AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'de yaptığı kritik görüşme bitti. Görüşme yaklaşık üç saat sürerken, iki liderin ortak açıklama yapması beklenmiyor. Görüşmenin ardından, heyetlerin de yer alacağı bir çalışma yemeği planlanıyor.

Erdoğan ve Putin görüşme öncesi yaptıkları ortak açıklamada işbirliği mesajı vermişti.

Erdoğan yangınlarda Rusya'nın verdiği desteğe teşekkür ederek, "Bu arada tabi gönderdiğiniz uçaklardan, iki tane eğitici pilot ve bizim 2 arkadaşımız maalesef şehit oldular. Telefonla gerçi bu konuyu görüştük ama onun için tekrar başsağlığı diliyorum. Gerçekten dostlar bu tür zor günlerde belli oluyor" dedi.

ERDOĞAN:SURİYE BARIŞI RUSYA İLİŞKİLERİNDEN GEÇER

Suriye'deki barışın Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiye bağlı olduğunu söyleyen Erdoğan, "BM Genel Kurulu'nda malum zevat bazı konuları özellikle sordu. Biz de onlara zaten gereken cevabı verdik. Çünkü attığımız adımlardan dönmemiz mümkün değil. Özellikle şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var. Önümüzdeki yıl öyle zannediyorum ki Akkuyu'da birinci ünitenin açılışını yapabileceğiz. Yoğun bir çalışma var. Şu anda burada 13 bin insan çalışıyor, bunların 10 bini Türk, 3 bini Rus, ama bunların hemen hemen tamamına yakını da Rusya'da eğitim aldı. Bu da tabii yine aramızdaki ilişkilerin pekişmesine neden oluyor" diye belirtti.

PUTİN: UZLAŞMAYI ÖĞRENDİK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Türkiye'ye ile yapılan bazı görüşmelerde zorlandıklarını ancak uzlaşmayı da öğrendiklerini vurguladı. Putin, "İkili ticaret hacmimiz bu yılın ilk 9 ayında yaklaşık yüzde 50 arttı. Rusya ve Türkiye, pandemiden kaynaklanan ticaret kaybını telafi etmekle sınırlı kalmadı, ticaret hacmini büyüttüler de. Türkiye’nin Rusya yatırımları toplam 1,5 milyar, Rusya’nın Türkiye yatırımları 6,5 milyar dolara ulaştı. Büyük projelerin hepsi planlı şekilde devam etmektedir. Uluslararası alanda (Türkiye ile) oldukça başarılı bir biçimde işbirliği yapıyoruz. Bunu söylerken hem Suriye’yi kastediyorum hem de Libya konusunda pozisyonlarımızı koordine etmek üzere kurduğumuz temaslardan bahsediyorum. Karabağ'da iş birliğimiz hem ateşkesin sağlanmasında hem de ilerideki daha sağlam kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik önemli bir unsurdur" ifadelerini kullandı.