Haber: Çetin Yılmaz

Milliyetçi ve muhafazakar kimliğiyle bilinen Manisa’da 31 Mart yerel seçimlerinde bir ilk yaşandı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Manisa’nın merkez ilçesi Şehzadeler’den belediye başkanı adayı olan Gülşah Durbay seçimi kazandı.

Böylece CHP adayı Gülşah Durbay, Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde seçilerek kentin ilk kadın belediye başkanı oldu.

Şehzadeler’de Gülşah Durbay yüzde 38,34’le, yüzde 28,52 alan rakibi AKP adayı Yavuz Kurt’u geçti.

“KADINLARDAN ÇOK SAYIDA DESTEK MESAJI ALIYORUM”

Gülşah Durbay, kadın aday olmanın zorluklarını yaşadığını, fakat kadınlardan aldığı destek ve güçle bu zorlukların üstesinden geldiğini ifade etti. Kadınlardan çok sayıda destek mesajı aldığını söyleyen Durbay, Kadın Sığınma Evi başta olmak üzere ve istihdam başta olmak üzere kadınlarla ilgili birçok projeleri olduğunu açıkladı. Durbay, seçim sonrası ilk ziyaretini de, Manisa’da Kurşun Han’daki kadınlara yaptı. Ziyarete ilişkin konuşan Durbay, “Seçimden önce Kurşunlu Han’ı ziyaret ettiğimde oradaki eğitmenlerimize ve kurslara katılan kadınlarımıza seçimi kazanıp tekrar geleceğime söz vermiştim. Bugün sözümü tuttum. En kısa sürede de kurslarımızın imkanlarını arttırıp, kadınlarımızın sosyal hayata katılmalarını sağlayacağım. Şehzadeler Belediyesi kadınlarımızın her alanda yanında olacak.” dedi.

Durbay Kurşunlu Han-1

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ MUTLAKA SAĞLAMIŞ BİR KENT İSTİYORUZ

Durbay, Manisa’nın bazı mahallelerinde hala okuma yazma bilmeyen kadınlar bulunduğunu açıkladı. Kadın işsizliğinin Manisa’da çok yoğun olduğunu ifade eden Durbay, kadınları iş yaşamını katılımını kolaylaştıracak projelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Durbay, kadınlarla ilgili hedefini, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini mutlaka sağlamış bir kent istiyoruz” sözleriyle özetledi.

75 BELEDİYE KADIN BAŞKANLARA EMANET

Türkiye'de 31 Aralık günü sandık başına giden 48 milyon 256 bin 117 seçmen, 5 yıl boyunca yerel yönetimleri idare edecek yöneticilerini belirledi.

Kesin olmayan sonuçlara göre, Aydın, Eskişehir, Diyarbakır, Gaziantep ve Tekirdağ büyükşehir belediyeleri ile Afyonkarahisar, Ağrı, Batman, Bilecik, Edirne ve Siirt belediyeleri ve 64 ilçe belediyesinde seçmenler tercihlerini kadın adaylardan yana kullandı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi için CHP'nin adayı Özlem Çerçioğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi için CHP'nin adayı Ayşe Ünlüce, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi için DEM'in adayı Ayşe Serra Bucak Küçük, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için AKP'nin adayı Fatma Şahin ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi için CHP'nin adayı Candan Yüceer başkanlık yarışını önde tamamladı.

64 İLÇEDE KADIN ADAYLAR KAZANDI

İlçelerde ise CHP'nin 29, DEM'in 24, AKP'nin 9 ve MHP'nin 2 kadın adayı belediye başkanı oldu.

Ankara'da bir, İstanbul'da 3 ve İzmir'de 8 olmak üzere 64 ilçe belediye başkanlığını kadın adaylar kazandı.

Ankara'nın Akyurt ilçesinde AKP adayı Hilal Ayık, İstanbul'da CHP'den aday olan, Bakırköy'de Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu, Üsküdar'da Sinem Dedetaş ve Maltepe'de ise Esin Köymen başkan oldu.

İzmir'de ise Çeşme, Foça, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kınık, Konak ve Selçuk ilçelerinde CHP'nin kadın adayları belediye başkanı seçildi.

Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Kalkım beldesinde rakiplerini geride bırakan bağımsız aday Zeynep Çelik, 22 yaşında Türkiye'nin en genç kadın belediye başkanı unvanını kazandı.

Manisa’nın merkez ilçesi Şehzadeler de ise CHP adayı Gülşah Durbay seçimi kazanarak Manisa’nın ilk kadın belediye başkan adayı oldu.