Anayasa Mahkemesi kararının ardından yeniden görülmeye başlanan ve gazeteci Gökhan Biçici’ye şiddet uygulayan polislerin yargılandığı davanın üçüncü duruşması salı günü saat 14.00'te İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

Uzun süren hukuk mücadelesinin ardından 2. duruşması görülen davada, İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından sanık bir polis hakkında “yakalama kararı” verilmişti.

gokhan bicici mahkeme

GÖKHAN BİÇİCİ DAVASI: NE OLMUŞTU?

Gazeteci Gökhan Biçici, 2013 yılında Gezi Direnişi’ni takip ederken polisler tarafından “Alın bunu götürün, bir apartman boşluğuna işini bitirin" denerek alınmış, yerde cenin pozisyonunda yatarken polisler tarafından kafasına ve kasıklarına vurularak darp edilmiş, kelepçelenerek gözaltına alınmıştı. Darp ve tehdit edilerek saatlerce bekletilen Gökhan Biçici’nin yaptığı suç duyurusuna karşın, “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı verilmişti. Anayasa Mahkemesi ise Biçici’nin itirazı üzerine 17. maddenin esas ve usul yönünden ihlal edildiğine karar vererek, uygulanan şiddeti “ifade ve basın özgürlüğü ihlali” olarak değerlendirmişti. Anayasa Mahkemesi kararında, “başvurucunun bizzat şiddete başvurduğu veya kolluk güçlerine direndiğine dair tutanak veya görüntü bulunmadığını” ve “başvurucunun kendi tutumundan dolayı fiziksel güce başvurulduğunu düşünmeye sevk edecek bir delil olmadığını” vurgulayarak, hukuki sürecin yeniden başlamasının da yolunu açmıştı.AYM kararı böylece hukuki sürecin yeniden başlamasının yolunu açmıştı.

gokhan bicici gozalti 2