Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Ankara merkezli yürütülen soruşturma kapsamında 29 Ekim’de tutuklanan ve Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne götürülen 5 kadın gazeteci, cezaevi girişinde çıplak arama dayatmasına maruz kaldı. Kadın gazetecilerin uygulamaya karşı yaptıkları suç duyurusu, takipsizlikle sonuçlandı.

SAVCILIK: YÖNETMELİĞE UYGUN

Kadın gazetecilerin Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusuna, 14 Aralık’ta yanıt verildi. Savcılık, “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmeliğin, Arama, Güvenlik Tatbikatı ve Sayım” yönetmeliğinin 34’üncü maddesinin 2’nci fıkrasında yer alan “… yasak madde veya eşya bulunduğuna dair makul ve ciddi emarelerin varlığı ve bunun başka suretle tespiti olanaksız olması durumunda, kurumun en üst amirinin gerekli görmesi halinde, detaylı olarak veya beden çukurlarında usullere uygun yapılabilir” ifadelerine atıfta bulunarak, uygulamanın yönetmeliğe uygun olduğunu savundu.

‘SUÇ UNSURU YOK’ KARARI

Cezaevi kurumu ise savcılığa gazetecilerin eşyaları arasında 4 adet CD bulunduğunu öne sürerek, yasak olabilecek sair eşyalarının tespiti için dışarıdan hiçbir şekilde görülemeyeceği ve görüntü kaydeden bir cihaz bulunmadığı, arama odasında “Kişinin tenine çıplak elle dokunulmadan ve giydirilen önlük üzerinden, utanma duygusunu hiçbir şekilde ihlal etmeyecek şekilde üst aramalarının yapıldığını” iddia etti.

Kurum beyanını esas alan savcılık, gazetecilere yapılan uygulamaya dair, “Herhangi bir suç/suç unsuruna rastlanılmadığı” diyerek, takipsizlik kararı verdi. Gazeteciler, takipsizlik kararına karşı Ankara Batı Sulh Ceza Hâkimliği’ne itirazda bulundu.

NE OLMUŞTU?

Ankara merkezli soruşturma kapsamında 25 Ekim’de Diyarbakır, Mardin, Urfa, Van, İstanbul ve Manisa’da 11 gazeteci gözaltına alındı. Ankara Adliyesi’ne çıkarılan gazetecilerden 5 kadın, “çıplak arama” uygulamasına maruz kaldı. Gazeteci Ceylan Şahinli’ye, emniyet tarafından suç unsuru bulunmadığı için eşyalarıyla birlikte teslim edilen bir adet CD bulunması gerekçesiyle kadın gazetecilere çıplak arama dayatıldı. Cezaevi idaresi, bir kadına emniyet tarafından iade edilen materyali, 5 kadın gazetecinin çıplak aranmasına gerekçe olarak gösterdi.