Greenpeace raporuna göre Türkiye 2021 yılında sadece Avrupa’dan 518 bin 80 ton plastik atık ithal etti. Raporda alınan toprak ve kül örneklerinde, kanser gibi ciddi sağlık problemlerine yol açtığı bilinen dioksin ve furanlara rastlandığı belirtiliyor.

ÇÖZÜM ÇÖP İTHALATININ YASAKLANMASI

Greenpeace 2022 raporuna göre de Adana’da tespit edilen dioksin furan miktarı, kirletilmemiş toprak numunesinin 400 bin katı ve şimdiye kadar Türkiye’de toprakta rapor edilen en yüksek toksik düzey. Greenpeace Türkiye ve diğer sivil toplum örgütleri, bu sorunun çözümünün çöp ithalatının yasaklanmasında olduğunu vurguluyor.

"İSTANBUL'DA ÇÖPLER KUZEY ORMANLARI'NA"

Sözcü’den Ruhat Mengi’ye konuşan Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, irthal çöplerin İstanbul’da Alibeyköy Barajı’nda ve Sultangazi taraflarında da olduğunu ifade ederken, çöplerin Kuzey Ormanları’na boşaltıldığını söyledi.

Gündoğdu, yalnızca Adana’nın değil tüm Türkiye’nin risk altında olduğunu ifade ederek, “Adana’da 2017’den, 2018’den beri bas bas bağırıyoruz ve tehlikeyi anlatmaya çalışıyoruz ama kimsenin harekete geçtiği yok, tartışıldığı yok. Sözde ekonomi nedeniyle, “Para kazanılıyor” diye susuluyor. O söylenen rakamlar, bütçeler de şaibeli çünkü şeffaflık yok, kim ne kazanıyor, nasıl kazanıyor hiçbir bilgi yok” dedi.

"AKDENİZ'İN EN KİRLİ KIYILARI TÜRKİYE'DE"

Birçok markanın sofra tuzlarında mikro plastik bulduklarını söyleyen Gündoğdu konuşmasının devamında şunları söyledi:

Denizlerimize karışan plastik çöplerle alakalı bir sonuç bu. Türkiye’nin en büyük deniz tuzu üretim alanı İzmir’de, dolayısıyla deniz kirliyse tuz da kirli olacak. Şu anda Türkiye kıyıları Akdeniz’in en kirli kıyıları plastik açısından. Bu tesislerin hepsi atık sularını Seyhan, Ceyhan nehirlerine boşaltıyor. Sadece tek bir su arıtma tesisine bu fabrikalardan haftada 80 tona yakın mikroplastik akıyor. Burada büyük bir bölgede geri dönüşüm tesis alanı var, o bölge sanayi bölgesi gibi, bunların arıtma tesislerinden gelen içi kırpıntı plastik dolu atık su bu arıtma tesislerinde arıtılamadığı için plastiklerle beraber Seyhan ve Ceyhan’a bırakılıyor. Dolayısıyla, bu tesisler ithal atık da aldıkları için o ithal atıkları atık su arıtma tesislerinde parça olarak görmek mümkün.