AKP seçimi neden kaybetti?

31 Mart yerel seçimlerinde ciddi bir kan kaybına uğrayan ve seçimin kaybedeni olan AKP'de seçim sonuçları tartışılmaya başlandı. Emeklilerin maaş beklentisi, küskün seçmen, Yeniden Refah Partisi ve aday stratejisi seçim yenilgisinin nedenleri olarak sayılıyor.

31 Mart'ın sonuçları: AKP'de seçim yenilgisi nasıl değerlendirilecek? 31 Mart'ın sonuçları: AKP'de seçim yenilgisi nasıl değerlendirilecek?

***

AKP MYK toplanıyor

AKP Merkez Yürütme Kurulu, Erdoğan başkanlığında toplanacak. Kulislere göre partide ciddi bir yönetim değişikliğinin yaşanacağı belirtiliyor. AKP'de öncelikle seçimlerin hasar tespitine yönelik bir çalışma yapılacak.

İddia: AKP'de istifası istenen isimler belli oldu İddia: AKP'de istifası istenen isimler belli oldu

***

Van'da seçim darbesi: DEM Parti'den ve Van halkından tepki...

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu (seçilme) haklarının Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla geri alınmasının ardından yeni bir gelişme yaşandı.

Van İl Seçim Kurulu, mazbatanın seçimde yaklaşık 30 puan fark yiyen AKP'li Abdulahat Arvas'a verilmesine karar verdi. DEM Parti karara tepki göstererek itirazda bulunulduğunu bildirdi. 

Öte yandan Van’da parti binası önünde bir araya gelerek hak ve irade gaspına karşı çıkan DEM Partililere polis müdahale etti.

DEM Parti: Darbeye karşı YSK'ye itiraz yapılacak DEM Parti: Darbeye karşı YSK'ye itiraz yapılacak

DEM Parti MYK’sı Van’da toplanacak DEM Parti MYK’sı Van’da toplanacak

***  

Bakırhan ve Hatimoğulları'ndan "Van" açıklaması

DEM Parti  Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, Yüksek Seçim Kurulu'nun önünde basın açıklaması düzenledi. Bakırhan, yaşananları siyasi darbe olarak nitelendirirken, "Kürt iradesine düşmanlıktan vazgeçilsin" dedi.

DEM Partili Abdullah Zeydan ise AKP’li adaya, Düğünlere, taziyelere nasıl gideceksiniz? Nasıl yüz yüze bakacağız?” diye seslendi.

Van'da başlayan protestolar tüm sokak ve caddelere yayıldı Van'da başlayan protestolar tüm sokak ve caddelere yayıldı

Zeydan'ın memnu hakkı Adalet Bakanlığı'nın 'talimatıyla' geri alındı Zeydan'ın memnu hakkı Adalet Bakanlığı'nın 'talimatıyla' geri alındı

Hukukçular: Zeydan kararı hukuki olarak yok hükmündedir Hukukçular: Zeydan kararı hukuki olarak yok hükmündedir

***  

Özel'den de "Van" tepkisi geldi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki gösterdi. Özel, "Cuma akşamı saat 16.55’te, Diyarbakır'dan gidip bir başvuruyla bunu iptal ettirmek, Van halkının iradesini hiçe saymak, ona pusu kurmaktır" dedi.

Özgür Özel: Van'da halkın iradesine pusu kuruldu Özgür Özel: Van'da halkın iradesine pusu kuruldu

***  

CHP heyeti Hatay'da...

CHP heyeti, Hatay seçimine yönelik itiraz başvurularını yapmak ve süreci takip etmek için kente geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, sürece ilişkin bilgi vererek, "Şu ana kadar 3 bin 900'lerden gelen fark, itirazlarımızın sonucunda 3 bin 287'ye kadar düşmüştür" dedi. Gökçen, itiraz sürecinin devam ettiğini bildirdi.

Hatay'da neler olacak? "İtiraz sonucu oy farkı azaldı, süreç devam ediyor" Hatay'da neler olacak? "İtiraz sonucu oy farkı azaldı, süreç devam ediyor"

***

İYİ Parti olağanüstü kongreye gidiyor

İYİ Parti'de olağanüstü kurultay takvime ilişkin süreç gelecek hafta başlayacak. Genel Başkan Meral Akşener'in bu süreçte milletvekilleri, Başkanlık Divanı ve Genel İdare Kurulu üyeleriyle bir araya gelerek hem yerel seçimin sonuçlarına hem de seçimli olağanüstü kurultay sürecine ilişkin istişarede bulunması bekleniyor.

Seçim sonuçlarının ardından Meral Akşener'den kongre kararı Seçim sonuçlarının ardından Meral Akşener'den kongre kararı

***  

Yargıtay krizi sürüyor

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılmaya başlanan başkanlık seçimlerinin 12. turunda da salt çoğunluk sağlanamadı. Adaylardan Mehmet Akarca 98, Ömer Kerkez 105, Muhsin Şentürk ise 108 oy aldı.

Yargıtay Başkanı, seçimin 11. turunda da belirlenemedi Yargıtay Başkanı, seçimin 11. turunda da belirlenemedi

***

DİSK'ten "1 Mayıs" açıklaması

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sendikanın 1 Mayıs kararını açıkladı. Çerkezoğlu, “1 Mayıs'ta bir elimizde karanfil, bir elimizde çocuklarımızla Taksim Meydanı'na yürüyeceğiz” dedi.

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu duyurdu: 1 Mayıs Taksim'de kutlanacak DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu duyurdu: 1 Mayıs Taksim'de kutlanacak

***  

Valilik açıkladı: 25 kişi yangında hayatını kaybetti

İstanbul Valiliği, Beşiktaş'ta 16 katlı bir binanın altındaki eğlence merkezinde çıkan yangında en az 25 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yangınla ilgili 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu.

Beşiktaş'ta eğlence merkezinde çıkan yangında 15 kişi hayatını kaybetti Beşiktaş'ta eğlence merkezinde çıkan yangında 15 kişi hayatını kaybetti

***  

TBMM de toplanamadı

TBMM Genel Kurulu, Başkanlık Divanı teşekkül etmediği için toplanamadı. Genel Kurul, yarın saat 14.00'te toplanacak. 

***  

Merkez Bankası'ndan seçim sonrasında açıklama

31 Mart yerel seçimlerinin ardından gözler, ekonomi politikalarında yaşanacak olası değişime çevrildi. Merkez Bankası Başkanı Karahan, seçimin ardından yaptığı ilk açıklamada, sıkı parasal koşulları sürdüreceklerini kaydetti.