Esad, depremlerden sonra yaptığı ilk halka sesleniş konuşmasında, "Bu savaş birçok ulusal kaynağı tükettiyse, daha fazla krizle yüzleşme yeteneklerini zayıflattı" dedi. Suriye Devlet Başkanı, "Ancak hem savaş ve abluka nedeniyle hem de Suriye’nin iki buçuk asırdır yıkıcı depremlerin yaşandığı bir bölge olmaması nedeniyle, toplumumuzun bireyleri ve kurumlarıyla yapabildikleri de mevcut imkanların çok ötesindeydi" ifadelerini kullandı.

'ARAP KARDEŞLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ'

"Afetin ilk saatlerinden itibaren yanımızda olan tüm Arap kardeşlerimize, dostlarımıza, ayni ve saha yardımlarına teşekkür etmekten kendimizi alamıyoruz" diyen Esad, depremlerin ülkede biriken sorunları ele almak için bir "fırsat" sunduğunu da söyledi.

Suriye'nin kuzeybatısında, silahlı isyancıların kontrolündeki bölgelerdeki can kaybının 4 bini geçtiği belirtiliyor. Hükümetin kontrolündeki bölgelerdeki ölü sayısı ise 1400'ün üzerinde.

Birleşmiş Milletler, depremlerden 9 milyon Suriyelinin etkilendiğini duyurarak önümüzdeki üç ay içindeki acil insani ihtiyaçların karşılanabilmesi için 400 milyon dolarlık yardım çağrısında bulunmuştu.