GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

İsrail'in 17 gündür bombaladığı Gazze Şeridi'nde ölenlerin sayısı 387 artarak 5 bin 87'ye, yaralananların sayısı da 15 bin 273'e yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail saldırıları nedeniyle abluka altındaki Gazze'de artan can kaybı ve yaralılara ilişkin basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, “Daha önce görülmemiş derin yanık izleri var” denildi. Günlerdir konuşulan kara harekatına ilişkin de açıklama yapıldı. İsrail ordu radyosu, Tel Aviv'in Gazze'ye yönelik kara harekatını ertelemeye karar verdiğini aktardı. Haberde, takviye ABD güçleri gönderilene kadar beklenmesinde mutabık kalındığı kaydedildi. Çatışmalara ilişkin Pentagon tarafından yapılan açıklamada ise, bölgeye iki savaş gemisi gönderdikten sonra hava savunma sistemleri de nakledileceği duyuruldu. Pentagon, “İsrail-Filistin savaşı genişletilirse müdahil oluruz” dedi.

"İSRAİL'DE NETANYAHU'YA GÜVEN AZALDI"

İsrail'de yapılan bir ankete göre, katılımcıların yüzde 66'sı 7 Ekim'de yaşanan Hamas baskınlarından dolayı Başbakan Benjamin Netanyahu'nun savaşın ardından istifasını istiyor. Ankete katılanların yüzde 75'i ise Aksa Tufanı'nın sorumlusu olarak Netanyahu'yu gösteriyor. Öte yandan İsrail basınında yer alan habere göre ise Netanyahu ile İsrail ordusu arasında da bir güven krizi yaşanıyor. Haberde, "Netanyahu'nun, olup biten her şeyin sorumluluğunun üst düzey İsrail ordusu yetkililerinde olduğuna inandığı ve onlara kızgın olduğu söyleniyor" ifadelerine yer verildi.

AKP FİLİSTİN İÇİN MİTİNG YAPACAK

AKP İstanbul İl Başkanlığı tarafından, Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıldönümünden 1 gün önce, 28 Ekim Cumartesi günü Atatürk Havalimanı'nda "Büyük Filistin Mitingi" düzenleneceği açıklandı. Açıklamada, mitinge partili Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile DSP Genel Başkanı Önder Aksakal'ın katılımlarının beklendiği ifade edildi.

KULİS: KILIÇDAROĞLU, ALTILI MASA TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Ankara’da parti merkezlerinden ‘ittifak bitti’ açıklamaları yapılırken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve CHP’li Gürsel Tekin’in, İstanbul’da Altılı Masa’da yer alan partilerin yöneticileriyle bir arayaya geldiği iddia edildi. Sözcü’de yer alan habere göre, Kılıçdaroğlu, görüşmede, “Sandıkta ve tabanda ittifak kurmayı” hedeflediğini söylerken, parti yönecilerinin de ittifakın devam etmesi gerektiği vurguladığı iddia edildi.

HEDEP EŞ GENEL BAŞKANI BAKIRHAN'DAN YEREL SEÇİM MESAJLARI

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin ilk Parti Meclisi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada yerel seçimlere ilişkin mesajlar verdi. Bakırhan, “Bizleri kayyumla tehdit edenlere karşı başarımızı Türkiye’nin batı bölgelerine doğru da yayacağız. Halkımızın olduğu her yerde temsil edilmesi ve yönetimlerde var güçleriyle yer almasını sağlayacak bir politika yürüteceğimizi buradan belirtmek istiyorum” dedi.

İSVEÇ PROTOKOLÜ MECLİS'E SEVK EDİLDİ

İsveç'in NATO'ya üyeliğine ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü'nün, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandığı bildirdildi. Açıklamada, Protokol'ün Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edildiği kaydedildi.

İYİ PARTİ'DEN AYTUN ÇIRAY'IN İDDİALARINA YANIT 

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, eski parti üyesi Aytun Çıray’ın "İYİ Parti'nin AKP ile el sıkıştığını ve AKP’nin İzmir'de aday çıkarmayacağına" ilişkin iddiasına yanıt verdi. Zorlu, "Bu iddiaların ciddiye alınacak bir yanı yok. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil" dedi.

CHP GENEL BAŞKAN ADAYI ÖZGÜR  ÖZEL, ŞANLIURFA'DAYDI

CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel, Şanlıurfa İl Başkanlığı'na ziyaretinde, açıklama yaptı. Özel, "Genç kadrolar ile Türkiye'yi ve Cumhuriyet Halk Partisi'ni ayağa kaldıracak bir genel başkan vadediyoruz. Bundan sonraki süreçte birlikte olacağız, çok çalışacağız" dedi.

MECLİS'E YAPAY ZEKA GELİYOR

TÜBİTAK ile TBMM ortaklığında yürütülen Tutanak Bilgi Sistemi Projesi'ne ilişkin çalışmalar sürüyor. Projenin devreye alınmasıyla birlikte Meclis’te artık yapay zeka kullanılmaya başlanacak. Yapay zeka, milletvekillerinin sesini tanıyıp, konuşmalarını yazıya dökecek.

UTANÇ DAVASINDA KARAR ÇIKTI

BirGün'ün ortaya çıkardığı tarikatta cinsel istismar skandalına ilişkin davada karar verildi. H.K.G'nin zorla evlendirildiği Kadir İstekli 30 yıl, Hiranur Vakfı'nın kurucusu ve baba Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, kızı H.K.G'yi 6 yaşındayken müridi Kadir İstekli’yle evlendirdiğine dair haber ilk olarak 3 Aralık'ta BirGün gazetesinde Timur Soykan'ın imzasıyla yayımlanmış ve haberin ardından olayla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

4 ÇOCUĞA CİNSEL İSTİSMARDA BULUNAN ERKEK TUTUKLANDI

Hatay’da 4 çocuğa cinsel istismarda bulunan bir kişi tutuklandı. Arsuz ilçesine bağlı Gözcüler Mahallesi’nde meydana gelen olayda, bir kişi, 4 çocuğa cinsel istismarda bulundu. Ailelerin ihbarı üzerine Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şüpheliyi arama çalışmalarını başlattı. Aramaların sonucunda bulunan A.A. yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

MENZİL'DEN İNCİLER... 

Menzil Cemaati'nin Genç Okur isimli gençlik dergisinin Eylül ayı sayısında, “Kahkaha ile gülmekten” kaçınılması gerektiği ve “Kahkaha ile gülmek manen kalbi öldürür” ifadeleri yer aldı. Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, kamu kurumlarında hızla örgütlendiği bilinen Menzil Cemaati’nin dergisinde “Şaka yapmaktan ve aşırıya gitmekten kaçınılması gerekir” denildi.

ANTALYA'DA GÜLEN OPERASYONU: 14 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Antalya'da Gülen cemaatine yönelik düzenlenen operasyonda yurt dışına kaçacakları iddiasıyla aralarında 1'i çocuk olmak üzere, ihraç pilot, komiser, polis ve öğretmenin de bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı.

KENDİ BABASINI KATLETTİ

Mersin'de uyuşturucu bağımlısı olduğu belirtilen Ertuğrul Saygun , babası Ali Saygun'u yaşadıkları evde öldürdü. Yapılan aramada Ali Saygun'un cansız bedeni ranzanın altında bulundu. Cinayet şüphelisi Ertuğrul Saygun, kaçtığı Antep’te yakalandı.

DİLAN-ENGİN POLAT ÇİFTİNİN AVUKATI AÇIKLAMA YAPTI

Kara para aklama iddialarıyla isimleri gündeme gelen Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin avukatlığını yapan Çağdaş Çelik, kara para aklandığına ilişkin somut delillerin ortaya konması durumunda dosyadan çekileceğini söyledi. Engin Polat’ın kendisine bu iddiaların ‘doğru olmadığını’ söylediğini aktaran Çelik, “Müvekkillerimin beyanlarına bağlıyım, güvenmek zorundayım. Müvekkilimin bana ‘kara para aklama yok’ demesi ben bu belgeleri görene kadar, deliller ortaya konulana kadar geçerlidir” diye konuştu.

"ADLİYEDE RÜŞVET ÇARKI" HABERİNE VERİLEN 'İÇERİKTEN ÇIKARMA' KARARINA YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

BirGün yazarı Timur Soykan’ın Türkiye’nin gündemini sarsan “Adliyede rüşvet çarkı” haberine yönelik verilen ‘içerikten çıkarma’ kararına yapılan itirazlar reddedildi. Reddin gerekçesi ise ‘tek cümle’ ile açıklandı. 13 Ekim Cuma günü BirGün’ün “Adaletin çarkı rüşvetle döndü” başlığı ile yayınladığı haber Türkiye’nin gündemini sarsmış, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na yazdığı ihbar dilekçesinde ismi geçen bir yargı mensubunun başvurusu üzerine haber hakkında, yayınlandığı gün ‘içerikten çıkarma’ kararı verilmişti.

TÜİK: TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ ARTTI, ARAÇ ALIMI DÜŞTÜ

Türkiye İstatistik Kurumu, tüketici güven endeksinin ekim ayında yüzde 4,4 artarak 74,6 olduğunu açıkladı. Öte yandan yine TÜİK verilerine göre, eylül ayında trafiğe kaydı yapılan motorlu kara taşıtı sayısı ise yüzde 15,5 oranında azaldı. Eylül ayında toplam 198 bin 740 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Yani hem araç satın alma fiyatlarında hem de akaryakıt fiyatlarında yaşanan fahiş zamlar verilere de yansımış oldu.

ŞENOL BABUŞÇU: KÖPRÜ VE OTOYOL ÜCRETLERİNE ZAM GELİYOR

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yeni bir zammı duyurdu. Babuşçu, "Köprü ve otoyol ücretlerine Kasım ayında % 50'nin üzerinde zam yapmak için çalışmalar sürdürülüyor" dedi.

HAMİLE OLDUĞU İÇİN MİLLİ TAKIMDAN ÇIKARILDI

Başarılı satranç oyuncusu Kübra Öztürk Örenli, hamile olduğu için milli takımdan çıkarıldı. Öztürk yaptığı açıklamada, “Benim derdim bundan sonra hiçbir kadının böyle bir şey yaşamaması” dedi.

PROF. DR. CEYHAN: YAPILAN COVİD-19 TESTLERİNİN YARISINDAN FAZLASI POZİTİF 

Mevsimin yavaş yavaş değişmesiyle birlikte Kovid-19 salgını endişesi de arttı. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan kaygıları daha da artıran bir açıklama geldi. Ceyhan, yapılan Kovid-19 testlerinin yarısından fazlasının pozitif olduğunu açıkladı. "Eris varyantının özelliği bu. Çok hızlı ve kolay bulaşıyor" dedi.

BU KEZ DE ALMANYA'DA BOMBA ALARMI 

Almanya'nın Mainz şehrinde, kamu televizyonu ZDF'nin binası "bomba ihbarı" nedeniyle boşaltıldı. Mainz polisinden yapılan açıklamada, sabah erken saatlerde Alman kamu televizyon kanalı ZDF'nin binasında bomba olduğu ihbarı yapıldığı belirtildi. İncelemelerin ardından ihbarın asılsız olduğu ortaya çıktı. Kurumda çalışan 600 kişi ofislerine geri döndü.

DÜNYANIN EN YAŞLI KÖPEĞİ BOBİ, HAYATINI KAYBETTİ 

Guinness Rekorlar Kitabı'nda şubat ayından bu yana dünyanın en yaşlı köpeği olarak kayıtlı olan Bobi, hayatını kaybetti. Portekiz’de bir köyde bekçi köpeği olan Bobi'nin sahibi Leonal Costa, yerel basına yaptığı açıklamada, iç hastalıklara bağlı sebeplerden dolayı köpeğinin bir kaç gün önce hastaneye kaldırıldığını ve kurtarılamadığını söyledi.

YUNANİSTAN 1. FUTBOL LİGİ KARIŞTI

Yunanistan 1. Futbol Ligi'nde Panathinaikos ile Olympiakos arasında oynanan mücadelede Panathinaikos oyuncusu Juankar'a havai fişek isabet etti. Oyuncu tedbir amaçlı hasstaneye kaldırılırken, maç tatil edildi.