Haber: Serap Cömertoğlu İşcan

31 Mart Pazar günü gerçekleşen seçimlerde, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını, Candan Yüceer, Cumhur İttifakının en çok tartışılan adayı Cüneyt Yüksel’e karşı tarihi bir farkla kazandı.

Yüzde 50,26  oy oranıyla başkanlık koltuğuna oturan Yüceer,  aynı zamanda 2012 yılında kurulan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ilk kadın belediye başkanı oldu.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığını kesin kazanacağına ilişkin iddialı olan Cumhur İttifakı adayı Cüneyt Yüksel ise oyların yüzde 35,59’nu alarak  95 bin 900 oy farkı ile büyük bir mağlubiyet yaşadı.

Melek Mosso konseri nedeniyle Süleymanpaşa Belediye Başkanlığı görevinden istifasının talep edilmesi üzerine, başkanlık görevini bırakan ve daha sonra  Cumhur İttifakının Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilen Cüneyt Yüksel,  232 bin 671 oy ile ikinci sırada yer aldı. 22 bin 992 oy alan DEM parti üçüncü olurken, Yeniden Refah  22 bin 116 oy ile dördüncü sırada yer alarak, Türkiye genelindeki yükselişini Tekirdağ’da da gösterdi. 12 belediyeye sahip olan Tekirdağ’da,  10 belediyeyi CHP, 2 belediyeyi  AK Parti kazandı. Büyükşehir dahil 3 belediyeyi ise kadın başkanlar yönetecek.

CHP Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan adayı Candan Yüceer’in yanı sıra iki ilçede kadın adaylar başkanlık yarışını önde tamamladı. CHP Malkara Belediye Başkan adayı Nergiz Karaağaçlı Öztürk ve AK Parti’nin Ergene Belediye Başkan adayı Müge Yıldız Topak’ın da sandıklardan birinci çıkmasıyla Tekirdağ’da erkek egemen yönetimde, kadın temsiliyeti arttı.

2012’de kurulan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ilk kadın belediye başkanı seçilen Candan Yüceer, CHP’den 24., 25., 26 ve 27. Dönem Tekirdağ Milletvekili  olarak görev aldı ve aynı zamanda hekim.

Gazi Tıp Fakültesi mezunu olan Yüceer, CUMOK, Atatürkçü Düşünce Derneği, Kadınlar El Ele Derneği gibi birçok sivil toplum kuruluşunda aktif olarak yer alarak, çeşitli görevlerde bulundu.

4 dönem milletvekilliği ile birlikte 3 Dönem CHP Parti Meclisi üyeliği yaptı. Kadın ve Çocuk Hakları İzleme ve İnceleme Komisyonu Başkanlığı, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili görevini yürüttü. Madde bağımlılığı ile mücadele ve çocuk haklarına ilişkin çalışmalarda bulundu.

Malkara’da CHP’nin adayı Nergiz Karaağaçlı Öztürk, yüzde 50,10 oranında oy alarak başkan seçilirken, AK Parti’ni adayı Gediz Coşkun yüzde 46,33 oyla ikinci sırada yer aldı. 35 bin 272 geçerli oyun 17 bin 673’ünü alan Nergiz Karaağaçlı Öztürk, Malkara’nın ilk kadın belediye başkanı oldu.

Yükseköğrenimini İstanbul Marmara Üniversitesi’nde tamamlayan Karaağaç, sanat merkezi açarak, ilçede aktif birçok çalışma gerçekleştirdi.  2022'de  ise Malkara Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı görevinde bulundu.

AK Parti’nin Tekirdağ’da kazandığı iki ilçeden bir olan Ergene’nin de ilk kadın belediye başkanı Müge Yıldız Topak oldu.

Tekirdağ’da bünyesindeki 3 ilçeyi kaybeden ve Kapaklı ilçesini tekrar kazansa dahi oy oranlarında düşüş yaşayan AK Parti, Ergene’yi Müge Yıldız Topak ile kazandı.

Ergene’de oyların yüzde 45,59’unu alan Müge Yıldız Topak, yarışı birincilikle tamamlarken CHP’nin adayı  ve mevcut belediye başkanı Rasim Yüksel, yüzde 40,51 oy oranı ile ikinci oldu.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde lisansını, Namık Kemal Üniversitesi’nde sağlık yönetimi ve işletme yönetimi alanlarında yüksek lisansını tamamlayan Müge Yıldız Topak, Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde öğretim elemanı olarak görev yapıyor. Ergene Engelliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Ergene Kaymakamlığı Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu, Ergene Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı, Ergene Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanlığı Tekirdağ Yeşilay Kadın Meclisi Başkanlığı, Namık Kemal Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi gibi birçok Sivil Toplum Kuruluşu ve dernekte görev aldı.

TEKİRDAĞ’DA CHP ESKİ GÜCÜNE YAKLAŞTI AK PARTİ KAN KAYBETTİ

2 CHP, 1 AK Parti olmak üzere 3 kadın başkan adayının seçimden zaferle çıktığı Tekirdağ’da genel durum ise şöyle;

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde, 872 bin 507 seçmen bulunan Tekirdağ’da  678 bin 798 oy kullanıldı.

653 bin 726 oyun geçerli olduğu seçimde,  CHP, 2014 seçimlerindeki 12 belediyeyi kazandığı başarı hedefine ulaşamasa dahi büyükşehirdeki mevcut konumunu koruyarak ve 2 ilçe belediyesini daha kazanarak  toplam 10 belediye yönetimini aldı.

 Tekirdağ’da eski gücüne yaklaşan CHP’nin,  kurucusu olduğu merkez ilçe Süleymanpaşa Belediye Başkanlığını 23 bin 343 oy farkıyla  Ak Parti’den geri alması ise il örgütünün motivasyonunu arttırdı.

2019 yerel seçimlerinde CHP büyükşehirde yüzde 51,18 oy oranı ile yine birinci sırada yer alsa dahi 4 belediyeyi kaybetmiş ve büyükşehir dahil 8 belediyeyi korumuştu. AK Parti ise yüzde 43,85 oranı ile ikinci sırada yer alarak, 3 belediye kazanmıştı.

 Marmaraereğlisi’nde DSP’den seçime giren Hikmet Ata’nın AK Parti’ye geçmesiyle, AK Parti bünyesine bir belediyeyi daha dahil ederek toplam 4 belediye yönetimine hakim olmuştu.

2024 seçimlerinde AK Parti Kapaklı’da ki mevcut durumunu oy düşüşüne rağmen korurken, Hayrabolu, merkez ilçe Süleymanpaşa ve Marmaraereğlisi olmak üzere 3 belediyeyi kaybetti. Ergene Belediyesi’ni kazandı.

Hayrabolu, Süleymanpaşa ve Marmaraereğlisi Belediyesi CHP’ye geçerken, Ergene Belediyesi CHP’den AK Parti’ye geçen ilçeler arasında yer aldı.

2024 seçimlerinde Tekirdağ’da dağılım şöyle oldu:

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi: %50,26 Candan Yüceer - CHP

Çorlu: %48,65 Ahmet Sarıkurt -CHP

Çerkezköy: %43,22 Vahap Akay -CHP

Hayrabolu: %51,23 Tuncer Başoğlu -CHP

Malkara: %50,10Nergiz Karaağaçlı Öztürk -CHP

Muratlı:    %54,08 Varol Türel -CHP

Saray: %62,92 Abdül Taşyasan -CHP

Şarköy: %39,64 Alpay Var -CHP

Marmaraereğlisi: %32,24 Onur Bozkurter -CHP

Süleymanpaşa: %53,90 Volkan Nallar -CHP

Kapaklı: %35,95 Mustafa Çetin -Ak Parti

Ergene: %45,59Müge Yıldız Topak -Ak Parti