Haber: Fatoş Erdoğan

Gazeteci Sezgin Kartal'ın duruşması öncesi Çağlayan Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasına yasak olduğu gerekçesiyle polis müdahale etti. Aralarında SODAP, PSAKD ve DAD yöneticilerin olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gazeteci Sezgin Kartal’ın “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya MLSA ve TGS avukatları, PSAKD, DAD, SODAP yöneticileri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Duruşmada konuşan Sezgin Kartal'ın ifadesi şu şekilde:

Cezaevinde kaldığım süreç hayatım boyunca yaşadığım en kötü süreçti. Deprem sürecinde yaşananları unutmak çok zor. 13 yıldır gazeteciyim. TV10’da programda yorumculuk yaptım. Can TV’de programlar yaptım. Karşı Mahalle muhabiriyim. Farklı mecralara haberler yaptım. Hak odaklı habercilik yaptım. Doğum günüm ve çalışan gazeteciler gününde gözaltına alındım. Basın özgürlüğü konusunda ülkemiz ne yazık ki çok kötü bir durumda.  Alevi Bektaşi toplumumun bir ferdiyim. Alevilik bugüne kadar şiddetle arasına mesafe koymuştur.

Her bir insanın eşit yurttaşlık hakkına sahip olması gerektiğini belirttik ve bunun mücadelesini verdik. 2007 yılından beri PSAKD’nin bir üyesiyim. İddianamede yer alan ithamlar gazetecilik faaliyetlerinin bir parçasıdır. Basın meslek ilkelerine göre gazetecilik yapıyoruz. Şiddeti öven içeriklerden uzak dururuz. İstanbul’da yaşıyorum. Gazeteci olarak 2014 yılında Urfa’ya gidip, döndüm. İddia edildiği gibi sınırı geçmedim. Madem silahlı bir örgütün üyesiydim neden üç senedir bu konuda bir ifadem alınmadı."

Mahkeme Heyeti, görüntülerin asıllarının dosyaya koyulması ve yeniden rapor alınmasına karar vererek duruşmayı 22 Haziran tarihine erteledi.