Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda 9. yılında Gezi direnişini hedef alarak, "Bunlar böyle. Bunlar çürük, bunlar sürtük." dedi. Bu telaffuzdan sonra herkes Türk Dil Kurumu'nun (TDK) "sürtük" sözcüğünü nasıl tarif ettiğini merak ediyor. 

Ekran görüntüsü 2022-06-01 143649

TDK'ye göre Sürtük kelimesinin üç alamı var:

İlk anlamı: Vaktini çok gezerek geçiren, evinde oturmayan kadın.

İkinci anlamı: Aynı anda birden fazla kişiyle gönül eğlendiren kadın.

Üçüncü anlamı ise argo tabirle: Hayat kadını.

"SÜRTÜK" NİTELEMESİNE KİM, NE DEDİ?

Sosyal medyada yankı yaratan Erdoğan’ın sözlerine tepki çığ gibi büyüdü. #sürtük etiketi, Twitter’da hızla yükselerek TT listesinde 1. sıraya yerleşirken ilk tepki gösterenlerden CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu oldu. Kaftancıoğlu, Erdoğan’ın sözlerinin yer aldığı bir paylaşımı alınlılayarak, “Ya sen?” diye yazdı.

Ekonomist Hayri Kozanoğlu ise Erdoğan'ın kullandığı tabire dair şu yorumu yaptı: "Sürtük kelimesinin bir anlamı da çok gezen kadın! Siz sokağa çıkan,hakkını arayan,sesini yükselten aktif kadınlardan nefret ediyorsunuz! Evde oturan,itaat eden pasif kadın istiyorsunuz! Ama o “sürtükler” sizin burnunuzu “sürtecek” göreceksiniz!"

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise "“Bu ülkede AK Parti gelene kadar 'kadın' kelimesinin adı yoktu” diyenler, AKP’nin kadın milletvekilleri, AKP’de görev alan, gönül veren kadınlar! Genel Başkanınız Erdoğan’ın kullandığı “Sürtük” kelimesinden, utanç verici bu çirkin ifadeden hiç rahatsız olmadınız mı?" diye sordu. 

Gazeteci Mine Kırakkanat ise Erdoğan'a şu sözlerle tepki gösterdi: "Ahlakın hakim olduğu bir ülkede, kimse kimseye sürtük diye hakaret edemez. Hele bir yönetici, hele bir CB… Makamı ne olursa olsun, sultan bile olsa devlet yöneten birinin terbiyesizlik yapma hakkı yoktur. Varsa, devlet yoktur."