CHP'DE KURULTAY TARİHİ BELLİ OLDU

CHP’nin merakla beklenen 38. Olağan Kurultayı’nın tarihi belli oldu. MYK toplantısının ardından yapılan açıklamada kurultay tarihi 4-5 Kasım olarak duyuruldu. Parti Meclisi’ni 26 Eylül’de toplayacak CHP’de PM’nin kurultay kararını onaylaması bekleniyor. Tüzük Kurultayı’nın se 38. Olağan Kurultay’dan 15 gün sonra yapılması planlanıyor.

ÖZGÜR ÖZEL MYK TOPLANTILARINA KATILMAYACAK

Partisinin genel başkanlığına adaylığını açıklayan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, “Çok acil bir durum olmadıkça MYK toplantılarına katılmayacağını” açıkladı. Akşam saatlerine doğru basın toplantısı düzenleyen Parti Sözcüsü Faik Öztrak Özel’in bu açıklaması için “Kendi kararıdır” yorumunda bulundu. Grup Başkanlığı görevinden istifa etmeyen Özel için Genel Merkez tavrını da belirledi. Milliyet’in kulis haberine göre, Özel’in bu kararına ilişkin Genel Merkez bir hamle yapmayacak. Özel’in üzerinde “istifa” baskısı kurulmayacak, kongrelerde konuşması için hiçbir engel konulmayacak.

OLAYLI CHP KONGRELERİ HAKKINDA KONUŞTU:

Ve tabii bir diğer yanda CHP’nin yaklaşmakta olan parti kurultayı.. CHP Grup Başkanı Özgür Özel, SHP eski genel başkanlarından Murat Karayalçın'ı bugün Ankara'da ziyaret etti. 1 saat süren görüşmenin ardından ikili kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. "Görüşmede yerel seçimler ve partimizin kurultay sürecine ilişkin sohbet ettik" diyen Özgür Özel, katıldığı kongrelerde yaşanan slogan tartışmalarına da değindi. Özel, konuşması sırasında atılan "Kılıçdaroğlu" sloganları için "İyi niyetli kişiler tarafından yapıldığını düşünmüyorum. Hiçbiri gençlik kolları üyesi değildi" dedi.

İYİ PARTİ-CHP ARASINDA TANSİYON YÜKSELDİ

Seçimlerin kaybedilmesinin ardından CHP-İYİ Parti arasında ilişkiler gerilmeye devam ediyor. İyi Partili Bilge Yılmaz’ın “Kılıçdaroğlu ve etrafındaki çıkar grupları, kendi geleceklerini milletimizin menfaatlerinin önüne koyarak kendi çarklarını döndürecek şekilde ittifakı tasarladılar” sözlerine yanıt gecikmedi. Kılıçdaroğlu’nun yakın kurmaylarından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, , "Bilge Hocam; Kılıçdaroğlu’nun etrafındaki kişilerden biri olarak; ‘hangi çıkar grubunun’ parçası olduğumu açıklamanızı istemek de bireysel hakkım diye düşünüyorum" yanıtını verdi.

İYİ PARTİLİ BAHADIR ERDEM'DEN İTTİFAKA YEŞİL IŞIK

Yerel seçim takvimi yaklaştıkça siyasette sular da ısınıyor. İyi Partili Bahadır Erdem, başta partisinin lideri Meral Akşener’in ittifak karşıtı açıklamalarına karşın, “İttifak olmadan büyük şehirlerde seçim kazanmak mümkün görünmüyor” dedi. Hatırlayalım; Akşener geçtiğimiz günlerde, İstanbul ve Ankara’nın kaybedilmesi pahasına her ilde kendi adaylarını göstereceklerini açıklamış ve “Biz bu partiyi CHP’nin adaylarını seçtirmek için kurmadık” diyerek ittifak kapısını sert bir şekilde kapatmıştı.

ALİ BABACAN: KKM ASRIN FELAKETİDİR

DEVA Partisi lideri Ali Babacan iktidarın ilk 100 gününü değerlendirdi. Ekonomiye ilişkin eleştirilerde bulunan Babacan, Kur Korumalı Mevduat Sistemi için, “Deprem asrın doğal felaketi olabilir, 125 milyar dolarlık KKM de asrın ekonomik felaketidir” dedi.

İMAMOĞLU'NA ATILANLAR TAŞ DEĞİL "ÇİÇEKMİŞ"(!) 

Erzurum'da İmamoğlu'na yönelik taşlı saldırıya ilişkin davanın iddianamesindeki ifadeler ortaya çıktı. Görüntülerde, taş ve çakıl attığı açıkça görülen saldırganlar ifadede "çiçek ve kozalak" attıklarını söyledi. Sözcü'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, iddianamede aynı anda “bariyerli alan dışında ellerinde parti bayrağı bulunmayan, kim oldukları ve ne amaçlı bulundukları belli olmayan bir grubun, bir anda slogan atmaya başladıkları” ileri sürülüyor. Olayda, polisin “Dağılın” uyarısı yaptığı, “Grubun dağılmayarak, slogan atmaya devam ettiği” ifade ediliyor. Edinilen bilgiye göre, iddianamede saldırganların geç saatlere kadar sokaklarda terör saçtığı, muhaliflerin ev ve otomobillerini taşladıkları vurgulanmazken işlenen bu suçlar için ‘etkinlik' tabiri kullanılıyor.

ATATÜRK'E HAKARETE İYİ PARTİ'DEN SUÇ DUYURUSU

Sosyal medya hesabından Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu paylaşarak Atatürk’e hakaret eden Kuveytli yazar Abdulaziz Duwaihi bin Rumaih hakkında İyi Parti harekete geçti. İyi Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, yazar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

GÜLTEKİN UYSAL: İSTANBUL HAVALİMANI ERDOĞAN'INDIR

Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal partisinin il kongresi için gittiği Erzurum’da yerel medya kuruluşlarından Agah TV’ye konuk oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Uysal, “ATV-Sabah grubunun sahibi Erdoğan’dır. İstanbul Havalimanı’nın sahibi de görünürde başka şirketler görünüyor olabilir ancak Erdoğan’dır” dedi.

CHP'DEN KIDEM TAZMİNATI TEPKİSİ

Yine, yeniden, bir kez daha değiştirilmek istenen kıdem tazminatı düzenlemesi gündemdeki yerini koruyor. CHP Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, Orta Vadeli Program'a ilişkin yazılı açıklama yaptı. AKP'nin iktidara geldiği 2003'ten bu yana kıdem tazminatını ortadan kaldırmayı amaçladığını belirten Uyar, "İktidar şimdi de Orta Vadeli Program'da kıdem tazminatının ismini geçirmeden, kıdem tazminatını fiilen ortadan kaldıracak hamleler yapma peşinde. 2020 yılında da tartışılan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin özü kıdem tazminatını ortadan kaldırmaktır” dedi.

KONUT FİYATLARI UÇTU, EV SAHİBİ İLE KİRACILAR BOĞAZ BOĞAZA

Siyasetin gündemi yoğun ancak vatandaşın gündemi her zamanki gibi ekonomi. Her geçen gün hem cüzdanlar hem de resmi rakamlar yaşanan yoksullaşmayı bir kez daha gözler önüne seriyor. İşte o verilerden biri; Merkez Bankası 2023 Temmuz ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksini açıkladı ve tablo br kez daha ortaya çıktı. Konut fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yani yıllık bazda yüzde 94,7 artış gösterdi. Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı ise 2,63 milyon lira oldu. Tabii bu rakamların önemli bir bölümünü rekor yaşam maliyetleri ile megakent İstanbul oluşturuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe de geçtiğimiz gün çarpıcı bir veri paylaşmıştı. Gökçe, İstanbul’da bir yılda konut fiyatlarının ortalama yüzde 68 arttığını belirterek ağustos ayında ortalama konut fiyatının 4 milyon 677 bine kadar çıktığını söylemişti. Tabii yüksek fiyatlar şiddet haberlerini de beraberinde getiriyor. 10 Haber’in derlemesine göre; ev sahipleri ve kiracılar arasında çıkan kavgaların yıllık bilançosu en az 11 ölüm ve 46 yaralanma ile sonuçlandı.

DOLAR YENİDEN 27 LİRAYI AŞTI 

Dolar yeniden 27 lirayı aştı, haftanın ilk işlem gününe 27,01 seviyesi ile başladı. Geçen hafta 27,24’e kadar yükselen dolar bu seviyelerde tutunamamış ve haftayı 0,59 değer kazancıyla 27’den tamamlamıştı.

VERİ İLE DE İSPATLANDI: TÜRKİYE'DE YAŞAM SÜRESİ GERİLEDİ

Artık açıkladığı verilerle tartışmaların odağında olan TÜİK tarafından da kanıtlandı. TÜİK’in 'Hayat Tabloları 2020-2022' istatistiklerine göre Türkiye’de yaşam süresi geriledi. Hesaplama 77,5 yıl olarak hesaplandı. Yaşam süresi erkeklerde 74,8 olurken kadınlarda 80,3 olarak saptandı. 65 yaşında olan bir kişinin kalan yaşam süresi 17,1 yıl olarak kayıtlara geçti. Bu süre erkeklerde 15,3 yıl, kadınlarda ise 18,8 yılı buluyor.

İZMİR'DE HELİKOPTER KAZASI: ÖLÜ SAYISI ARTTI

İzmir'de Tahtalı Barajı'na düşen helikopterdeki 2 mürettebatın daha cansız bedenine ulaşıldı Hatırlanacağı üzere, İzmir'in Menderes ilçesinde dün saat 14.00 sıralarında çıkan orman yangınına müdahale etmek için Tahtalı Barajı'ndan su almaya çalışan ve içinde 4 personelin olduğu öğrenilen yangın söndürme helikopteri baraja düşmüştü.

LİBYA'DA BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR: MASADA KARANTİNA DA VAR

Libya yaşanan sel felaketinin acılarını sarmaya devam ediyor. Bölgeden açıklanan son bilgilere göre selden en fazla etkilenen Derne şehrinde en az 11 bin 300 kişi yaşamını yitirdi, 10 bin 100 kişinin ise kayıp olduğu açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 29 bin ton tıbbi malzeme gönderilen Libya’da her yer çamura bulanmış durumda. Ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümet, sel felaketinden en çok etkilenen Derne kentinde bazı bölgeleri karantina altına almaya hazırlanıyor.

İRAN'DA MAHSA AMİNİ GÖZALTISI

İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül 2022’de “ahlak polisi” olarak bilinen irşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini 16 Eylül’de yaşamını yitirmişti. Amini’nin ölümünün birinci yıldönümünde güvenlik güçleri, olası gösterileri önleme gerekçesiyle 260’tan fazla kişi gözaltına aldı. En fazla gözaltı Batı Azerbaycan eyaletinde yaşandı. Batı Azerbaycan polis komutanlığı 137 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.