1 Aralık 2023’te "insani ara"nın bitmesinin hemen ardından başlayan çatışmalar sürüyor. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta kesimleri ile Gazze kentinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı bir okulu hedef alması sonucu en az 56 kişi hayatını kaybetti.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana ablukaya altına aldığı Gazze'deki sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı, son 24 saatte 128 artarak, 22 bin 313'e yükseldi. İsrail ordusunun Filistinlilerin sığındığı bir okulu hedef alması sonucu en az 56 kişi hayatını kaybetti.

İsrail ordusunun saldırıları sürüyor İsrail ordusunun saldırıları sürüyor

***

CHP'li Meclis Üyesi ölü bulundu

Karabük'ün Safranbolu Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesi İsmail Özgürel (78), otomobilin içinde ölü bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 

***

Bakan Yerlikaya'dan operasyon paylaşımı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Kafes 28" operasyonuyla, 18 ülke tarafından haklarında Interpol'ün kırmızı bültenle arama kaydı bulunan 56 kişinin yakalandığını bildirdi. 

***

Yargıtay hukuksuzluğa devam ediyor

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, tutuklu TİP milletvekili Can Atalay dosyasıyla ilgili bir kez daha skandal bir karara imza attı. Anayasa Mahkemesi'nin kararının hukuki değeri olmadığını savunan Yargıtay, AYM'nin kararına uyulmamasına hükmetti.

Yargıtay'dan bir skandal karar daha: AYM'nin Can Atalay kararının hukuki değeri yok Yargıtay'dan bir skandal karar daha: AYM'nin Can Atalay kararının hukuki değeri yok

***

Karatepe'den enflasyon tepkisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, TÜİK’in bugün açıkladığı enflasyon verilerine ilişkin, “Birkaç yıl öncesine kadar enflasyon sepetinde yer alan maddelerin de fiyatları açıklanıyordu. Uzun zamandır ‘Alın size enflasyon verisi’ demekle yetiniyorlar. İktidarın istikrarlı olduğu bir konu varsa o da yüksek enflasyon oranıdır: 2022'de yüzde 64,27 2023'de yüzde 64,77 ” dedi.

***

Nuri G. Bozkır tutuklandı

Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından hakkındaki yakalama kararına istinaden dün gözaltına alınan sanık Nuri Gökhan Bozkır, emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara Adliyesi'ne getirildi.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesine çıkarılan Bozkır'a, Urfa'nın Akçakale ilçesinde 8 Eylül 2015'te yakalanan ve bomba yapımında kullanılan mühimmat yüklü "soğan tırları" davasında hakkında verilen hüküm tebliğ edildi. Hablemitoğlu suikastı davasının görüldüğü Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesine sevk olan Bozkır, adli kontrol şartlarına uymadığı gerekçesiyle tutuklandı.

Hablemitoğlu suikastı sanığı Bozkır, Ankara'da yakalandı Hablemitoğlu suikastı sanığı Bozkır, Ankara'da yakalandı

Necip Hablemitoğlu suikastı davasının firari sanığı Nuri Gökhan Bozkır tutuklandı Necip Hablemitoğlu suikastı davasının firari sanığı Nuri Gökhan Bozkır tutuklandı

***

Tevhid bayrağı taşıyan ve yumruklanan şahıs konuştu

"Filistin'e destek" mitingi sonrası 'Tevhid' bayrağı taşıdığı için Ege Akersoy tarafından yumruklanan İsmail Aydemir, "Ben aslında affederim ama o yumruk beni aştı" diye konuştu. Aydemir açıklamasında, "Bu yumruk bana atılmadı. Benim 2 çocuğum var, o da benim çocuğum yaşlarında. Ben o çocuğu tanımam, bilmem, şahsi bir şeyim yok. Ben o çocuğu affederim aslında, nefis yapmam, o yumruğu onun cahilliğine veririm. Ama o yumruk beni de aştı, benim şahsımı aştı" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Türkiye Barolar Birliği (TBB), Filistin’e destek mitinginde hilafet bayrağı açılması ve sonrasında yaşanan olaylara ilişkin; “Bir kesimin açık hilafet ve şeriat çağrısı yapmasının ifade özgürlüğü kapsamında görmezden gelinmesi kabul edilemez.” açıklamasını yaptı.

Tevhid bayrağı taşıyan ve yumruklanan Aydemir konuştu: "Affederim ama..." Tevhid bayrağı taşıyan ve yumruklanan Aydemir konuştu: "Affederim ama..."

Türkiye Barolar Birliği'nden 'tevhid bayrağı' açıklaması Türkiye Barolar Birliği'nden 'tevhid bayrağı' açıklaması

***

Demirören iflas mı etti?

Almanya'da da kredi borcunu ödemeyen Demirören iflas etti. Türkiye'de Ziraat Bankası'ndan aldığı milyonlarca liralık krediyi ödemeyen Demirören Almanya'da 240 milyon euroluk kredi borcunu ödemedi. Alman yargısı, Demirören hakkında iflas kararı verdi.

Almanya'da da kredi borcunu ödemeyen Demirören iflas etti! Almanya'da da kredi borcunu ödemeyen Demirören iflas etti!

***

İsias Oteli davası bugün başladı

Adıyaman'da 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan, 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel'e ilişkin 5'i tutuklu 11 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması, başladı. Davanın ilk duruşması, bugün 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Duruşma öncesi gazetecilere açıklama yapan KKTC Başbakanı Ünal Üstel, açıklamasında "İsias davası, bizim için çok önemlidir. Dolayısıyla İsias davasında görüşülecek ve çıkacak netice, Türkiye'deki diğer davalar açısından emsal oluşturacak ve çok önemlidir. Bizler Türkiye Cumhuriyeti'nin yüce Türk adaletine güveniyoruz. Kanunlar çerçevesinde suçluların alacakları cezalar, öbür davalara da emsal olacağı için bu önemli günde burada bulunuyoruz" dedi.

Depremde çocuklarını İsias Otel’de yitiren KKTC vatandaşı aileler ise "Sanıklar suçu başkasına atıyor. Çok basit kurulan cümleler. Kendinde suç, yanlış görmeyen, topu başkasına atan, başkalarında, başka kurumlarda suç arıyorlar. Fark etmiyor kim olduğu... 35 insanımızı biz kaybettik. İsias 72 kişiye mezar oldu. Buradan çıkacak olan sonuç emsal teşkil etmeli" ifadelerini kullandı.

72 yurttaş hayatını kaybetmişti: İsias Oteli davası başlıyor 72 yurttaş hayatını kaybetmişti: İsias Oteli davası başlıyor

***

İYİ Parti'li gençler gözaltına alındı, Akşener tepki gösterdi

İstanbul'da İYİ Parti Gençlik kolları üyesi üç kişi, dağıttıkları broşür gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Meral Akşener sosyal medya hesabından "Sizde her türlü zulüm varsa; bizde de her koşulda mukavemet var" diye yazdı. 

İYİ Partili üç genç gözaltına alındı, Akşener tepki gösterdi İYİ Partili üç genç gözaltına alındı, Akşener tepki gösterdi

***  

HÜDAPAR'dan "yerel seçim" açıklaması

HÜDAPAR Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin, partisinin yerel seçim kararını açıkladı. Şahin, "Birkaç seçim bölgesinde ittifak adaylarını destekleme, diğer yerlerde ise seçimlere kendi logomuzla ve adaylarımızla katılma kararı almış bulunuyoruz" dedi. 

Yerel seçimde Hüda-Par'dan Cumhur İttifakı'na kısmi destek Yerel seçimde Hüda-Par'dan Cumhur İttifakı'na kısmi destek

***

Özel'den AKP'ye: Aday bulamıyorlar

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bir anketçinin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara ve İstanbul için “Sizin kaybedecek adayları arıyorsunuz” dediğini aktardı. Özel, "Ekrem Bey’e karşı 20, Mansur Bey’e karşı 12 ismin başarı şansını ölçtüklerini duyuyoruz. Ama hâlâ adaylarımızı zorlayacak adayları bulamıyorlar" ifadelerini kullandı.  

AKP zorda: "Adaylarımızı zorlayacak adayları bulamıyorlar" AKP zorda: "Adaylarımızı zorlayacak adayları bulamıyorlar"

***

İnce ile Özel buluşacak

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, yarın CHP Genel Merkezi'nde Genel Başkan Özgür Özel'i ziyaret edecek. Görüşmede yerel seçimlerde işbirliği konusunun gündeme gelmesi bekleniyor. 

Muharrem İnce, Özgür Özel ile görüşecek! Muharrem İnce, Özgür Özel ile görüşecek!

*** 

CHP'li Taşcıer'den tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, TÜİK’in açıkladığı aralık ayı enflasyon verilerine tepki göstererek, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesi olan 17 bin 2 liraya yükseltilmesi talebini yineledi. Taşcıer, emekliler için "seyyanen artış yapılması" ve "bayram ikramiyelerinin 15 bin liraya yükseltilmesi" dahil 7 öneri saydı.

***

CHP'li İlgezdi'den açıklama

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, , 1 Ocak 2024 itibarı ile kara yolları ve köprülere yapılan zamma ilişkin “Yeni yıla zamlarla başladık, vatandaşlarımız asgari ücrete gelen zammı daha alamadan zamlı fiyatları ödemeye başladı. İktidar kaşıkla verip, kepçeyle almaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

***

DEM Parti "yerel seçim "için toplandı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan başkanlığında toplandı. Parti binasındaki toplantının ana gündemi 31 Mart seçimleri. Adayların belirleneceği ön seçimler ile bu seçimler için izlenecek “Kent Uzlaşısı” stratejisine dair tartışmaların yürütüleceği öğrenildi. 

DEM Parti'de MYK yerel seçim gündemiyle toplandı DEM Parti'de MYK yerel seçim gündemiyle toplandı

***

Ali Kıdık İYİ Parti'den istifa etti

İstanbul İl Teşkilatı Kurucu üyesi Ali Kıdık İYİ Parti'den istifa ettiğini duyurdu. Kıdık açıklamasında, "Büyük umutlarla kurduğumuz İYİ Parti maalesef ülkemiz gerçeğinden uzaklaşarak "Muhalefete muhalefet" eden konumuna gelmiştir. Oysa bu ülkenin her gün derinleşen o kadar çok sorunu varken, toplumun sorunlarına çare araması ve mevcut iktidara alternatif olduğunu göstermesi gerekirken kendi içinde yaşadığı güven sorunu sebebiyle hedefinden tamamen uzaklaşmıştır. Bugün "Hür ve Müstakil" denilen yürüyüş, masadan kalkıldığında gerçekleşmeliydi. Sayfalarca sebep yazabilirim” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti'nin İBB Meclis Üyesi Ali Kıdık istifa etti İYİ Parti'nin İBB Meclis Üyesi Ali Kıdık istifa etti

***

Yeni bir salgın kapıda...

Son dönemde hastanelere solunum yolu viral enfeksiyon şikayeti ile başvuran hasta sayısında ciddi bir artış olduğu bu artışın yoğun bakımda takip edilen hasta sayısını arttırdığı belirtildi. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Birbirinden farklı çok sayıda virüs var şuanda dolaşımda. Bunlar bir kısmı grip yani İnfluenza" dedi.

***

Enflasyon hesapları karıştı: TÜİK, ENAG ve İTO'dan farklı oranlar...

ENAG, yıllık enflasyonu yüzde 127, 21 olarak açıkladı. 2023 Aralık ayı enflasyonu yüzde 4,12 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise 2023 yılındaki enflasyonun yüzde 64,77 olduğunu açıkladı. TÜİK'e göre enflasyon aralık ayında yüzde 2,93 artış gösterdi. Öte yandan İstanbul Ticaret Odası ise daha önce yaptığı açıklamada enflasyon oranını yüzde 74,88 olarak bildirmişti. Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile birlikte milyonlarca memur ve emeklileri ilgilendiren zam oranı da belli oldu. Memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranı yüzde 49.25 oldu.. SSK, Bağkur ve tarım emeklilerine ise yüzde 37,57 oranında zam  alacak.

Buna göre, enflasyon oranları ve toplu sözleşme şartları doğrultusunda yüzde 49,25 zam alacak memurların en düşük maaşı 32 bin 960 lira, en düşük memur emeklisi maaşı 14 bin 742 lira oldu.

ENAG aralık ayı enflasyonunu açıkladı ENAG aralık ayı enflasyonunu açıkladı

TÜİK: Yıllık enflasyon yüzde 64,77 TÜİK: Yıllık enflasyon yüzde 64,77

***

Yeni zamlar kapıda bekliyor

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından akaryakıtta ÖTV tutarı yüzde 25.6 artacak. Yılın ikinci 6 ayında Yurt İçi ÜFE yüzde 25.6 oranında gerçekleşti. Buna göre, akaryakıtta ÖTV oranı yüzde 25.6 oranında artacak.

ÖTV tutarları benzinde 7,52 TL'den 9,44 TL'ye, motorinde 7,05 TL'den 8,85 TL'ye çıkacak. Bu rakamlara yüzde 20'lik KDV tutarı da eklendiğinde benzinde en az 2,3 TL'lik bir fiyat artışı bekleniyor. Motorinde ise 2,16 TL'lik artış gelebileceği belirtiliyor.

Enflasyon oranı konusunda bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Şimşek, "2023 yılsonu gerçekleşmeleri programımız ile uyumlu seyrediyor ve revize hedeflerimizi tutturuyoruz. Programımızın hedeflerine ulaşmak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yeni yılda benzin ve motorinde rekor düzeyde ÖTV zammı bekleniyor Yeni yılda benzin ve motorinde rekor düzeyde ÖTV zammı bekleniyor

 ***

Yeni yılda bedelli asker olmak da zorlaşıyor

2024 yılında geçerli olacak bedelli askerlik ücreti, memur maaş zammı oranlarına göre belli oldu. Bedelli askerlik ücreti, yüzde 49.25 zam ile birlikte 182 bin 608 TL'ye yükselecek. 

Öte yandan kıdem tazminatı tavanı da belli oldu. Aralık 2023'te 23 bin 489 lira olan kıdem tazminatı 35 bin 58 lira 57 kuruş oldu. Söz konusu tutar Ocak-Temmuz 2024 tarihleri arasında geçerli olacak. Konuya ilişkin resmi duyuruyu Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki günlerde yapacağı not edildi.

Binlerce genç bekliyordu! İşte 2024 Bedelli Askerlik ücreti Binlerce genç bekliyordu! İşte 2024 Bedelli Askerlik ücreti

***

Kim en fazla gelir vergisi veriyor?

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2022 vergilendirme dönemine ilişkin yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinin değerlendirilmesi sonucunda Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden 100 mükellef listesini açıkladı. En fazla gelir vergisi beyan eden mükellef listesinin ilk sırasındaki rekortmen, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar oldu. Bayraktar'a, 2022 yılında 564 milyon 124 bin 318 lira vergi tahakkuk etti. Listenin 2, 4, 5, 6, 7'nci sırasındaki mükellefler isimlerinin açıklanmasını istemezken, en fazla gelir vergisi tahakkuk eden 3. isim 200 milyon 757 bin 695 lira ile Mustafa Rahmi Koç oldu.

***

Gazeteci Altaylı'ya ceza çıktı

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi, Gazeteci Fatih Altaylı'yı Galatasaray tribün oluşumu ultrAslan lideri Sabahattin Şirin’e hakaret ettiği gerekçesiyle 7 ay hapisle cezalandırdı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması talebini de reddetti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne  gönderilen karar onanırsa Altaylı hakkındaki 7 ay hapis cezası kesinleşecek.

Fatih Altaylı'ya 7 ay hapis cezası: Galatasaray trübün liderine hakaret etmişti Fatih Altaylı'ya 7 ay hapis cezası: Galatasaray trübün liderine hakaret etmişti

*** 

Gazeteci Altaylı Savcılığa gidiyor

Gazeteci Fatih Altaylı, "Tevhid" bayrağı nedeniyle bir şahsa yumruk atan üniversite öğrenci hakkında 'eline sağlık' dediği iddiasıyla cuma günü savcılığa gideceğini bildirdi.

Fatih Altaylı'dan yeni açıklama!  'Eline sağlık' paylaşımı nedeniyle savcılığa gidecek: Cuma günü... Fatih Altaylı'dan yeni açıklama! 'Eline sağlık' paylaşımı nedeniyle savcılığa gidecek: Cuma günü...

***

ETİ Maden'de işler yolunda...

ETİ Maden’deki her bir yönetim kurulu üyesine 2022’de asgari ücretlinin yıllık kazancının 35 kat üzerinde ödeme yapıldı. Toplam ödeme ise 831 bin TL'yi buldu. 2012-2018 döneminde kullandığı hizmet binası için 30,6 milyon TL kira ödeyen, kiradan çıkmak amacıyla 219,3 milyon TL’lik bina inşa ettiren ETİ Maden’in yöneticilerine ödenen para dikkat çekti. Kurumda görevli bir yöneticinin 2022 yılındaki yıllık kazancının, asgari ücretlinin yıllık kazancının 35 kat üzerinde olduğu hesaplandı.

***  

TÜİK açıkladı, işyeri kiralarında tavan fiyat netlik kazandı

TÜİK'in aralık ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla bu ay iş yerlerinde uygulanabilecek tavan zam oranı belirlendi. On iki aylık ortalamaya göre hesaplanan tavan zam oranı yüzde 53,86 oldu. Konut kiralarında ise yüzde 25’lik tavan zam uygulamasın 2 Temmuz 2024’e kadar sürecek.

***

DİSK AR'dan "enflasyon" açıklaması

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), en yoksul yüzde 20’lik gelir grubunda gıda enflasyonunun yüzde 113,1 olduğunu açıkladı.

DİSK-AR , enflasyon verilerinin paylaşılmasının ardından yaptığı açıklamada, "TÜİK, Aralık 2023 döneminde gıda enflasyonunu yüzde 72 olarak açıkladı. Ancak bu enflasyon halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan oldukça uzak bir oran" ifadelerine yer vererek en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonunun yüzde 113,1 olduğunu vurguladı.

***

Seçil Erzan davasında yeni gelişme

Aralarında Arda Turan, Emre Belözoğlu, Fernando Muslera ve Selçuk İnan gibi ünlü futbolcuların da bulunduğu 21 mağdurun dolandırdığı iddiasıyla tutuklu yargılanan Denizbank eski Şube Müdürü Seçil Erzan'ın incelenen kırık telefonundaki yeni mesajlar ortaya çıktı.

Galatasaray'ın eski tercümanı Mert Çetin ile Erzan'ın yazışmalarında Erzan'ın talebi üzerine Mert Çetin'in Muslera, Podolski ve Bruma'yı fona sokmak için harekete geçtiği anlaşılıyor. Muslera'yı ikna eden Mert Çetin, Podolski ve Bruma'dan ise olumlu yanıt alamıyor.

Seçil Erzan'ın yeni mesajları gündemde: "Muslera konuşursa hepimiz biteriz" Seçil Erzan'ın yeni mesajları gündemde: "Muslera konuşursa hepimiz biteriz"

***

Mahsa Amini haberlerine kısıtlama...

İran’da Mahsa Amini’nin katledilmesi ve cenaze törenine ilişkin ilk haberi yapan ve ardından tutuklanan gazetecilere telefon ve aile görüş yasağı cezaları verildi. Gazeteci Nesim Sultan’ın annesi Êran Celili, 10 Aralık 2023 tarihinde İlahe Muhammedi ve Nilüfer Hamidi’nin aileleriyle görüşmelerine izin verilmediğini bildirdi.

***

Kızıldeniz kaynıyor...

Kızıldeniz'de gerilim sürüyor. Husilerin, Yemen'de kontrolleri altındaki bölgeden Kızıldeniz'e 2 gemisavar füze fırlattığı bildirildi. CENTCOM, "Bu, 19 Kasım'dan bu yana Kızıldeniz'in güneyindeki ticari gemilere yönelik 24. saldırıdır" açıklamasını yaptı.  

***

Japonya'daki depremde kayıplar artıyor

Japonya'nın batısındaki İşikawa eyaletinde ve bu bölgedeki Noto Yarımadası kıyısında meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 73'e yükseldi. Merkezi hükümetin görevlendirdiği uzman heyet başkanı, Tokyo Üniversitesi emekli sismoloji profesörü Hirata Naoşi, Noto Yarımadası altındaki fayın 150 kilometreye kadar uzanabileceğini ve sismik aktivitenin sürmesini beklediklerini ifade etti.

Japon profesör, 1 Ocak'ta meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremin, fayın üst tavan duvarının, taban duvarından yukarıya doğru yer değiştirmesi sonucu meydana geldiğini kaydeden Hirata, tektonik aktivitenin bölge geneline yayıldığı bilgisini verdi.

***

İran'da patlamalar: En az 53 kişi yaşamını yitirdi

İran'ın Kerman kentinde İranlı general Kasım Süleymani'nin ölüm yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinliklerinde peş peşe 2 patlama meydana geldi. Süleymani'nin mezarının yakınlarında yaşandığı belirtilen patlamaların nedenine ilişkin henüz bir bilgi paylaşılmadı. Patlamalarda en az 53'e kişi yaşamını yitirirken, 71 kişi de yaralandı.

***

Olimpiyat oyunlarına kimler gidecek?

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na şu ana kadar 47 milli sporcu kota aldı A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın yanı sıra, atıcılık, atletizm, bisiklet, boks, jimnastik, güreş, okçuluk, tekvando ve yüzme branşlarında milli sporcular 2024 Paris'e katılım hakkı elde etti.