Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkımlara yol açan deprem hakkında bugün genel merkezde açıklama yaptı. İktidarın da muhalefetin de “siyaset yapmaması” gerektiğini belirten Erbakan, şunları söyledi:

“ANADOLU İNSANININ YANINDA OLMA, DEPREMZEDELERİMİZE EL UZATMA GÜNÜDÜR”

“Biz Yeniden Refah Partisi olarak ilk andan itibaren teşkilatımızın bütün fertleriyle gönüllü bir şekilde halkımızın yanında olmaya gayret ediyoruz. Süreç yönetimiyle ilgili eksiklikler ve ihmaller elbette ki vardır. Biz de bu eksiklerin giderilmesi ile ilgili önerilerimizi sürekli olarak uygun olan her platformda dile getirmekteyiz. Hesap sorma, ihmali olanların ortaya çıkarılması ve gerekli yaptırımlara tabi tutulmalarının da zamanı gelecek. Ancak bugün o gün değildir. Bugün, tarih boyunca dayanışmanın ve yardımlaşmanın en güzel örneklerini sergilemiş olan Anadolu insanının yanında olma, depremzedelerimize el uzatma günüdür.

Depremzedelerimizin acil ihtiyacı kış aylarını yaşadığımız bu günlerde barınma ve ısınma sorunudur. Hızla ve öncelikli olarak devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarının bu afetten etkilenen vatandaşlarımızı sıcak bir çatının altına sokmak için çadır ve konteynırları temin edip, en acil şekilde bölgeye ulaştırması gerekmektedir.

“HIZLA ÇÖZÜM ÜRETİLMESİNİ SAĞLAYACAK ‘KARDEŞ ŞEHİR’ UYGULAMASINI BAŞLATTIK”

Biz Yeniden Refah Partisi olarak tüm sivil toplum örgütlerine örnek olabilecek, koordinasyonu kolaylaştırarak ihtiyaçların tespit edilip hızla çözüm üretilmesini sağlayacak ‘Kardeş Şehir’ uygulamasını başlattık. Bu uygulamayla depremden etkilenen 10 ilimizi, kalan 71 ilimize ve ilçelerine emanet ederek, her bir il teşkilatımızın sorumlu olduğu deprem bölgesini belirledik. Bu saatten sonra tüm teşkilatlarımız büyük bir koordinasyonla, sorumlu oldukları ilin ihtiyaçlarını önceleyerek çalışmalarını yürütmektedirler. Örneğin; bu uygulama sayesinde kısa sürede Kahramanmaraş’ta 2 adet, Adıyaman ve Malatya’da 1’er adet her biri günlük 2000 kişilik 3 öğün yemek verecek aşevlerimizi devreye aldık.

Antalya teşkilatımızın kriz masasının barınma için temin ettiği 320 adet konteynerin kara ve deniz yoluyla AFAD’la koordineli bir şekilde bölgeye ulaşımını sağlıyoruz. Yine teşkilatlarımız 180’in üzerinde iş makinesini bölgeye ulaştırmıştır, 100’lerce teşkilat mensubu gönüllümüz bölgede arama kurtarma çalışmalarında çalışmaktadır. Şu ana dek 200’ün üstünde yardım tırımız bölgeye yardım malzemelerini ulaştırdı. Ayrıca bölgeden ayrılan ve farklı şehirlere ulaşmasına da yardımcı olduğumuz depremzedelerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak için de seferberlik ilan ettik.

“GSM OPERATÖRLERİ BÖLGEDE BULUNAN TÜM KULLANICILARA SINIRSIZ İNTERNET VE KONUŞMA HAKKI SAĞLAMALIDIR”

Pek çok yardım çığlının karşılık bulduğu sosyal medyanın kısıtlanmasına ve internette bant daraltmalarına asla tevessül edilmemelidir. GSM operatörleri bölgede bulunan tüm kullanıcılara sınırsız internet ve konuşma hakkı sağlamalıdır. Ağır hasar aldığı halde yıkılmamış binaların çevresinde yeterli önlemler alınmaması büyük hayati riskler doğurmaktadır.

Çok önemli bir konu da afetzedelerin tuvalet ihtiyacıdır. Yetkililerin seyyar tuvaletleri acilen bölgeye sevk etmesi gerekmektedir. Deprem nedeniyle yaşanan can ve mal kayıplarında sorumluların ve kusur durumlarının belirlenmesi ve ilerleyen süreçte yargılamanın sağlıklı yapılabilmesi açısından afet bölgesinde yok olma riski olan deliller enkazlardan toplanmadan, olay yeri inceleme ve tespit tutanakları düzenlenmeden enkaz kaldırma işlemlerinin yapılmaması gerekir. Siyasi partilerin bu sene Hazine’den alacakları yardımların yüzde 70’inin depremzedelere kanalize edilmesi gerektiğini de ifade ediyoruz. Bu noktada tüm siyasi partilere ve hükümete çağrıda bulunuyoruz.”