İSRAİL BOMBARDIMANA DEVAM EDİYOR... ÇATIŞMADA 13. GÜN GERİDE KALDI
İsrail ile Filistin arasında yaşanan çatışmalar 13.gününü geride bıraktı. İsrail’in kara ve hava saldırıları bugün de devam etti. Yaşanan bombardımanlar nedeniyle Gazze’de 4 hastane hizmet dışı kaldı. İsrail Resmi Devlet Televizyonu İsrail ordusunun kara harekatı için tüm hazırlıkların tamamlandığını duyurdu. İsrail tarafından bugün hedef alınan bir ekmek fırınında ekmek almak için sıra bekleyen 4 Filistinli yaşamını yitirdi, yüzlerce Filistinli yaralandı. Yaşanan çatışmalarda ölü sayısı toplamda 4 bin 400’ü aştı. Ölümlerin büyük bir kısmının yaşandığı Gazze’de yakıt ve ilaç kaynaklarının giderek alarm seviyesine geldiği aktarılıyor.

İNGİLTERE BAŞBAKANI RİSHİ SUNAK İSRAİL'E GİTTİ

ABD Başkanı Joe Biden’ın ardından bu sabah saatlerinde İsrail’e hareket eden bir diğer dünya lideri ise İngiltere Başbakanı Rishi Sunak oldu. İsrail’e destek için Tel-Aviv’e giden Sunak, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kederli bir ulus olan İsrail'deyim. Sizinle birlikte yas tutuyorum ve terörizm denen kötülüğe karşı sizinle birlikte duruyorum. Bugün ve her zaman” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den ise ABD’ye sert bir mesaj vardı. Çin’de kameraların karşısına geçen Putin ABD’ye seslendi. Rus Devlet Başkanı, “Şu an söylediklerim bir tehdit değil. Emrim üzerine Rus hava kuvvetleri Karadeniz üzerinde uçmaya başlayacak” dedi. Kremlin’den Türkiye’nin garantörlük önerisine de yeşil ışık geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bölgedeki son durumu değerlendirdiği açıklamasında, “Her türlü yapıcı teklifi müzakere etmeye hazırız. Teklifin içeriğini öğrenmek istiyoruz” dedi.

YAHUDİLER GAZZE'YE DESTEK İÇİN ABD KONGRESİ'Nİ BASTI 

İsrail’in Gazze’ye dönük saldırılarına dünyanın pek çok noktasından tepkiler yükseliyor. ABD’nin başkenti Washington'da bir araya gelen Yahudiler de saldırıları protesto etmek için ABD Kongresi’nde oturma eylemi düzenledi. İsrail ve Hamas arasında ateşkes çağrısında bulunan kalabalık, “Ateşkes şimdi” sloganları attı. Gazze’de ateşkes ilan edilene kadar Kongre’den ayrılmayacaklarını söyleyen Yahudilere polis müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

801 AKADEMİSYENDEN GAZZE'YE DESTEK AÇIKLAMASI

İsrailİ'in saldırılarına karşı 801 akademisyenden de ortak bir açıklama geldi. Açıklamada, "Gazze'de soykırımı önleyin" denildi. 15 Ekim 2023 tarihinde “Akademisyenler Gazze’de olası bir soykırım konusunda uyarıyor” başlığıyla yayınlanan açıklamaya imza atan akademisyenler arasında önde gelen Holokost ve soykırım çalışmaları uzmanları, uluslararası hukuk ve Uluslararası Hukuka Üçüncü Dünya Yaklaşımları akademisyenleri bulunuyor.

TEZKERE KARARI RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI

Geçtiğimiz günlerde Meclis’te yapılan oylamayla kabul edilen Irak ve Suriye tezkeresi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla birlikte, askerin Irak ve Suriye'deki görev süresi 2 yılda daha uzatıldı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TEZKERE SMS'İ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye ve Irak tezkeresine ilişkin yurttaşlara SMS göndererek, "AKP ve MHP'nin Meclis'ten geçirdiği tezkerede yer alan ve yabancı askerlerin ülkemize gelmesine imkan veren maddeyi kabul etmiyorum, protesto ediyorum!" dedi.

İYİ PARTİ 6. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ ETKİNLİĞİNİ ERTELEDİ

İYİ Parti Sözcüsü, Kürşad Zorlu, partisinin 21 Ekim Cumartesi günü gerçekleşecek olan 6'ncı kuruluş yıldönümü etkinliğinin 'Milli Yas' sebebiyle 28 Ekim Cumartesi gününe ertelendiğini duyurdu.

İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU'NDAN İSRAİL'E KINAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Turizm Platformu'nun düzenlediği buluşmada konuşma yaptı. İsrail’in Gazze’ye dönük saldırılarına ilişkin konuşan İmamoğlu, "Bu insanlık suçunun işlendiği bir ortamda, bütün bu katliamın sebebi olan hangi unsur, kurum, devlet, yönetici var ise hepsini kınıyorum. Terör örgütlerini kınıyorum" dedi.

CHP'NİN İKİ ADAYI BELLİ OLDU 

Bir yandan da Türkiye’de yerel seçim maratonu devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği ile yaptığı görüşmede, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Tunç Soyer'i, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ise Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın'ın aday gösterileceğini açıkladı.

ÖZGÜR ÖZEL: MİLLETVEKİLİ GRUBUNDA 55'E 45 BİZ ÖNDEYİZ

CHP Genel Başkan Adayı ve Grup Başkanı Özgür Özel, düzenlediği kahvaltı organizasyonunda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Özel, Meclis Genel Kurulu'nda genel başkan adaylığı için imza toplanması diye bir gelenekleri bulunmadığını belirterek, "Şöyle bir şey yapılmaya çalışıyor, 'Sahada, illerde kötü ama milletvekili grubunda 40'a 90 öndeyiz.' İlla merak ediyorlarsa söyleyeyim milletvekili grubunda yüzde 55'e 45 biz öndeyiz, öyle görünüyor" açıklamasını yaptı.

CUMHUR İTTİFAKI KULİSİ...

AKP ve MHP arasında 2019 yerel seçimlerinde yapılan ittifakta, Adana, Mersin ve Manisa’da MHP, diğer büyükşehirlerde ise AKP aday göstermişti. Bu seçimde de benzer bir durum olabileceği konuşuluyor.

İSTİNAF, DENİZ POYRAZ KARARINI HUKUKA UYGUN BULDU 

HDP İzmir İl Örgütüne silahlı saldırı düzenleyen ve Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer hakkında verilen karar İstinaf Mahkemesi tarafından hukuka uygun bulundu. TİP ve Yeşil Sol Parti’nin İstinaf başvurusu ise kararda isabetsizlik olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

AYM, 3 SİYASİ PARTİNİN KAPATILMASINA KARAR VERDİ

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Değişim ve Demokrasi Partisi, Yeni Dünya Partisi ve Yeniden Birlik Partisi'ne ilişkin açtığı davalarda nihai kararı aldı. AYM, 3 siyasi partinin 'kendiliğinden dağılma hali' nedeniyle kapatılmasına karar verdi. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. 

SİNAN ATEŞ SORUŞTURMASINDA KRİTİK GELİŞME

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından devam eden soruşturmada, sabah saatlerinde 2 kişi gözaltına alındı. T24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre, gözaltına alınan komiser M.E.A’nın, cinayetten sonra tetikçiyi kaçırdığı iddia edilen eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’a, "Ateş’in ev adresi, anlık konum bilgileri, sık gittiği yerler ile kullandığı araçların marka, model ve plakaları" gibi bilgileri sızdırdığı belirlendi. Buna karşın M.E.A’nın Ateş cinayeti soruşturmasında aktif olarak rol aldığı anlaşıldı. M.E.A’nın dosyada aktif olarak görev aldığı sürede dışarıya bilgi sızdırıp sızdırmadığı ve delil karartıp karartmadığı da araştırılıyor.

İSMAİL SAYMAZ: DİLAN POLAT DOSYASININ KAPATILMASI İÇİN BÜYÜK PARALARIN KONUŞULDUĞU KULAĞIMA GELİYOR

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na ilettiği, adliyedeki, “rüşvet, iş takibi, aracılık ve usulsüzlük” iddialarını içeren dilekçesiyle ilgili bir yazı kaleme aldı. Saymaz, Dilan Polat soruşturmasına ilişkin ise, “Dosyasının kapatılması için büyük paraların konuşulduğu kulağıma geliyor” dedi.

'YARGIDA RÜŞVE ÇARKI' HABERİ BAŞSAVCILIĞI HAREKETE GEÇİRDİ

Gazeteci Timur Soykan, Birgün'de kaleme aldığı 'yargıda rüşvet çarkı' haberlerinin ardından başsavcılığın harekete geçtiğini duyurdu. Soykan, savcıların, şaibeli kararlara imza atan hakimlerle temas kuran, para karşılığı tahliyelere ve haberlere erişim engeli getirilmesine aracılık eden kişilerin belirlediğini kaydetti.

AYHAN BORA KAPLAN'A AİT İŞLETMELERE TMSF EL KOYDU

'Suç örgütü kurmak' iddiasıyla Ankara'da tutuklanan Ayhan Bora Kaplan'a yönelik soruşturmada el konulan 31 şirketin listesi ortaya çıktı. Listede, Kaplan’ın hamburger şirketi, gece kulübü gibi çok sayıda dükkanının bulunduğu öğrenildi. TMSF, şirketlerin yönetimine 14 kişiyi getirerek el koydu.

ERDOĞAN'IN MAAŞI 183 BİN TL'YE ÇIKACAK 

2024'te de itibardan tasarruf olmayacak. Vatandaşa temel ve zorunlu ihtiyaçlarında bile tasarruf etmeyi öğütleyen AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2024 yılı maaşı belli oldu. Birgün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre, temmuz ayındaki ek bütçeyle maaşı 140 bin liraya çıkarılan partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 yılında 183 bin lira maaş alacak. 

BORCA BATTIK... 

Vatandaş borca battı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre, sektörün kredi hacmi 13 Ekim itibarıyla 72 milyar 708 milyon lira arttı. Ekonomik sıkışmayla mücadele eden vatandaş, kredilere sarıldı. Tüketici kredilerinin tutarı 1 trilyon 453 milyar 147 milyon liraya yükselirken kredilerin 920 milyar 66 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

KAYYUM, ERDOĞAN BAYRAKLARINA MİLYON PARA HARCADI 

Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Erdoğan posterlerinin asıldığı aparat direkleri için 4 ay içerisinde 1 milyon 828 bin lira harcadı.

ATANAMAYAN ÖĞRETMEN İNŞAATTA ÇALIŞIRKEN ÖLDÜ

Mersin'de ataması yapılmayan 26 yaşındaki öğretmen İlyas Bul, çalıştığı Akkuyu Termik Santrali Proje inşaatında yüksekten düştü yaşamını yitirdi. Sözcü'den Ali Ekber Şen'in haberine göre, beyin kanaması geçiren İngilizce öğretmeni Bul’un tedavisi 3 gündür sürüyordu.

15 YAŞINDA ÇOCUĞA CİNSEL İSTİSMARDA BULUNAN POLİS MEMURU TUTUKLANDI

Kars'ın Selim ilçesinde lise öğrencisi kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan polis memuru tutuklandı. Olay ilçede görevli bir öğretmenin, 45 yaşındaki polis memuru A.M.K. hakkında ihbarda bulunmasıyla ortaya çıktı. Polis memuru çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

İYİ PARTİLİ VEKİLDE SKANDAL SÖZLER

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, Kürt kentlerinde zırhlı araç çarpması sonucu ölen çocuklar için skandal ifadelerde bulundu. Gürban, "Emniyet güçlerine saldırırken mi araç altında kaldı? Devlet tutup şehrin ana arterlerinde zırhlı araç gezdirmiyor" diyerek, ölen çocukları suçladı.

23 İLAÇ GERİ ÖDEME LİSTESİNE ALINDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 23 ilacın SGK'nın geri ödeme listesine alındığını bildirdi. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Geri ödeme listesine alınan ilaçların arasında 4 kanser ilacı ve 2 de solunum sistemi ilacı bulunuyor.

KIŞ AYLARI İÇİN COVİD-19 UYARISI

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Şener, Türkiye'de bu kış döneminde solunum yolları viral enfeksiyonları arasında en yaygın ve baskın olarak Covid- 19'un görüleceğini söyledi.

VAN'DA KAZA: 14 YOLCU YARALANDI

Van-Hakkari kara yolunda seyir halinde olan yolcu minibüsü, sürücüsünün kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi. Kazada 2'si ağır 14 yolcu yaralandı.

KAÇAK YAPI FİRMASI ORTAĞI YAKALANDI

Adıyaman'da 6 Şubat tarihli depremlerde 21 kişinin hayatını kaybettiği 8 katlı Zümrüt Apartmanının yapı ortağı olan ve firari olarak aranan Bilal K., Aksaray’da yakalandı. Şahıs, daha sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

BUSH'A AYAKKABI FIRLATMASIYLA BİLİNİYORDU 

Bush'a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci, aynı eylemi Biden'a yapana hediye vereceğini yazdı. Zeydi, 2008 yılında eski ABD Başkanı George W. Bush'a Bağdat'ta ayakkabı fırlatmasıyla tanınıyor. Zeydi'nin fırlattığı ayakkabı, "sembol" olmaması için salonda bulunan ABD'li askerler tarafından parçalanmıştı.

UEFA'DAN İSRAİL KARARI 

UEFA İcra Komitesi, İsrail'deki mevcut emniyet ve güvenlik durumunun kapsamlı değerlendirmesi sonrasında bir sonraki duyuruya kadar ülkede hiçbir UEFA maçının oynanmamasına karar verdi.