Haber: Berrin Çelik - Ağrı

Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Mehmet Erat, bugün basın açıklamasında ATSO seçimlerine yaptıkları itirazın neticelendiğini ve seçimlerin tekrarlanması gerektiğini belirterek, Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekiplerinin seçim listelerinde vergi dairesinde kaydı olmayan 76 firmanın olduğunu tespit ettiğini ifade etti.


 

ERAT: 53 OY USULSÜZ KULLANILMIŞ

Bilirkişi raporlarında ise bu 76 oydan 53 oyun usulsüz bir şekilde kullanıldığının tespit edildiğini anlatan Erat, şöyle devam etti: “O seçim sürecinde yaşananlar, oy hırsızlığı yapanlar, bu memleketin esnaf ve tacirinin oylarını hırsızlıkla, hukuksuzlukla, toplumu yok sayma hükmü ile bir seçim süreci yaşadık. Ziyaret ettiğimiz bazı iş insanımız ve tacirimizin kayıtlarının olmadığını ancak ticaret odasının seçim listelerinde olduğunu gördük. Hat ve hatta bunlar arasından bazılarının vefat ettiğini gördük. Biz ilçe seçim kuruluna 27,09,2022 tarihinde dilekçe verdik. Bu isimlerin listeden çıkarılmasını istedik. Ancak ilçe seçim kurulu listelere hakim olmadıklarını söyledi ve dilekçemizi reddetti.”

AĞRI CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI 76 SAHTE OY TESPİT ETTİ

Seçim yapıldıktan sonra oyu olmayan ve sahte oy kullanan 5 firmayı tespit ettiklerini, ardından 12 firmayı daha tespit ettiklerini aktaran Erat, “Her seferinde il ve ilçe seçim kurulunda bu firmaların kayıtlarının olmadığını ancak seçim sonuçlarını etkilemediği gerekçesi ile red kararı aldıklarını” ifade ederek süreci şöyle aktardı:

“Yüksek Seçim Kuruluna gittik ve Yüksek Seçim Kurulu itirazımızı haklı bularak dosyayı tekrardan il seçim kuruluna gönderildi. İl seçim kurulu tekrardan itirazımızı reddetti. Bundan sonra da biz 21 arkadaşımla beraber yine Cumhuriyet Başsavcılığına bu kez dilekçe verdik. Tabii bunun üzerine başsavcılık dilekçemizi alarak soruşturmayı başladı ve Ağrı Emniyet Müdürlüğü Organize Şube Müdürlüğü, bu olayı araştırdılar. O gün itibarı ile 94 tane daha firma tespit edildi Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı da bu durumu bilirkişiye gönderdi. Bilirkişi heyeti de Ağrı’da seçim listesinde 76 tane sahte oy olduğunu tespit etti. Bunlardan 53 kişi sahte oy kullanmış. Dolayısıyla suçun konusu bile yazılmış. Suçun konusu da seçim kanununa muhalefet ve görevi kötüye kullanmak. Tabi hem Ağrı emniyeti hem de bilirkişi raporunda bunun genel sekreter tarafından hazırlandığı ifade ediliyor. Evet genel sekreter suçlu. Bunu biliyoruz. Ancak yönetim kurulunda buna imza atan kişiler de bunun ortağıdır. “


 

SEÇİMLER İPTAL EDİLSİN

Seçimlerin iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Erat, “bu seçimin sabote edildi elimizden zorla alındığı bellidir. Biz adalete güveniyoruz. Hakkın, hukukun tecelli edeceğine inanıyoruz. İnşallah bu sürecin, memleketimizde yapılan bu hukuksuzluğun, adaletsizliği önüne geçecekler. İlçe ve il seçim kurulu vermiş olduğu bu haksız karardan dönerler. Dolayısıyla yapılan bir hırsızlıktır. Emek hırsızlığıdır. Bu haklarımızın gasp edilmesidir. Bu seçim sürecinde bu memlekette insanları kutuplaştırmanın anlamı yoktur. Şu anda bizim yaptığımız hesapta biz 19 meclis üyesi alıyoruz. Onlara 3 tane meclis üyesi kalıyor. Bu yalnız bana değil, bütün Ağrı’ya yapılmış bir haksızlıktır. Seçimler şeffaf bir şekilde yeniden yapılsın.” diyerek açıklamasını bitirdi.

NE OLMUŞTU?


16 Ekim 2022 tarihinde Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) seçimlerinde iki adayın yarıştığı mevcut 10 komiteden 5'inden Yeşil listenin komite adayı Mehmet Erat çıkarken, diğer 5 komite ise Kırmızı listenin komite adayı mevcut başkan Saim Alpaslan çıkmıştı. Son sandık İnşaat komitesindeki sayımda Saim Alpaslan bir oy fazla alınca Ağrı Ticaret Odası seçim sonucu  1 oy farkla Saim Alpaslan tekrardan başkan seçilmişti.