GÜNDEM

Formula 1 DHL Türkiye Grand Prix’inde akıllara takılan soru: Şampanya neden patlamadı?

Formula 1 DHL Türkiye Grand Prix’inde Lewis Hamilton şampiyon oldu. Yarışın ardından düzenlenen ve Formula 1’in klasikleşen şampanyalı kutlamasında bu yıl şampanya patlamaması dikkat çekti. Hamilt...

Abone Ol

Formula 1 DHL Türkiye Grand Prix’inde Lewis Hamilton şampiyon oldu. Yarışın ardından düzenlenen ve Formula 1’in klasikleşen şampanyalı kutlamasında bu yıl şampanya patlamaması dikkat çekti. Hamilton'un elinde bulunan şampanya şişesi sallanmasına rağmen köpürerek patlamadı.

Formula 1 DHL Türkiye Grand Prix’sini lider tamamlayan Mercedes’in Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton, bu sonuçla birlikte 2020 Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda bitime 3 yarış kala şampiyonluğunu garantiledi. Hamilton, böylelikle 7’nci şampiyonluğunu kazanmış oldu.

"ŞAMPANYANIN İÇİNDE BAŞKA BİR SIVI MI VARDI?"

Yarışın ardından düzenlenen ve Formula 1’in klasikleşen şampanyalı kutlamasında bu yıl şampanya patlamaması dikkat çekti. Hamilton'un elinde bulunan şampanya şişesi sallanmasına rağmen köpürerek patlamadı. Sosyal medyada bir çok kullanıcı, yarışın Türkiye'de gerçekleşmesi nedeniyle şampanyanın bilerek patlatılmadığını öne sürdü. Ayrıca kullanıcıların aklına "Şampanya şişesinin içinde başka bir sıvı mı vardı?" sorusu geldi. Konuya ilişkin yorumlardan bazıları şu şekilde: https://twitter.com/jansercankoc/status/1327949589207420928?s=20 https://twitter.com/zulfu_34/status/1327953322410729473?s=20 https://twitter.com/MehmetBiSus/status/1327949767209603073?s=20 https://twitter.com/burakmetincan/status/1327949700796981248?s=20

ŞAMPANYA TÖRENİ NASIL BAŞLADI?

1920'lerin başlarında Bugatti Brescia'sı ile kazandığı bir yarışı Londra'da bir restoranda yemek eşliğinde şampanya içerek kutlayan Raymond Mays (Gelecekte B.R.M takımını kuracaktır.) bu arada aracına lakap aramaktadır. İçtiği şampanyanın Cordon Rouge olan adı ve kırmızı/altın renkli şişesi ilgisini çeker. Garsona şampanyanın üreticisini sorduğunda G.H. Mumm yanıtını alır. İsimleri arabalarında kullanmak için Rheims, Fransa (Champagne bölgesinde bir şehir) iletişime geçerek izin ister. Üretici hemen cevap verir ve yanıtı olumludur, fikirden zevk almıştır ve bunda Mays'ın Fransız markası Bugatti olmasının da katkısı vardır. Böylece Mays'ın arabalarından biri Cordon Rouge lakabına sahip olurken, diğeri de üreticinin diğer bir ürünü Cordon Bleu olarak nitelendirilir. Aynı zamanda hem motorsporlarında, hem de Formula 1'in köklerinde ilk sponsorluk anlaşmalarından birine de imza atılır. Formula 1'de kazananlara şampanya ikram edilen ilk yarış ise 1950 Fransa Grand Prix'idir (Moët & Chandon olduğu söyleniyor). Şampanyanın çıkış noktasındaki Rheims pistinde düzenlenen yarış sonrası en doğal harekettir bu. Kutlama için şampanya fışkırtılmasının başlangicı için ise farklı görüşler bulunur. Şubat 1966'da Avustralya Grand Prix'ini kazanırken şampanyasını fışkırttığı görüntüleri yer alan Graham Hill öncülerden biridir.