AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ziyaretinde, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayacak ulaşım koridorunun hayata geçmesi için 23.5 milyar dolarlık kaynak arayacak. Bu kapsamda, finansman öncelikle Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'dan sağlanacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, projeler arasında Fars Körfezi'ndeki Irak'ın Basra Körfezi’ndeki Faw limanından Türkiye sınırına kadar uzanan bir demiryolu ve karayolu ağı ile İstanbul Boğazı üzerinden iki kıtayı birleştiren bir demiryolu bulunduğunu açıkladı.

"KALKINMA YOLU"

T24'ün Bloomberg'den aktardığına göre; Uraloğlu, "Kalkınma Yolu" olarak adlandırılan Irak projesinin ilk aşamasının 8 milyar ila 10 milyar dolar arasında bir yatırım gerektirdiğini belirtirken, Boğaziçi demiryolu bağlantısının da 3 milyar ila 3,5 milyar dolar arasında bir maliyete ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

"ABD'NİN TİCARET KORİDORUNDAN DAHA KISA OLACAK"

İktidar, Türkiye'nin eski İpek Yolu üzerinde bir geçiş noktası olarak Avrupa'ya yönelik stratejik bir konum olarak hedefliyor. Uraloğlu, Kalkınma Yolu'nun, ABD tarafından duyurulan Orta Doğu-Hindistan ticaret koridorundan daha kısa olacağını ancak yine de her iki projenin de yeterli yük talebini karşılamaya yönelik olabileceğini belirtti.

Türkiye, Körfez Arap ülkeleri ile İzmir'deki Alsancak Limanı'nın ortak işletilmesi konusunda bir anlaşma yapmayı hedefliyor.