MHP’den milletvekili adayı olan müteahhit Şahin Yağar, koronavirüs pandemisi döneminde şirket kurup sigorta girişi yaptıkları kişileri ücretsiz izne çıkartmış gibi göstererek “nakdi ücret desteği” aldığı iddiasıyla tutuklanmasını içeren haberlere sansür getirtti.

Erciş Sulh Ceza Hâkimliğine başvuran Yağar, yolsuzluk iddiasıyla ilgili suçlu olduğuna dair bir mahkeme kararı bulunmadığını belirterek kişilik haklarının zedelediğini iddia etti. Haberlerin erişime engellenmesi ve yayından kaldırılmasını talep etti.

Hakimlik de ‘kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’ suçundan dolayı açılan dava dosyasının derdest olduğunu (halen devam ettiğini) belirterek kişilik haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Masumiyet karinesi gereği söz konusu haberlerin erişime engellenmesine hükmetti.

Ancak mahkemenin erişime engellediği haberler arasında Van’da belediyenin sahil yolu projesini araştıran gazeteci İdris Yılmaz’a Yağar’ın yakınlarıyla birlikte saldırmasıyla ilgili haberler de bulunuyor.

bianet’teki söz konusu haber Yağar ve yakınlarının saldırdığı İdris Yılmaz'ın olaydan 6 yıl sonra kasten yaralama suçundan 4 ay 15 gün hapis cezasına çaptırılmasını konu ediniyordu. Aynı yargılamada Yağar da, kasten yaralamadan 3 bin 800 TL idari para cezası ile 10 ay 15 gün hapis cezası almıştı. Gazete Duvar ve hbrcaldiran.com’daki haberler de davanın sonucuyla ilgiliydi. Evrensel’deki haberler ise 14 Ekim 2017’de saldırı olayını içeriyordu.

Sadece erişime engellenen Ciddi Gazete, BirGün ve Gazete Manifesto’daki haberler söz konusu dolandırıcılık iddiasını konu edinmişti.

Ayrıca erişim engeli Google’daki “Şahin Yağar kimdir” aramasını kapsıyor.

Gazeteciye saldırı ve tutukluluk olayı

Erciş Belediyesi, Erciş sahil projesi için ihale açtı ve ihaleyi Şahin Yağar’a verdi. Gazeteciler İdris Yılmaz ve Erhan Akbaş proje yapımında belediyeye ait iş makinelerini ve belediye işçilerini kullandığını tespit etti. Durumun ihaleye uygun olup olmadığını sormak için de 14 Ekim 2017’de Yağar'la görüşmeye, şantiyeye gitti.

Ancak Yağar ve yakınları gazetecilere saldırdı. Darp edilen gazeteciler Erciş Devlet Hastanesine gitti. Ancak Yağar ve akrabaları gazetecilere burada da saldırdı. Araya polis girdi. Polis saldırganlar yerine gazetecileri kelepçeleyerek gözaltına aldı.

Daha sonra serbest bırakılan gazeteciler, saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Saldırganlar da gazetecilerden şikayetçi oldu. Yargılama Haziran 2023’te bitti. Mahkeme, Yılmaz’a “kasten yaralama” iddiasıyla 4 ay 15 gün hapis cezası verdi.  Yağar ise, “Kasten yaralama” suçundan 3 bin 800 TL idari para cezası ve 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Öte yandan Şahin Yağar, 2018 seçimlerinde Van’da MHP’den milletvekili adayı oldu. Ancak seçilemedi. Yağar, daha önce de Saadet Partisi’nden Erciş Belediye Başkanlığı için aday adayı olmuştu.

Şahin Yağar son olarak koronavirüs pandemisi döneminde şirket kurup sigorta girişi yaptıkları kişileri ücretsiz izne çıkartmış gibi göstererek “nakdi ücret desteği” aldığı iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklanmasıyla gündeme geldi.

8.5 milyon TL’lik kamu zararı oluşturduğu gerekçesiyle hakkında 27 kişiyle birlikte dava açılan Yağar daha sonra tahliye edilmişti. Dava devam ediyor.

Himet Adal Bianet