HRANT DİNK DAVASINDA TAHLİYE KARARI!

Hrant Dink Davası’nda tahliye kararı çıktı. 11 sanık hakkında açılan yeni davanın ikinci duruşmasında mahkeme, Adem Sağlam’ın yurtdışı çıkış yasağı ile adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verdi. Gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007 tarihinde Şişli’de bulunan Agos Gazetesi’nin çıkışında silahlı saldırıya uğramış, saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

GAZETECİYE ÖLÜM TEHDİDİYLE SAVCILIK İLGİLENMEDİ

Yine bir gazeteci yaptığı haberler nedeniyle tehdit edildiğini duyurdu.. Birgün muhabiri İsmail Arı, Menzil Cemaati mensuplarının kendisini ölümle tehdit ettiğini duyurdu. Arı aynı zamanda, Cumhuriyet Başsavcılığı’na “tehdit” suçundan işlem yapılması için şikayette bulunmasına rağmen savcılığın harekete geçmediğini de ifade etti.

TRENDYOL İŞÇİLERİ GÖZALTINA ALINDI

‘Küçülme’ bahanesiyle işten atılan ve PTT-SEN’de örgütlenen Trendyol işçileri, direnişin 24. Gününde gözaltına alındı. Genel merkez binası önünde polis müdahalesine maruz kalan çok sayıda işçi gözaltında tutuluyor. “Hapishane şartları” diyerek ağır çalışma koşullarına karşı PTT-SEN ve DGD Sendikası’nda örgütlenen 54 Trendyol depo işçisi işten çıkarılmış ve 24 gündür genel merkez binası önünde direnişe geçmişlerdi.

KUVEYTLİ YAZAR HAKKINDA BİR SUÇ DUYURUSU DAHA 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla Türkiye pasaportunu aşağılayan ve Atatürk’e hakaret eden Kuveytli yazar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Geçtiğimiz günlerde benzer bir hamle İYİ Parti’den de gelmiş, Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu Kuveytli yazar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıklamıştı.

BAKAN ŞİMŞEK İDDİALARA İLİŞKİN KONUŞTU

Emlak Konut’a ait Beşiktaş’taki bir arazinin, Hayrullah Kubba’nın içerisinde yer aldığı iş ortaklığına satıldığı iddia edildi. Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, arazi üzerine yapılacak projeden toplam 7 milyar 52 milyon lira gelir sağlanacağı ve bu gelirin yüzde 40’ının da Emlak Konut’a bırakılacağı açıklandı. Ancak haberin daha çok dikkat çeken kısmı, Kubba’nın AKP’li Bakan Mehmet Şimşek’in de arkadaşı oluşu.. Hal böyle olunca Bakan Şimşek iddialara yönelik açıklama yaptı. Şimşek, “Haber görünümlü karalamayı kınıyorum. ‘Mezardan babam çıkıp gelse dahi eş-dost veya akrabam olduğuu ifade eden hiç kimseye kamuda ayrıcalık tanınmayacaktır’” dedi.

KENDİ AÇIKLAMASI DAHİL 26 İÇERİĞE ERİŞİM ENGELİ GETİRTTİ

7 Eylül günü savcılık talimatıyla gözaltına alınan ve ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ suçundan tutuklanan Ayhan Bora Kaplan hakkında yeni gelişmeler yaşandı. Kaplan’ın lüks bir villa ve otomobil aldığı iddialarının aktörü Ankara eski Başsavcısı ve Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman, 26 içerik hakkında erişim engeli kararı aldırdı. İlginç olan ise şu; Kocaman’ın erişim engeli getirdiği içeriklerin arasında “villa ve araba aldığı iddiasını reddettiği” kendi açıklaması da bulunuyor.

SEZEN AKSU'YA 30 BİN LİRA YETMEDİ

Türkiye’nin kritik bir eşikten geçtiği 2010 referandumunda ‘yetmez ama evet’ demişti. Kimden mi bahsediyoruz? Sanatçı Sezen Aksu’dan. Aksu, bir yayında bu tavrından dolayı kendisini eleştiren tutuklu gazeteci Merdan Yanardağ’a 100 bin liralık dava açmış, dava sonucunda ise 30 bin liralık tazminat kazanmıştı. Sezen Aksu, mahkemenin bu kararına itiraz ederek Silivri Cezaevin’de kalan Merdan Yanardağ’dan 100 bin lira talep etti.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN SİLİVRİ'YE ZİYARET

CHP Grup Başkanı ve genel başkan adayı Özgür Özel, ziyaretlerine devam ediyor. Özel, bu kez Silivri’de bulunan gazetecileri ve Gezi davası tutuklularını ziyaret etti. Özel cezaevinde, Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay ve Merdan Yanardağ’la bir araya geldi. Özel’in yarın da Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne gideceği öğrenildi.

MUSA ANTER'İ ANIYORUZ...

Şimdi de aydınların hapis yatması ya da katledilmesiyle dolu tarihimize uzanalım.. Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter’in Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de öldürülmesinin ardından tam 31 yıl geçti. Anter, katledildiği noktada sevenleri tarafından anıldı. Anma programına çok sayıda gazeteci meslektaşı ve siyasi de katıldı. Hatırlayalım; Musa Anter’in ölümüne ilişkin davanın 21 Eylül 2022’de yapılan 37. Duruşmasında Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 yıllık zaman aşımının uygulanmasına ve davanın düşürülmesine karar vermişti. Yani Anter’in adalet yolundaki hukuki zemin tamamen rafa kaldırılmıştı..

İYİ PARTİ'NİN İZMİR ADAYI ÜMİT ÖZLALE OLDU

Yerel seçim maratonu takvim yaklaştıkça hızlanıyor. Seçime kendi adaylarıyla gireceğini duyuran İYİ Parti’nin İzmir adayı Ümit Özlale oldu. Akşener açıklamasında, “Ümit Özlale kardeşimin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığını ve inşallah belediye başkanı olacağını ilan ediyorum” dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TALİMAT: İYİ PARTİ'NİN AÇIKLAMALARINA YANIT VERMEYİN

İYİ Parti cephesinden başta Genel Başkan Meral Akşener olmak üzere, yapılan ittifaka dönük eleştirilere CHP’den talimat geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti’nin açıklamalarına “yanıt verilmemesini” istedi.

EKONOMİK KRİZ BOŞANMALARI DA ARTTIRDI

Ekonomik kriz derin yoksulluğu getirdi, derin yoksulluk ise yaşam standartlarını dibe çekti.. ve o yoksulluk hanelerde huzur da bırakmadı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de boşanma oranlarıyla ilgili araştırmasını kamuoyuyla paylaştı. Gürer’in aktardığı verilere göre, 2022 yılında 575 bin çiftin evlendiği ancak 200 bine yakın çiftin boşandığı öğrenildi. Boşanma oranının 2021 yılında 175 bin dolaylarından 181 bine yükselmesi ise ayrıca dikkat çekti. Çünkü 2021 itibariyle ekonomi günden güne kötüleşti. Gelinen noktada açlık sınırı 12 bin 189 lira, yoksulluk sınırı ise 39 bin 733 lira oldu.

CHP'DEN ÇOCUKLARIN BESLENMESİ İÇİN ADIM 

Yaşanan yoksullaşmanın belki de en mağdurları; çocuklar.. Artan fiyatlar nedeniyle evde dolaplar dolmuyor, kantinlerde de bir tost 50 liraya dayanınca beslenme çantaları boş kalıyor. CHP Parti Meclisi üyesi ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’dan konuya ilişkin açıklama geldi. Nazlıaka, geçtiğimiz günlerde iktidarın okul öncesi ve yatılı okullarda bir öğün ücretsiz yemek kararını kaldırmasına sert tepki gösterdi. Nazlıaka, “Her il ve ilçede eylemler başlatılacak” dedi.

BARINMA KRİZİ TIRMANIYOR

Barınma krizi her geçen gün daha da yakıcı hale geliyor. İnsanın en temel yaşamsal haklarından biri, ancak günümüzde değil bir ev almak kirada oturduğunuz evden atılmadan yaşayabilmek bile başlı başına bir mesele. İşte tüm bu kriz, beraberinde şiddeti de getirdi. Ev sahibi ile kiracının karşı karşıya geldiği yerin adresi bu kez Kayseri oldu. Kayseri’de ev sahibiyle tartışan kiracı oturduğu evi ateşe verdi. Çıkan yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesinin ardından söndürüldü.

CİNSEL SUÇ MAĞDURU ÇOCUK SAYISI 9 YILDA 3 KAT ARTTI

Çocuğa cinsel istismar vakalarında yaşanan artış haberiyle bugün de utandık… Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK verilerine göre, Türkiye’de cinsel suç mağduru çocuk sayısı 9 yılda yaklaşık 3 katına çıktı. Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen 232 bin 739 çocuğun yüzde 13,7’si cinsel suç mağduru çocuklardan oluştu.

YAŞADIĞINI İSPAT ETMEYE ÇALIŞIYOR

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaralar hala sarılmaya çalışılıyor. Yaşanan yıkımın ardından kalanların hayatlarına devam etme mücadelesi ise oldukça zorlu. Şimdi en temel ihtiyaçların bile hala karşılanamadığı deprem bölgelerinden birinde, Kahramanmaraş’ta yaşayan 52 yaşındaki Naime Göğebakan’ın hikayesini bakalım. Depremzede kadın kayıtlara “ölü” olarak geçtiği için yetkililere yaşadığını ispatlamaya çalışıyor. Naime Göğebakan yaşadığı mağduriyeti ise şöyle anlattı: Ölü göründüğüm için evden çıkamıyorum. Bir yere gidemiyorum, otobüse binemiyorum. Kısa zamanda bu hatanın düzeltilmesini istiyorum.

KARABAĞ'DA OPERASYON DURDURULDU

Azerbaycan tarafından Ermenistan’a karşı “terörü engelleme” gerekçesi ile Karabağ’da başlatılan operasyon durduruldu. Karabağ’daki Ermeni güçler silah bırakma kararı aldı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, operasyon kapsamında Ermenistan silahlı güçlerine ait kışlanın imha edildiğini duyurdu. Bölgedeki tansiyon operasyonun başlamasıyla yükselmiş, hareketlilik Ermenistan muhaletini de sokağa dökmüştü. Ermenistan’da sokağa çıkan halk, operasyona karşı güçlü bir savunma yapılmadığı gerekçesiyle, Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağırmıştı.

İRAN'DA ZORUNLU BAŞÖRTÜSÜ YAPTIRIM KARARLARI YASALAŞTI: KADINLAR HAPSE GİREBİLİR

İran’da karanlık yasa görüşüldü, zorunlu başörtüsü kuralı ihlallerine karşı yaptırım yasası meclisten geçti. Buna göre, bir kadının dördüncü kez yasayı ihlal etmesi halinde para cezasının yanı sıra yargı tarafından dava açılabilecek ve hatta gerekli görülmesi halinde tutuklama kararı verilebilecek. Meclis, sert başörtüsü düzenlemesinin 3 yıl süreyle deneme uygulamasına girmesi kararını alındı.

19 YILIN ARDINDAN İLK ZİYARET: ESAD ÇİN'E GİDİYOR

Şu ana kadarki tek ziyareti 2004 yılında olmuştu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, neredeyse 20 yılın ardından Çin’i ziyarete gidiyor. Suriye Devlet Başkanlığı, Suriye krizinde Şam yönetimi destekçilerinden olan Çin’in kendilerini davet ettiğini duyurdu. Açıklamada, Esad’ın üst düzey yetkililerden oluşan bir heyet ile Perşembe günü hareket edeceği ifade edildi.

ÇİN'DE HORTUM CAN ALDI: 10 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Çin’in Jiangsu eyaletinde hortum çıktı. Çıkan hortumda dördü ağır 8 kişi yaralandı, 10 kişi ise yaşamını yitirdi. İlk bilgilere göre, hortumdan 5 bin 512 kişi etklilenirken, bin 646 evde hasar meydana geldi. 405 kişi güvenli bölgelere tahliye edildi.

TFF STEFAN KUNTZ'LA YOLLARI AYIRDI

Türkiye Futbol Federasyonu, A Milli Takım teknik direktörü Stefan Kuntz’un görevine son verildiğini duyurdu. Öğle saatlerinde TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ile görüşen Kuntz, görevi resmen sona ermiş oldu. Kuntz’a henüz ne kadar tazminat verileceği açıklanmadı. Diğer yandan A Milli Takım’ın yola İtalyan Vincenzo Montella ile devam edeceği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, Montella ile Beşiktaş’ta bir otelde gizli görüşme gerçekleştirildi. Görüşmenin sonunda 3 yıllık sözleşmeyi imzalayan Montella, 2010 yılında futbolculuk kariyerine son vermiş, daha önce Türkiye’de Adana Demirspor takımını da çalıştırmıştı.