İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Freedom House, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen 2 yıl, 7 ay, 15 günlük hapis cezası ve siyasi yasak ile ilgili açıklama yaptı.

İmamoğlu'na siyaset yasağı getiren mahkeme kararının temyize tabi olduğunu hatırlatan HRW, "İmamoğlu'nun basına yaptığı bir yorum nedeniyle mahkum edilmesinin ve siyasi yasağa tabi tutulmasının bir hak ihlali ve 2023 seçimleri öncesinde Türkiye'deki muhalefete yönelik haksız ve siyasi olarak hesaplanmış bir saldırı olarak görülmesi gerektiğini" söyledi:

"İstanbul'daki bir mahkeme tarafından verilen bu karar, Belediye Başkanı İmamoğlu'nun ifade özgürlüğü ve siyasi örgütlenme haklarını ihlal ediyor ve İstanbul'daki milyonlarca seçmenin siyasi temsilci olarak kendi belediye başkanını seçme hakkına müdahale ediyor."

BU KARA ADLET AYIBIDIR

İnsan Hakları İzleme Örgütü Program Yardımcı Direktörü Tom Porteous da mahkeme kararını "demokratik sürece yönelik bir saldırı" olarak niteledi:

"Ekrem İmamoğlu hakkında verilen karar, hükümetin, 2023 seçimleri yaklaşırken önemli muhalefet figürlerini saf dışı bırakmak veya susturmak için mahkemeleri kötüye kullanmaya hazır olduğunu gösteren bir adalet ayıbı ve demokratik sürece yönelik bir saldırıdır.

"Bu karar yalnızca İmamoğlu'nun haklarını ihlal etmekle kalmıyor, aynı zamanda İstanbullu seçmenleri seçtikleri temsilciden mahrum bırakarak onların haklarını da inkar ediyor."

KARAR SEÇMEN İRADESİNİ AZALTIYOR

Mahkeme kararının ardından, Freedom House hak örgütü de sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Mahkeme kararını kınayan Freedom House, Ekrem İmamoğlu'nun "asılsız suçlamalar ile" hapis cezası ve siyasi yasak aldığını söyledi:

"Bu karar, Türk seçmenlerin iradesini temelden zayıflatıyor ve demokratik prensipleri açıkça ihlal ediyor. Asliye Ceza Mahkemesi'ni kararı bozmaya çağırıyoruz. Demokratik bir hükümet, siyasi muhalefetten korkmaz."

NE OLMUŞTU?

İddianameye göre Ekrem İmamoğlu 4 Kasım 2019'da yaptığı bir basın açıklamasında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine "ahmak" diyerek hakaret etti. İddianamede YSK Başkanı Sadi Güven ile 10 kurul üyesi 'mağdur' sıfatıyla yer aldı.

Ancak İmamoğlu soruşturma kapsamında yazılı olarak alınan ifadesinde YSK üyelerine "ahmak" şeklinde bir söylemi olmadığı, bu söylemin kimse tarafından YSK üyelerine yönelik algılanmadığı, söylemin belli bir şahsı hedef almadığı, siyasi bir söylem olup sert bir eleştiri olduğu, somut olarak bir kimseye yöneltilmemiş olduğunu söyledi.

İddianamede Ekrem İmamoğlu'nun 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. Davada İmamoğlu 2 yıl 7 ay 15 gün hapse mahkum edildi. Siyasi yasak konuldu.