"İNSANİ ARA" UZAYABİLİR

İsrail basını, Hamas ile Tel Aviv arasında arabulucular aracılığıyla devam eden müzakereler sonucunda İsrail ordusunun bir kısmını işgal ettiği Gazze Şeridi'nde çatışmalara verilen "insani aranın" birkaç gün daha uzatılabileceğini bildirdi. Hamas kadadından ise Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan İsrail saldırılarına ilişkin açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "Uluslararası gazetecileri ve medya kuruluşlarını, yıkımın boyutlarını ve soykırımın göstergelerini görmek için Gazze Şeridi'ndeki varlıklarını yoğunlaştırmaya çağırıyoruz" denildi.

'FATİH TERİM FONU' SKANDALINDA SON GELİŞMELER

Aralarında Fatih Terim, Emre Belözoğlu, Arda Turan, Selçuk İnan ve Fernando Muslera gibi ünlü futbolcuların da yer aldığı onlarca kişiyi "yüksek faizli gizli fon" vaadiyle dolandırdığı iddia edilen DenizBank Şube Müdürü Seçil Erzan'ın duruşmada ve savcılıkta verdiği tüm ifadeler yayınlandı. T24'ten İlhan Çelik'in haberine göre Erzan, hangi isimlerden tehdit aldığını, yıllar boyu boyu sahte belgelerle elden aldığı milyon dolarları nasıl topladığını kendi sözleriyle anlattı. Erzan, “Fon adı altında kimseden para almadım. Bana herkes çok para kazanmak için ikna olmuş şekilde geldi. Kazandırırken Seçil'dim, kazandıramayınca dolandırıcı oldum” dedi. Davada ismi geçen Emre Belözoğlu'nun avukatı Şekip Mosturoğlu’ndan da bir açıklama geldi. Mosturoğlu, DenizBank'ın açıklamasını yalanlarken bankanın bir yandan Seçil Erzan hakkında suç duyurusunda bulunması diğer yandan Erzan'ı banka genel müdürlüğüne götürüp lehine delil yaratmasının 'savunulabilecek bir tarafı olmadığını' söyledi. Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül de skandal dolandırıcılık davasına ilişkin konuştu. Gönül, kamuoyunun gündemindeki Fatih Terim Fonu’yla ilgili olarak “Adının fon olması, fon olarak lanse edilmesi bizim mevzuatımızdaki bir yeri kapsamıyor” değerlendirmesi yaptı.

ADALET BAKANI'NDAN 'FATİH TERİM FONU' AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'Fatih Terim Fonu' olarak bilinen dolandırıcılık sistemine ilişkin iddianamenin kabul edildiğini duyurdu. Bakan Tunç, “7 sanık ve 18 müşteki var. Bu iddianame İstanbul 41’inci Ağır ceza mahkemesince kabul edildi. İlk duruşma yapıldı. İkinci duruşma 12 Ocak 2024’te gerçekleştirilecek. Yargı elbette iddiaları araştıracak. Kimler suçlu kimler suçsuz müştekiler tanıklar şüpheliler dinlenecektir yargısal süreç sonunda en doğru karar ortaya çıkacaktır” dedi.

ERDOĞAN'DAN YEREL SEÇİM AÇIKLAMASI

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında yerel seçime ilişkin konuştu. Erdoğan, "Gençler, bugün bir başlık atıyorum: Yeniden İstanbul. Programımız işliyor. Cumhur İttifakı olarak en güçlü şekilde yolumuza devam edeceğiz” dedi. Erdoğan ayrıca CHP lideri Özgür Özel'i, Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar'ın elini öpmesini anımsatarak "Bölücü örgüte sempati duyanlarla opera dinlemeyi, kahvaltı yapmayı seçim ittifakı kurmayı maharet saydılar" ifadeleri ile hedef aldı.

İMAMOĞLU'NDAN ERDOĞAN'A 'İSTANBUL' YANITI

Beyoğlu'nda Zafer Toprak Kütüphanesi Cumhuriyet Tarihi Araştırma Merkezi tanıtım toplantısına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, toplantının ardından basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı. İmamoğlu, Erdoğan'ın “Unutmayın bugün bir başlık atıyorum, yeniden İstanbul” açıklamasına verdiği yanıtta "5 yıl geriden geliyor. O yeniden İstanbul başlığı 2019’da atıldı" dedi. İmamoğlu ayrıca, kendisi hakkında “İşine baksın, kentsel dönüşümü nasıl yürüteceğimi onlara mı soracağım” açıklamasında bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye "Halkımızdan aldığımız bilgileri ve elde ettiğimiz değerleri, size taşırız ve yüzünüze bu ifadeleri çatır çatır söyleriz" karşılığını verdi.

AKŞENER CHP'YE YÜKLENDİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada CHP'ye yüklendi. Akeşener, "Bu iktidara karşı, hiçbir başarı gösterememiş olanlar bugün kendi sebep oldukları başarısızlığın faturasını, İYİ Parti’ye kesmeye çalışıyor" diyen Akşener, "Dün yüzde 60 borazanlığı yapanlar bugün çıkıp utanmadan, İYİ Parti analizleri kasıyorlar" ifadelerini kullandı. Akşener, asgari ücrete yılda bir kez zam yapılacak olmasına ise "Biraz da siz bedel ödeyin kardeşim" sözleri ile tepki gösterdi.

AKŞENER İLE ÖZEL BİR ARAYA GELİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Genel Başkan Özgür Özel ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in görüşmesine ilişkin, "Yarın bir görüşme olacak Genel Başkan'ımızın talebiyle. Ama bu görüşmeyi bir ittifak, işbirliği görüşmesi diye de görmek doğru olmaz" dedi. Bulut iki genel başkanın yarın saat 10.30’da görüşeceğini bildirdi.

İYİ PARTİ'DE 4 İLÇE BAŞKANI İSTİFA ETTİ

İYİ Parti'de son dönemdeki istifalara yenileri eklendi. Partinin Urfa teşkilatından 4 ilçe başkanı istifa etti. Ceylanpınar İlçe Başkanı Ömer Koyuncu, Haliliye İlçe Başkanı Mehmet Bülent Mermer, Karaköprü İlçe Başkanı Mehmet Yaşar Badıllı ve Eyyübiye ilçe Başkanı Enver Keskinbıçak, İYİ Parti'den istifa ettiklerini açıkladı. Sosyal medya hesaplarından açıklama yapan ilçe başkanları, istifalarına gerekçe olarak ’partinin aldığı yanlış kararlar ve teşkilata karşı duyarsız tutum’u gösterdi. Bu ilçelerde birçok yönetici ile parti üyesinin de toplu halde istifa ettikleri belirtildi. 

HEDEP'TEN İSRAİL İLE İLİŞKİLERLE İLGİLİ ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, İsrail’le olan askeri-ekonomik ticari anlaşmaların durdurulması ve bağımlı ilişkinin halen sürmesinin temel nedenlerinin araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılması talebiyle TBMM Başkanlığı'na başvurdu.

CHP'NİN 'ADALET NÖBETİ' SONA ERDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı tarafından başlatılan "Adalet Nöbeti" bugün (29 Kasım Çarşamba) sona erdi. Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay üzerinden başlayan, Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında yaşanan yargı krizine yönelik Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde başlatılan nöbete dair konuşan CHP İl Başkanı Özgür Çelik, demokratik kitle örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, sendikalarla ve meslek odalarıyla birlikte "yargı darbe"sini anlatmaya devam edeceklerini kaydetti.

OSMAN KAVALA'NIN AVUKATLARI HAKAN FİDAN'A YANIT VERDİ

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen Osman Kavala'nın avukatları, Avrupa Konseyi'ne 'davayı siyasallaştırma' eleştirisi yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a yanıt verdi. Avukatlar, AİHM kararının uygulanmasını talep etmenin değil bunu uygulamamanın davayı siyasallaştırmak anlamına geldiğini belirttiler.

CHP'Lİ AHMET ARICAN, ADAY ADAYLIĞI İÇİN RESMİ BAŞVURUSUNU YAPTI

CHP'li iş insanı Ahmet Arıcan Mersin Yenişehir Belediye Başkan aday adaylığı için resmi başvurusunu gerçekleştirdi. Başvuru öncesi bir açıklama yapan Yenişehir Belediye Başkan Aday Adayı Ahmet Arıcan, bugünün hayatının en mutlu ve gururlu günlerinden biri olduğunu söyledi.

ERDOĞAN İLE BAHÇELİ GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Beştepe'de bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşme basına kapalı gerçekleşti.

CHP'Lİ ZÜLFİKAR İNÖNÜ TÜMER'DEN ADAYLIK AÇIKLAMASI

Seyhan Belediye Başkan Aday Adaylığı başvurusunu yapan 25 ve 26. Dönem CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, “Seyhan’da Yenilik Zamanı” sloganıyla yola çıktı. Tümer, Seyhan Belediye Başkan Aday Adaylığı başvurusunu yaptı.

ERDOĞAN, GAZETECİ METİN CİHAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazeteci Metin Cihan hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda, Metin Cihan’a ‘Hakaret’ ve ‘İftira’ suçlamalarından dava açılması talep edildi. Şikayet üzerine İstanbul Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Cihan, hakkında açılan soruşturmaya dair açıklama yaptı. Cihan, "Konu ben değilim arkadaşlar. konu gazze bombalanırken burak erdoğan'ın şirketine ait geminin israil aşdod limanından yükleme yapıyor olması. lütfen bunu hiç unutmayalım."

POLİS, PARA KARŞILIĞINDA SİLAH RUHSATI DAĞITMIŞ 

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, İstanbul'da 28 kişiye 1500 dolar karşılığında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ın imzasını taklit ederek silah ruhsatı verildiğini yazdı. Cezaevinde kaldığı dönemde tanıdığı suçluların çoğunun emniyet içinde kaynakları olduğunu belirten Pehlivan, "Meğer İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde bazı polisler hakkında özel soruşturma yürütülüyormuş. Zira, 28 kişiye 1500 dolar karşılığında usulsüz bir şekilde silah ruhsatı vermişler. Dahası, bunu da dönemin İstanbul valisi şimdilerin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ın imzasını taklit ederek yapmışlar" diye yazdı.

"ŞAMPİYONLAR LİGİ" FOTOĞRAFINDAKİ 15 FENOMENE YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞI

Dilan Polat'ın 2019 yılında paylaştığı ve 'şampiyonlar ligi' olarak isimlendirdiği fotoğrafta bulunan 15 fenomen hakkında yurt dışı çıkış yasağı uygulandı. Hakimlik, Eylül Öztürk, Feyzanur Başar, Muhammet Oğuz Başar, İleyda Topal, Tolunay Topal, İlke Ela Göz, Kadir Yiğit, Murat Yiğit, Nurgül Yiğit, Mervenur Korkut, Yavuz Selim Korkut, Tuğba Demirhan, Huri Özsefil, Habip Özsefil, Özge Duman hakkında yurt dışı çıkış yasağı getirdi.

TİKTOK'TA 'MÜSTEHCEN' YAYIN YAPMIŞTI: EV KİRAMI KARŞILAYAMADIM, MECBUR KALDIM

Tiktok'ta para karşılığı 'müstehcen' içerikli canlı yayın yapıp, 1 saatte 100 bin lira topladığı öne sürülen ve sosyal medyada 'Laz kızı' mahlasını kullanan G.D. gözaltına alınıp serbest bırakılmasının ardından açıklama yaptı. G.D. yaptığı açıklamada, "Evimin kirasını karşılayamadım, mecbur kaldım. Pişmanım, bu şekilde asla bir daha yayın yapmam" dedi.

FENOMEN EYLÜL ÖZTÜRK: SONA YAKLAŞIYORUZ

Fenomen Eylül Öztürk, daha önce söz konusu operasyona dikkat çeken Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel'in X'ten (Twitter) yaptığı 'yurt dışı yasağı' paylaşımı sonrası açıklamalarda bulundu. Öztürk, "Evet şu anda bana geldikleri kesinleşti anladığım kadarıyla. Ben buradan bunu anlıyorum. Demek ki soruşturmaya veya incelemeye dahil olduk. Bu beni çok mutlu etti. Demek ki sona yaklaşıyoruz. Hep bir belirsizlik vardı. Ama ben zaten yurt dışındayım, o nasıl olacak anlamadım. Neyse bunu avukatıma sorayım” dedi.

TAHİR ELÇİ DAVASI 2024'E ERTELENDİ

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Dört Ayaklı Minare’nin önünde 28 Kasım 2015’te katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin davanın dokuzuncu duruşması bugün yapıldı. Avukatların taleplerini reddeden mahkeme davayı 6 Mart'a erteledi. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında beklenen TÜBİTAK raporu dosyaya girdi. Artı Gerçek'in aktardığına göre cinayet anına ait görüntülerin bulunduğu hard diski inceleyen TÜBİTAK "Görüntüler eski" dedi, avukatlar tepki gösterdi.

EMİNE ŞENYAŞAR HAKKINDA CEZA TALEP EDİLDİ

Urfa’nın Suruç ilçesinde, AKP eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınları tarafından 14 Haziran 2018 tarihinde eşi ve iki oğlu öldürülen Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar’ın adalet mücadelesi sürerken, Emine Şenyaşar hakkında ceza istendi. Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; Emine Şenyaşar'ın İbrahim Halil Yıldız’a “hakaret ettiği” suçlamasıyla açılan davanın 2’nci duruşması Urfa 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada, iddia makamı esas hakkında mütalaasını sundu. Savcı, Şenyaşar’ın “hakaret ettiğini” ileri sürerek, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti duruşmayı 20 Aralık’a erteledi.

TÜİK: KASIM AYINDA EKONOMİYE GÜVEN AZALDI

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, ekonomiye güven kasımda azaldı. Ekonomik güven endeksi aylık bazda yüzde 1,3 azalarak 95,3 değerini aldı. Endeksin 100'den küçük olması ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI: ENFLASYON GERİLEYECEK 

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, sektörel konuların değerlendirilmesi amacıyla İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda konuştu. Merkez Bankası'nın enflasyon raporunu hatırlatan Erkan "Yıllık enflasyon mayıs ayındaki baz etkisiyle tepe noktasına ulaştıktan sonra 2024'ün ikinci yarısında gerileyecek. Baz etkilerinin ötesinde, enflasyondaki düşüş süreci birçok kanalla kendini gösterecek" dedi.

OECD, TÜRKİYE'YE DAİR ENFLASYON BEKLENTİSİNİ YÜKSELTTİ 

Paris merkezli Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü’nün (OECD) yayımladığı 'Ekonomik Görünüm' raporunda Türkiye büyüme ve ekonomi beklentileri yükseltildi. 2023 enflasyon beklentisi yüzde 52,1'den yüzde 52,8'e, 2024 tahmini de yüzde 39,2'den yüzde 47,4'e yükseltildi.

VALİLİK DUYURDU: İSTANBUL'DA FIRTINA NEDENİYLE 1 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İstanbul'da etkili olan sağanak ve fırtına, kentte yaşamı olumsuz etkilerken bir emekçi yaşamını yitirdi. Valiliğin öğle saatlerinde yaptığı açıklamada Kağıthane'de saat 02.44'te direk devrilmesi sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Hayatını kaybeden kişinin işçi olduğu öğrenildi. Kağıthane'de fırtınanın etkisiyle devrilen aydınlatma direği, yanında duran motosikletli kuryenin üzerine düştü. Ağır şekilde yaralanan 20 yaşındaki kurye, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

ZEYTİNBURNU'NDA KARAYA OTURAN GEMİ KURTARILDI

Zeytinburnu açıklarında gece saatlerinde lodos nedeniyle karaya oturan gemi Kıyı Emniyetine bağlı ekipler ve geminin ait olduğu şirketin görevlileri tarafından başlatılan çalışmalar sonucunda kurtarıldı. Hasar tespit çalışmalarının ardından hava şartlarının da uygun hale gelmesiyle yakıt tankeri; halatlarla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait römorköre bağlandı. Yarım saatlik çalışmayla bulunduğu yerden çekilen yakıt tankerinin onarım için Tuzla Tersanesi'ne götürüleceği öğrenildi. 

YER BİLİMCİ PROF. DR. NACİ GÖRÜR'DEN MARMARA DEPREMİ UYARISI

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul Rumeli Üniversitesi’nde deprem gerçeği ve yapılması gerekenler ile ilgili düzenlenen sempozyuma katıldı. Üniversitenin Silivri yerleşkesinde düzenlenen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Görür, “Türkiye'nin her tarafı faylarla dolu bu fayların deprem yineleme periyodu dolduğu zaman deprem kaçınılmaz olacaktır. Marmara’da şu anda deprem olsa, yerle bir oluruz. Anormal bir yıkım olur çünkü kent yoğunluğu nüfus yoğunluğu kadar. Burada inşaat yoğunluğu da fazla olduğundan can kaybımız çok fazla olabilir. Marmara böyle bir tehdit altında” dedi.

CHP'Lİ KARA, HEKİM İNTİHARLARINI MECLİS'E TAŞIDI

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, artan hekim intiharlarına ilişkin soru önergesi vererek konuyu Meclis gündemine taşıdı. Kara, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Hekim intiharlarını engellemek için Bakanlığınız bünyesinde bir çalışma komisyonu oluşturmayı düşünüyor musunuz?" diye sordu.

"TÜRKİYE'NİN İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİNİ BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE ONAYLAMASINI BEKLİYORUZ"

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının ikinci ve son gün oturumu öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. Brüksel’deki NATO Karargahı’nın girişinde soruları yanıtlayan Billström, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini birkaç hafta içinde onaylamasını beklediğini söyledi.

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ'NİN TÜRKİYE ZİYARETİNİ NEDEN İPTAL ETTİĞİ BELLİ OLDU

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, başkent Tahran'da düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Abdullahiyan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin dün Türkiye'ye yapması beklenen ziyaretin ertelenme nedenini de açıkladı. Abdullahiyan, Reisi'nin Türkiye ziyaretinin ertelenesi ilgili bir soru üzerine, "Reisi'nin Ankara'ya resmi ziyaretinin gerçekleşmesi gerekiyordu fakat Gazze'deki durumla ilgili BM Güvenlik Konseyi toplantısı ve İran ile Türkiye dışişleri bakanlarının davet edilmesi ziyaretin tehir edilmesine neden oldu. İki ülke cumhurbaşkanları telefon görüşmesinde, bu ziyaretin birkaç gün sonraya ertelenmesi ve önceliğin BM Güvenlik Konseyi toplantısına verilmesi konusunda mutabakata vardılar" açıklamasında bulundu.