Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ve Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Iştiyye, haftalık kabine toplantısının açılışında, fanatik Yahudilerin İsrail güçlerinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınına değinerek, "Rahmet Kapısı Mescidi'nin içinin tahrip edilmesi, bazı eşyalara el konulması İsrail güçlerinin işlediği kınanmış bir eylemdir." dedi.

Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınların yalnızca ramazan ayında değil tamamen durması gerektiğine vurgu yapan Iştiyye, Hristiyanlar için kutsal olan Doğu Kudüs'teki Kıyamet Kilisesi ve diğer kiliselere yönelik saldırılara da son verilmesi çağrısı yaptı.

- "İsrail işgal güçleri bölgeyi istikrarsızlığa sürüklüyor"

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ebu Rudeyne de "İsrail işgal güçleri bölgeyi şiddet, gerilim ve istikrarsızlığa sürüklüyor." diye konuştu.

Ebu Rudeyne, "Fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'yı basması, avlusunda işgal bayrağını açması ve İsrail polisinin defalarca Rahmet Kapısı Mescidi'ne baskın düzenleyip elektrik tesisatını tahrip etmesi, aşırılık yanlısı İsrail hükümetinin durumu kontrolden çıkarmanın yollarını aradığının göstergesidir." dedi.

Rahmet Kapısı Mescidi'ne yönelik tekrar eden saldırıları "ateşle oynama" şeklinde niteleyen Ebu Rudeyne, "Rahmet Kapısı Mescidi, Mescid-i Aksa'nın ayrılmaz bir parçasıdır." ifadesini kullandı.

Sözcü Rudeyne, İsrail hükümetinin tehlikeli politikalarının istikrar sağlamak ve durumun kötüye gitmesini önlemek adına her türlü bölgesel ve uluslararası çabayı yok ettiğini belirtti.

Ebu Rudeyne, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin şehirlerin giriş çıkışlarını kapatmasını ve Filistin kentleri ile kamplarına yönelik saldırıları da "Filistin halkına karşı uygulanan toplu cezalandırma" olarak niteledi.

- Ne olmuştu?

İsrail güçlerinin koruması altındaki yaklaşık 400 Yahudi yerleşimci, 24 Nisan'da Mescid-i Aksa'nın doğu kısmında bulunan Rahmet Kapısı Mescidi'ne saldırı düzenleyip, mescidin elektrik tesisatını sökmüştü.

Yahudi yerleşimciler daha önce 10 Nisan'da Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 11 Nisan'da fanatik Yahudilerin işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarını ramazan ayının sonuna kadar durdurma kararı almıştı.

Fanatik Yahudiler, 5-13 Nisan'daki Hamursuz Bayramı sırasında Aksa'ya sıklıkla baskınlar düzenlerken, Filistinliler de ramazan ayında Müslümanlara Mescid-i Aksa'da itikaf çağrısında bulunmuştu.

İsrail'in Mescid-i Aksa baskınıyla bölgede 4 Nisan'da başlayan gerilim, 7 Nisan Cuma gecesinin ilk saatlerinde İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarıyla tırmanmıştı. Buna karşılık Gazze'den de İsrail yönüne roketler fırlatılmıştı.

Yahudi yerleşimciler, İsrail polisi koruması altında Mescid-i Aksa'ya sık sık baskınlar düzenliyor. (AA)