Gaziantep Barosu Başkanlığı, Gaziantep Valiliği’nin kentte 1 hafta süreyle eylem ve etkinlik yasağı uygulamasına karşı yazılı açıklama yaptı. Valiliği 19 Ekim’de aldığı karar ile 26 Ekim’e kadar eylem ve etkinliğin yasaklandığının öğrenildiği ifade edilen açıklamada, “Her ne kadar Valilik kararında, yasaklama gerekçesi olarak, ‘genel asayiş’ ve ‘kamu düzeninin korunması’ndan söz edilmişse de, bunun somut bir dayanağının olmadığını düşünmekteyiz” denildi.

‘YASAKLAMA GEREKÇESİ YOK’

“Yasaklamaya dair bir gerekçe sunulmaması, somut olgulara dayanmayan gerekçelerle, özgürlüklerin kullanılmasının kısıtlanması kabul edilemez” diye belirtilen açıklamada, yetkili makamların gerekçelerini açık bir şekilde somut bulgulara dayandırarak yapmak zorunda oldukları hatırlatıldı. Risk ihtimali olan durumlarda ise özgürlüklerin kullanımının kısıtlanması yerine önleyici tedbirler alınması gerekliliği vurgulanan açıklamada, “Bu görevi yerine getirememelerinin sorumluluğunu da kişilere yüklemeleri mümkün değildir” ifadeleri yer aldı.

YASAKLAMAYA KARŞI DAVA AÇILACAK

Uygulanan idari işlemlerin de hukuka aykırı olduğu yasak kararının yeterince delillendirilmediği belirtilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Kurulan idari işlem kamu yararını gözeten bir karar değildir. Aksine, kamu yararına karşı ihdas edilen bir durum söz konusu olacak ve idarenin görevinin Anayasaca güvence altına alınan etkinlikleri yasaklamayla değil, bu etkinliklerin gerçekleşmesini güvence altına almak için kamusal yetkiyi kullanmak olduğunu belirtmek isteriz. 10 günlük süreyle, Gaziantep genelinde bir yasaklama kararı veren Valilik, eğer kamu açısından bir sorun teşkil ettiğini düşünüyorsa, her toplantı ve gösteri yürüyüşü için ayrı ayrı ve gerekçeleriyle birlikte karar vermek zorundadır. Gaziantep Barosu olarak Ne zaman ve nerede olursa olsun demokrasiye yönelik her türlü saldırının karşısında durmaya yeminli bir mesleğin unsurlarıyız. Hak ve özgürlükleri korumak baro olarak bizim görevimizdir. Baronun, Anayasaya aykırı hiçbir tutumu, hiçbir hukuksuz ve haksız tasarrufu kabul etmesi mümkün değildir. Yasaklama kararının iptali için de ayrıca dava açacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”