terim'in bilerek olayın içinde olmadığını belirten Belözoğlu, "Fatih Terim’in benim gibi bunun bir fon olduğunu düşünerek bu işe girdiğini düşünüyorum." dedi.

***

Çerkezoğlu: "Hakkımızı alana kadar devam edeceğiz"

DİSK, 'Gelirde Adalet, Vergide Adalet, İnsanca Yaşanacak Bir Ücret' çağrısıyla Eskişehir Ulus Anıtı önünde açıklama yaptı.

Çerkezoğlu açıklamasında, "Her gün yoksullaştığımız, her gün alım gücümüzün düştüğü, yüksek enflasyon karşısında her gün ücretlerimizin gerilediği bu da yetmiyormuş gibi ağır vergi yüküyle her gün daha fazla ezildiğimiz bu süreçte bu mücadeleyi hep birlikte büyütüyoruz. İki yıldır bu mücadeleyi iş yerlerinden başlattık. Sizler iş yerlerinde tezgâh başlarında bildiriler okudunuz. İş yerlerinde başlayan bu mücadeleyi alanlara, meydanlara TBMM’ne, bakanlıklara da taşıdık. Gelirde adalet dedik, vergide adalet dedik. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, ürettiğimiz değerden hakkımızı istiyoruz dedik. Kimseden sadaka istemiyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Hakkımızı alana kadar da mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DİSK 11 kentte ‘Gelirde adalet, vergide adalet’ için yürüyecek DİSK 11 kentte ‘Gelirde adalet, vergide adalet’ için yürüyecek

***  

Hamas görüşmelerde yol alamadı

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Gazze'de ateşkes ilan edilmesi ve esir takası anlaşmasına ilişkin yürütülen müzakereler kapsamında dün gittiği Mısır'da arabulucularla gerçekleştirdiği görüşmelerden sonuç çıkmadığı bildirildi.

***

UNICEF açıkladı: "Çocuklar Gazze'de temiz suya ulaşamıyor"

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de çocukların temiz suyun yüzde 90'ına erişim sağlayamadığını bildirdi. UNICEF tarafından yapılan açıklamada, Gazze'de temiz suyun yüzde 90'ına ulaşamayan çocukların, her gün sadece 1.5 ila 2 litre suya erişebildiği belirtilirken insani yardım standartlarına göre, acil durumlarda temel ihtiyaçları karşılamak için gereken asgari su miktarının günlük 15 litre olduğuna, sadece hayatta kalmak için günde en az 3 litre suya ihtiyaç duyulduğuna işaret edildi.

UNICEF: Gazze bugün yine çocuk olmak için en tehlikeli yer UNICEF: Gazze bugün yine çocuk olmak için en tehlikeli yer

***

Avrupa futbolunda önemli karar: Tekel kırılabilir mi?

Avrupa Adalet Divanı, UEFA ve FIFA'nın 2021'de Avrupa Süper Ligi'nin oluşumunu engelleyerek rekabet yasalarına aykırı hareket ettiğini duyurdu. Kararın ardından açıklama yapan Avrupa Süper Ligi CEO'su Bernd Reichart, "UEFA'nın tekeli bitti, Futbol artık özgür kaldı. Taraftarlara buradan duyuruyoruz; Avrupa Süper Ligi'nde tüm maçlar ücretsiz olacak" ifadelerini kullandı.

Tekel kırılıyor mu? Avrupa Adalet Divanı'ndan 'Avrupa Süper Ligi' kararı Tekel kırılıyor mu? Avrupa Adalet Divanı'ndan 'Avrupa Süper Ligi' kararı

***  

Derbiye deplasman taraftarının alınacağı açıklandı

Fenerbahçe - Galatasaray derbisi için deplasman taraftarı kararı verildi. İstanbul Valiliği İl Spor Güvenlik Kurulu, Fenerbahçe-Galatasaray derbisine sarı-kırmızılı taraftarların da alınacağını açıkladı.