Faktoring, en genel şekli ile firmaların ticari faaliyetlerinden doğan alacaklarını hakları ile birlikte faktoring şirketlerine devretmesi olarak tanımlanabilir. Bu finansal hizmetten ciro büyüklüğüne bakılmaksızın dileyen tüm şirketler faydalanabilir. Elbette faktoring hizmetinin sunulabilmesi için 3 tarafın olması gerekir. Bunlar; alıcı, satıcı ve faktör tarafları olarak sıralanabilir. Şayet uluslararası bir faktoringden söz ediliyorsa bu durumda taraflara muhabir faktor de eklenir.  

Alıcı tarafta olan firma, borçlu olan firmadır ve satıcı tarafta olan da mal ya da hizmet satışını gerçekleştiren firmadır. Faktor olarak adlandırılan şirket, alacakları çeşitli yasal zeminlerde üzerine alan ve bu hizmet karşılığında da satıcı tarafa çeşitli seçenekler sunan taraf oluyor. Satıcı firmanın faktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Çünkü alacaklar devredilmeden önce kredibilite olarak analiz edilmesi gerekir. Bu analiz sonrasında bir sözleşme hazırlanır ve sözleşmenin imzalanmasıyla beraber tüm alacaklar ya da sözleşmede belirtilen orandaki alacakların faktoring şirketine devri gerçekleşir. Genel olarak işleyişin bu çerçevede gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

Faktoring şirketlerinin çeşitli işlevleri bulunuyor ve bu fonksiyonlar da özellikle satıcı konumda olan firmalara sunuluyor. Faktoring şirketlerinin üç temel fonksiyonu son derece önemlidir. Bu fonksiyonlar; garanti sunması, tahsilat ve nakit yönetimi olarak adlandırılabilir. Firmalar bu fonksiyonlar sayesinde vadeli satış konusunda daha güvenli bir şekilde adım atabilirler. Çünkü ortaya çıkan risk yani ödemenin yapılmamasına dair risk faktoring şirket tarafından üstlenilir.

Çoğunlukla bu hizmetten orta ve küçük ölçekli firmaların faydalandığını söyleyebiliriz. Büyüme hedefleri olan bu şirketler için sürdürülebilir nakit akışı büyük bir önem taşır. Aldıkları faktoring hizmeti sayesinde büyüme hedeflerine giden yoldaki bu büyük problem de geride kalmış olur. KOBİ’lerin kendilerini çeşitli risklerden korumaları için dönem dönem bu finansal hizmetten faydalanmaları gerekebilir.

Genel olarak faktoring şirketlerinin fonksiyonları şu şekildedir:

● Garanti Verme

Vadeli satış yapan şirketler için en büyük riskin tahsilatın yapılmaması olduğu biliniyor. Tahsilatın yapılmaması kadar zamanında yapılmaması da firmalar için büyük bir risktir. Çoğu zaman bu risk nedeniyle firmaların teminat mektubu işlemleri ya da DBS gibi işlemlerden faydalanmak için rotasını çeşitli bankacılık hizmetlerine çevirdiği biliniyor. Belirlenen bir limitin aşılmaması durumunda bu gibi yöntemlerle bir garanti alınabilir. Faktoring ise bu noktada devreye giren ve söz konusu risklere dair bir garanti veren finansal hizmettir. Bu açıdan bakıldığında gayet önemli bir sistem olduğu belirtilebilir.

Faktoring şirketleri ile yapılan sözleşme kapsamında satıcı firmanın borçlu firmadan olan alacaklarını garanti etmesi sağlanıyor. Bunun nedeni ise alacakların ödenmemesine dair riskin faktoring firması tarafından üstleniyor olmasıdır. Dolayısıyla satıcı firmaların ticari anlamda faaliyetlerine devam etmesi ve alacaklarını tahsil etme konusunda yaşadıkları riskten kurtulmaları da mümkün oluyor.

Tahsilat Sistemi

Faktoring sisteminin fonksiyonlarından biri de tahsilat sistemidir. Bu alanda hizmet veren şirketin satıcı tarafından verilen faturayı üstlenmesi ile beraber alacak hakkının da faktoring firmasına geçtiğini belirtelim. Elbette bu fonksiyon, firmalara çok büyük kazanımlar sağlıyor. Bunlar arasında en önemli olanı ise alacakların tahsil edilmesi için zaman ayırma gereği duyulmamasıdır. Günümüzde zamanın tüm firmalar için en önemli kavramlardan biri haline geldiği düşünüldüğünde zaman tasarrufu sağlayan faktoring hizmetinin ne kadar önemli bir avantaj sunduğu daha net anlaşılabilir.

Satıcı konumda olan firmalar, tahsilat için zaman ve işgücü ayırmaktan kurtuluyor. Bu sayede ticari faaliyetler sekteye uğramıyor ve faaliyetlerin aktif bir şekilde devam etmesi de sağlanmış oluyor. Aynı zamanda firmaların Pazar payını genişletmesi ve karlı pazarlara yönelmesinin de yolu açılıyor. Özellikle satış hacmi yüksek firmalar için tahsilat probleminden kurtulmanın çok daha yüksek düzeyde bir zaman tasarrufu anlamına geldiğini eklemek gerekir.

● Nakit Yönetimi

Firmaların alacaklarını faktoring hizmeti sayesinde bu şirketlere devrediyor olması durumunda bir avans alırlar. Bu avansın yüzde kaç oranında olduğu ise iki şirketin anlaşmasına bağlı olarak değişebilir ve düzenlenen sözleşmede de açıkça belirtilmiş olur. Vadesi henüz gelmemiş olan alacaklara dair belirli bir oranda avans alınması ise firmaların likit akışlarının devamını sağlar. Bir anlamda nakit ihtiyacını giderir ve bu da ticari faaliyetlere ara vermeden devam edilmesini sağlar.

Bu açıdan ele alındığında faktoring sisteminin en önemli fonksiyonlarından birinin nakit yönetimi olduğu sonucuna varabiliriz. Çok sayıda işletmenin bu sistemden faydalanmak istemesinin temel nedeni de nakit yönetimidir. Çünkü alacakların tahsil edilmesi için vade bitimini beklemek gerekmez. Böylelikle nakit akışı da devam eder ve yeni pazarlara açılmak da mümkün hale gelir.

Faktoring hizmetleri sadece fonksiyonları bakımından değil her açıdan işletmelere büyük avantajlar sunar. Bu avantajlar hakkında daha fazla bilgi almak için rotanızı QNB Finansfaktoring yönüne çevirmelisiniz. Hemen şimdi online olarak QNBFF internet sitesini ziyaret etmeniz durumunda merak ettiğiniz soruların yanıtlarını kolayca öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda bu sistemin nasıl işlediği, hangi ödeme yöntemlerinin olduğu ya da temel faktoring türlerini ayrıntıları ile birlikte öğrenebilirsiniz.