İsrail ile Hamas arasında 1 Aralık'ta "insani ara"nın bitmesinin ardından başlayan çatışmalar sürüyor. İsrail güçlerinin, 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde öldürülenlerin sayısı 19 bin 453'e yükseldi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği saldırılarda 25 Filistinli hayatını kaybetti. Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail saldırılarını 74. günde de sürdürdü. İsrail'in saldırılarının Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yoğunlaştığı kaydedilirken saldırılarda onlarca kişinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan İsrail, yaklaşık 2,5 aydır saldırdığı abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 53 bin ton bomba kullandı, 52 bin 500 konutu yerle bir etti.

İsrail ordusunun Refah'taki saldırılarında 25 Filistinli öldü İsrail ordusunun Refah'taki saldırılarında 25 Filistinli öldü

***

CHP’de seçim hareketliliği devam ediyor..

21 Aralık Perşembe günü toplanacak CHP Parti Meclisi’nde 200’ün üzerinde seçim çevresinin belediye başkan adayları belirlenecek. 25 Aralık haftasında toplanacak CHP Parti Meclisi’nde ise öncelik, az fark ile kaybedilen İstanbul ilçelerine verilecek.

Öte yandan CHP’nin İstanbul’daki ilçe belediye başkan adaylarının netleştiği öne sürüldü. Gazeteci Saymaz bugün yazdığı yazısında, Beşiktaş, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Kartal ve Beylikdüzü belediye başkanlarının yerinde kalacağını iddia etti.

CHP'nin İstanbul hareketliliği: Adaylar netleşiyor mu? CHP'nin İstanbul hareketliliği: Adaylar netleşiyor mu?

***  

DEM Parti batıda aday çıkarılacak kentleri açıkladı

Güç birlikleri kurarar ilerleyeceklerini kaydeden Doğan, Türkiye’nin batısında ilk etapla aday gösterilecek yerleri açıkladı. Buna göre DEM Parti'nin ilk etapta aday çıkaracağı kentler şöyle: "Adana'nın Ceyhan, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri; Antalya’nın Kepez ilçesi; Mersin'in Akdeniz, Toroslar ve Tarsus ilçeleri; İstanbul’un Esenyurt, Sancaktepe, Adalar ve Sultanbeyli ilçeleri; Aydın'ın Didim, Efeler, Germencik ve Söke ilçeleri; Konya'nın Cihanbeyli ve Kulu ilçeleri; Kocaeli'nin Dilovası ilçesi; İzmir'in Torbalı, Bayraklı ve Menemen ilçeleri; Manisa'nın Gölmarmara, Turgutlu ve Yunusemre ilçeleri; Çanakkale'nin Gökçeada ilçesi; Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy ilçeleri."

DEM Parti, Batı'da aday çıkaracağı yerleri açıkladı DEM Parti, Batı'da aday çıkaracağı yerleri açıkladı

***

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Uşak'ta açıklamalarda bulundu

Partisinin Uşak Belediye Başkan adayını açıklayan Akşener, İBB Meclisi'ndeki istifalar hakkında da konuştu. İstifa eden İBB İYİ Parti Grubu Grup Başkanvekili İbrahim Özkan'ı eleştiren Akşener, kendisinden gizli şekilde Ankara'da ilçe pazarlığı yapıldığını belirterek "Bunu bir savaş ilanı olarak kabul ediyorum, varım" dedi.

Öte yandan Muhammet Gür'ü partisinin Uşak Belediye Başkan adayı olarak ilan eden Akşener, daha sonra yerel seçimlerle ilgili farklı mesajlar da verdi. Akşener, İYİ Parti'nin Türkiye'nin her ilinde olduğu gibi Ankara ve İstanbul'da da seçimlere yalnız gireceğini açıkladı. 

İYİ Parti Lideri Meral Akşener'den CHP'ye: "Savaş ilanı olarak kabul ediyorum, varım İYİ Parti Lideri Meral Akşener'den CHP'ye: "Savaş ilanı olarak kabul ediyorum, varım

***

ORC'den çarpıcı seçim anketi...

ORC Araştırma şirketi, "Bu Pazar Milletvekili Genel Seçimi olsa" başlıklı araştırmasının sonuçlarını yayımladı.

Kamuoyu ile paylaşılan sonuçlara göre AKP, CHP, MHP ve Zafer Partisi oylarını artırırken DEM Parti ve İYİ Parti'de düşüş yaşanıyor.14 Mayıs'ta yapılan genel seçimlere Millet İttifakı çatısı altında kendi adayları ve logosuyla girerek yüzde 10 oy alan İYİ Parti, ORC'nin anketine göre yüzde 6,2'ye kadar geriledi.

ORC anketi: İYİ Parti barajın altında mı kalıyor? ORC anketi: İYİ Parti barajın altında mı kalıyor?

***

Emekliye ödeme ne zaman?

TBMM Genel Kurulu, 25 Aralık'ta tamamlanacak bütçe toplantılarının ardından çalışan emeklilere de 5 bin lira ödenmesine ilişkin düzenlemeyi kapsayan kanun teklifini görüşecek. Çalışan emeklilere 5 bin lira düzenlemesi yılbaşından önce yasalaşacak. TBMM Genel Kurulu, 25 Aralık'ta tamamlanacak bütçe toplantılarının ardından çalışan emeklilere de 5 bin lira ödenmesine ilişkin düzenlemeyi kapsayan kanun teklifini ele alacak.

Çalışan emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? Çalışan emekli ikramiyesi ne zaman yatacak?

***

RTÜK bir yılda ne kadar ceza verdi?

CHP'li vekil Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve İYİ Parti'li vekil Selcan Taşçı’nın RTÜK’ün bağlı bulunduğu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yönelttiği ceza sorularına yanıt geldi. Verilen yanıtta bir yılda 570 ceza verildiği, değerlendirmelerde yayın kuruluşunun iktidara yakın ya da muhalif olmasının önemi olmadığı savunuldu.

***

Erdoğan'dan Macaristan dönüşü önemli açıklamalar: Adaylar ne zaman belli olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşü uçakta gündemi değerlendirdi. AB'nin, Ukrayna ve Moldova’yla katılım müzakerelerini başlatmasına rağmen Türkiye'nin yıllardır bekletildiğini sorusunu yanıtlayan Erdoğan,"Onlara adaylık statüsü vermesi demek, bunların gelip de Avrupa Birliği’ne üye olması anlamına gelmez. Onlarla bir süreç başlatılacak, onlar da oyalanacak. Bu ülkelerin hiçbirisi, bir Türkiye değil. Avrupa Birliği’nin, bundan sonra Türkiye’nin konumunu iyi değerlendirmesi lazım. Avrupa Birliği’ne katılmaya birçok üye ülkeden daha hazır durumda bulunan Türkiye’nin, yıllardır siyasi engellemeler nedeniyle kapıda bekletilmesi yanlıştır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan yerel seçim süreci ve partisinin adayları hakkında ise “ Ay sonuna kadar da peyderpey aldığımız bu temayüllerin neticelerini açıklamaya başlayacağız. Bütün bunlarla beraber Cumhur İttifakı’nda ilçelerde kimlerle gireceğiz, Meclis üyeliklerinde kimleri Meclis üyesi olarak belirleyeceğiz, bunları arkadaşlarımız da birer birer görüşüyorlar. Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadan çalışmalarımız devam ediyor. Bizde kavga, gürültü yok, rahatız. Ama diğer ittifaktaki durumu zaten izliyorsunuz, benim size anlatmama gerek yok. Kavgayla, gürültüyle zaten bir yere varılmaz. İnşallah sonu iyi olacak." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'dan yerel seçim açıklaması: Bizde kavga gürültü yok Erdoğan'dan yerel seçim açıklaması: Bizde kavga gürültü yok

***

CHP İstanbul İl Başkanı Çelik: "Diyalog kanalları kapanmış değil"

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İstanbul’da 2017 Referandumu’ndan bu yana bir ‘taban ittifakı’ oluştuğunu vurguladı. Bunun yaklaşan İBB seçimlerine de yansıyacağını söyleyen Çelik, “Diyalog kanalları da tam olarak kapanmadı” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Çelik: "Diyalog kanalları tam olarak kapanmadı" CHP İstanbul İl Başkanı Çelik: "Diyalog kanalları tam olarak kapanmadı"

***

AİHM'den Türkiye'ye mesaj var

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ByLock kullandıkları gerekçesiyle "terör örgütü üyeliği" suçundan yargılanıp çeşitli cezalara mahkum edilmiş bin kişinin hak ihlali temelinde Ankara'ya karşı dava açmak için yaptığı başvuruları bilgi ve görüş için Türkiye'ye iletti.

***  

Merkez Bankası Gaye Erkan'ın kirasını karşılamış

İstanbul’da ev bulamadığını belirterek fiyatların ‘müthiş’ pahalı olduğu söyleyen Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın, şu an oturduğu ev için aylık aidat ile birlikte 49 bin TL ödediği ve daireye Merkez Bankası tarafından aylık 35 bin TL ödendiği öne sürüldü.

Ev bulamamıştı: "Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan için 35 bin TL kira ödeniyor" iddiası Ev bulamamıştı: "Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan için 35 bin TL kira ödeniyor" iddiası

***

Haberlere erişim engeli...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Habertürk’te 'Devletin ordusu Katar'a satılmıştır' diyen CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ı ve kanal sahibi Turgay Ciner’i hedef aldığı açıklamanın yer aldığı haberlere erişim engeli getirildi.

***

CHP'li Veli Ağbaba "asgari ücret" açıklaması yaptı

Ağbaba, "TÜİK’in açıkladığı temmuzdan itibaren gerçekleşen enflasyon, 2023 GSYH rakamlarıyla büyümeden emekçinin alması gereken pay, Merkez Bankası'nın 2024 için beklentisi olan enflasyon oranı dikkate alınarak, 2024 yılı ocak-temmuz dönemi için açıklanacak olan asgari ücretin en az net 19 bin 372 lira olması gerekmektedir" açıklaması yaptı.

Asgari ücret 2024 ne kadar olacak, ne zaman belli olacak? Asgari ücret 2024 ne kadar olacak, ne zaman belli olacak?

***

CHP'li Kılıç: "Futbolda temiz eller kampanyası başlatalım"

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, şiddet, kara para, bahis, milyonluk fon vurgunları iddiaları ile gündeme gelen futbol için “temiz eller kampanyası” çağrısında bulundu. Kılıç, “Her taşın altından AKP çıkıyor. Sahada şiddet uygulayan AKP’li çıkıyor, futbolcuları dolandıran dosyadan AKP’li çıkıyor. Kulüp başkanları AKP’li siyasetçi, futbol endüstrisi AKP’li iş adamı. Gelin buna dur diyelim, futbolda temiz eller kampanyasını başlatalım” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Futbolda temiz eller kampanyası başlamasının vakti geldi CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Futbolda temiz eller kampanyası başlamasının vakti geldi

***

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Gelecek İçin Kadın Gücü Zirvesi’nde konuştu

“İstanbul'u kadınlar için çok daha adil, çok daha yaşanabilir ve çok daha umut dolu bir kent yapma arzumuzdan hiçbir zaman geri durmadık, eksiltmedik, hatta çoğaltarak yol yürüyoruz” diyen İmamoğlu, “Gelecek, kesinlikle kadının gücüyle aydınlanacaktır. Kadın mücadelesi, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu tarihten ve kuruluş günlerinden itibaren yoğun bir biçimde vardır. Ve bu yönüyle çok öncü, çok kahraman kadınlarımız vardır. Her birinin önünde saygıyla, minnetle eğiliyorum. Bu kadın kahramanların, bugünün toplumunda da var olduğunu biliyorum” şeklinde konuştu.

 Öte yandan İmamoğlu, “5 yılda kadın çalışan sayımızı yüzde 40, kadın yönetici rakamımızı yüzde 100 artırdık” ifadelerini de kullandı.  

***

Seçil Erzan ve futbolda dolandırıcılık dosyasında yeni gelişmeler...

Kamuoyunda "Fatih Terim Fonu" olarak anılan ve Seçil Erzan'ın başını tuttuğu dolandırıcılık vakasında Arda Turan'ın ifadesinden yeni detaylar ortaya çıktı.

Sözde yüksek karlı fona 14 milyon dolar yatıran Turan'ın Erzan'ın "Fonda sıkışma var" diyerek ikna etmesiyle 33 milyon TL kredi çekmişti. Turan'ın bu kredi üzerine de 2 milyon liralık kredi çektiği öğrenildi.

12punto'dan Müslim Sarıyar'ın haberine göre; Arda Turan, 28 Şubat 2023’de yine Denizbank Levent şubesinde ayda 224 bin geri ödemeli toplam 12 ay olmak üzere 2 milyon TL ihtiyaç kredisi çekti. İlk taksitin ödeme tarihi ise 14 Nisan 2023 yani Seçil Erzan’ın tutuklandıktan 3 gün sonrasına denk geliyor.

Arda Turan 33 milyon sonrası 2 milyon daha kredi çekmiş Arda Turan 33 milyon sonrası 2 milyon daha kredi çekmiş

***

"Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz"

AYM Başkanı Zühtü Arslan, Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen “Akademi Söyleşileri” kapsamında konuştu. Yargıtay'ın, milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasından sonra ilk kez konuşan AYM Başkanı, “Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz” dedi.

Bahçeli'nin hedef gösterdiği AYM Başkanı Arslan:  Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz Bahçeli'nin hedef gösterdiği AYM Başkanı Arslan: Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz

***

Bireysel kredi kullanan sayısı artışta...

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verileri, bireysel kredi kullanan kişi sayısının (takipteki krediler hariç) son bir yılda 1.8 milyon kişi artarak 39.3 milyon kişi olduğunu ortaya koydu.

Açıklanan en güncel verilere göre, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise Ocak-Ekim 2023 döneminde 1 milyon 100 bin kişi oldu. Böylece bireysel kredi ve kredi kartında ekim sonu itibariyle borcunu ödemeyen ve hala devam eden kişi sayısı 3 milyon 836 bin 53 kişi oldu. Bununla birlikte varlık yönetim şirketlerine satılan bireysel kredi ve kredi kartında 2 milyon 100 bin kişinin borcu devam ediyor. 

***

RTÜK, spor yayınlarında "özenli dil" kullanımına ilişkin ilke kararı aldı

Oy birliği ile alınan karara ilişkin konuşan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "Ne insanlık değerleriyle ne de yayıncılık ilkeleriyle bağdaşan, sınırları aşan kalitesiz programlara yasalar çerçevesinde sınır koymak kaçınılmazdır" dedi.

***

THY'nin acı kaybı...

Türk Hava Yolları’nın THY’nin iki pilotu, bulundukları aracın TIR’a çarpması sonucu hayatını kaybetti. İstanbul Çatalca'da meydana gelen trafik kazasında aynı araçta bulunan 3 pilottan ikisi hayatını kaybederken, diğer pilot ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

THY'nin acı günü, kazada iki pilot hayatını kaybetti THY'nin acı günü, kazada iki pilot hayatını kaybetti

***

Kızıl Goncalar'da 'Yetmez ama evet' çıkışı...

İlk bölümü dün FOX TV’de yayınlanan ‘Kızıl Goncalar’ dizisindeki ‘Yetmez ama Evet’ sahnesi izleyicilerin gözünden kaçmadı. Özcan Deniz ve Özgü Namal’ın başrollerini paylaştığı dizinin bir sahnesinde “O vatan haini ‘yetmez ama evet’çi içeride mi?” ifadeleri yer aldı.

2010 referandumundaki ‘Yetmez ama Evet’ sloganına gönderme olarak algılanan sahne sosyal medyada gündem oldu.

Kızıl Goncalar'daki 'Yetmez ama Evet' göndermesi gündem oldu: O vatan haini içeride mi? Kızıl Goncalar'daki 'Yetmez ama Evet' göndermesi gündem oldu: O vatan haini içeride mi?

***

Kafkametler gemisine ulaşıldı

Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesi açıklarında batan ve kayıp 7 personeli arama çalışmaları 31 gündür süren Kafkametler gemisinin batığı görüntülendi.

***

İSİG Meclisi açıkladı: 2013'ten bu yana 364 tekstil işçisi...

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tekstil işkolunda yaşanan iş cinayetleri raporu yayınladı. Rapora göre, 2013 yılında 37 işçi, 2014 yılında 35 işçi, 2015 yılında 12 işçi, 2016 yılında 44 işçi, 2017 yılında 27 işçi, 2018 yılında 28 işçi, 2019 yılında 35 işçi, 2020 yılında 54 işçi, 2021 yılında 33 işçi, 2022 yılında 32 işçi ve 2023 yılının ilk on bir ayında 27 işçi olmak üzere; 2013 yılından bugüne en az 364 tekstil işçisi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.