10 ili vuran 2 büyük deprem felaketinden sonra bir kez daha yapıların durumu ve denetlenmesi tartışıldı. TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, depremde yıkılan binalar ve yapı tartışmasına ilişkin dokuz8HABER'e konuştu. 

Gül, "Bilim ve teknik ölçütlerine göre bütün mevzuatın yeniden elden geçirilmesi acil bir ihtiyaç olarak görünüyor." dedi. 

Yapı denemetim kanunu ve imar yapısında yapılan düzenlemelerle TMMOB'un mesleki denetim yetkisi tamamen elimizden alındı. Tabi TMMOB'nin resmi gazetede yayınlanmış mevzuatlar söz konusudur. Ayrıca TMMOB'nin yönetmeliklerine açılan birçok dava ile iptal edilerek yapmamız engellendi. Hem denetim hem de disiplin sürecini yapmamız engellenmiş oldu. 

YAPI DENETİM SÜRECİ ÖZEL SEKTÖRÜN İNSAFINA BIRAKILDI

Bugün bütün süreçlerde TMMOB'un yetkileri tırpanlanmış oldu. Ortaya çıkan tabloda yapı denetim süreci özel sektör eliyle görülen serbest piyasanın insafına terk edilmiş bir işleme dönüştü. Ne yazık ki bugünkü deprem ve afetlere de zemin hazırlanmış oldu. Eğer bir ders çıkarılacaksa meslek örgütlerinin yeniden yetkilendirilmesi ve bütün düzenlemelerin bilime uygun yapılması lazım.