Haber: Fatoş Erdoğan

Fırat Aksa Elektrik Hizmetleri A.Ş.’de (FEDAŞ) çalışan DİSK/Enerji-Sen üyesi emekçiler düşük ücret zammı ve iş koşullarına karşı mücadeleye devam ediyor.

photo1694005127 (1)

İnsanca bir ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle başlattıkları direnişin 29. gününde olan Enerji-Sen üyesi Fırat Elektrik Dağıtım (FEDAŞ) işçileri, İstanbul'da Aksa Holding Genel Merkezi önünde bir araya gelecek. Direniş, İstanbul Kavacık'ta bulunan Aksa Holding önüne taşınıyor. Aksa Holding önünde insanca yaşanacak bir ücret ve güvenceli çalışma için basın açıklaması yapılacak.

Dersim'de Fırat Aksa Elektrik Hizmetleri A.Ş.’de (FEDAŞ) çalışan DİSK/Enerji-Sen üyesi emekçiler düşük ücret zammı ve iş koşullarına karşı 9 Ağustos’ta iş yavaşlatma eylemi başlatmışlardı. İş yavaşlatma eyleminin 25. gününde FEDAŞ Kurumsal İletişim Birimi, 17 çalışanı işten çıkarmıştı. 

DİSK Enerji-Sen'in Aksa Holding önünde yaptığı basın açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, Yeşil Sol Parti Milletvekilleri Kezban Konukçu, Çiçek Otlu, HDP MYK üyesi Musa Piroğlu, DİSK'e bağlı sendikalar, Halkevleri, SODAP, İnşaat-İṣ, Umut-Sen, PTT-Sen, Tüm Emekliler Sendikası, 4.Vardiya destek verdi.

photo1694005127 (2)

"Atılan İşçiler Geri Alınsın! FEDAŞ işçisi insanca yaşam güvenceli çalışma mücadelesi veriyor" pankartının açıldığı basın açıklamasını Enerji-Sen örgütlenme uzmanı Yeliz Vurgun okudu.

photo1694005127 (3)

Açıklamada, "2011 yılından beri örgütlü olduğumuz FIRAT AKSA ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETİ’nde direnişimiz 29 gündür tüm kararlılıkla devam etmektedir. FIRAT AKSA ELEKTRİK DAĞITIM işçileri yıllardır sarı sendika ve Kazancı Holdinge bağlı AKSA Grup Şirketleri’nin iş birlikçiliği ile açlığa, sefalete, yoksulluğa mahkum edildi.

Özelleştirme sürecinden sonra enerji sektöründe hızla gelişen ve devleşen Kazancı Holding zenginliğine zenginlik katmış, fakat işçilerin ve emekçilerin hakkını vermeye gelince süslü cümlelerden başka hiçbir şey yapmamıştır.

Kamu İhale Kanunu’na göre özelleştirilen bu dağıtım şirketleri özelleştirilirken, en büyük hedef ‘’ Alt yapı, üst yapı ve yenilikçi yatırımların olması’’ denilmişti. Fakat bunların olmadığını ve olmayacağını bilinmesine rağmen dağıtım şirketleri ve alt yapı çalışmaları gün geçtikçe yapılamaz hale gelmiştir. Yenilikçi yatırımları sadece daha fazla kazanma hırsıyla işçileri kölece çalışma düzenine sokmak için kullanan dağıtım şirketleri, halka enerji hizmeti vermek yerine artan maliyetleri bahane ederek enerji fiyatlarına yaptıkları zamlar, faturasını ödeyemenlerin enerjisini kesme, alt yapı eksikliğinden kaynaklı verimsiz enerji kullanımının da önünü açmıştır.

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan memleketimizin toplu katliamı olan depremden sonra Malatya ili başta olmak üzere depremin yaşandığı yerlerde enerji kesintileri yaşanmıştır. Yaşanan enerji kesintileri, alt yapının eksik olduğunun göstergesidir. Afet durumlarında yaşanan enerji kesintilerinde yardımcı hatların olmaması, havaihatların zayıf olması, alt yapı sistemlerinin zayıf olduğu apaçık ortadır.

Fırat Elektrik Dağıtım Şirketi’nin sorunları bunlarla bitmemektedir. Aynı şekilde Çoruh Aksa Elektrik Dağıtım Şirketi’nde çalışan birçok enerji işçisi de bulunmaktadır. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden enerji işçisi arkadaşımız MUSA KASAP ‘’antigron bağlantısı’’ yaparken elektrik çarpması sonucunda hayatını kaybetti. Elektrik Yüksek Akım Çalışma Yönetmeliğine karşı enerji altında topraklama ve manevra yapmadan, hattı izole etmeden çalışmaya zorlayan ve işçilerin ölümünden sorumlu olan Kazancı Holding ve onun şirketi AKSA’dır. İşlerin yetişmemesi, eksik işçi ile çalıştırma, görevi olmayan işleri yaptırma, düşük ücretler dayanılmaz bir hale gelmiştir.

‘’Şirketimizin en değerli varlığı sahip olduğu insan kaynağıdır’’ diyen Fırat Aksa Elektrik Dağıtım Şirketi sarı sendika ile yapmış olduğu sözleşmeler ile işçileri sefalete mahkum etmiş, işçiler haklı taleplerini dile getirince, işveren işçileri işten atma ile tehdit etmiştir. Bu tehdidin göstergesi ise günlerdir işletme önünden sesini duyurmaya çalışan işçiyi görmezden gelip kulak tıkayan işveren, şirketin il müdürünün talimatıyla işçilerden araçların anahtarları alıp iş tabletlerinden sistemleri kapatmıştır.

Araç ve sistem olmayınca işçiler her an gelebilecek bir elektrik arızasına nasıl müdahale edebilir? Bu direkt işçi ile halkı karşı karşıya getirmektir. İşverenin yaptığı sorunu çözmek değil, işçiyi kötülemektir. Acil işlere yapılacak olan müdahalenin önüne geçen işveren işçileri çalışmamak ile suçlamaktadır.

Aynı işveren Fırat Aksa dağıtım şirketine bağlı olan diğer illerden zorla işçileri çalıştırmak istemiştir. Enerji sektöründe ve dağıtım şebekelerinde arıza, onarım, bakım ekiplerinin çalıştıkları hatlar farklıdır. Her şebeke kendi hattı üzerindeki arızayı gidermektedir, işçileri bilmedikleri bir hatta çalıştırmak can kaybına neden olmaktadır trafoların yerleri, hücrelere giriş ve çıkışların, enerjiyi nereden aldığı ve hangi hattan nereye hangi indirici trafoya gittiği bilinmeyen bir yerde çalışma son derece tehlikelidir, ve mücbir sebepler dışında kesinlikle çalıştırılmamalıdır. İşveren buna rağmen Tunceli’de çalışan işçilerin yerine aynı dağıtım şirketine bağlı Elazığ’dan işçileri çalıştırmak için getirtmiştir.

Bunlarda yetmezmiş gibi Elazığ’da yapılan işçi temsilcilerimiz ve sendika genel sekreterimiz Emin Atsız’ın katıldığı toplantıda işçilerin sorunları görüşülmüş, talepleri iletilmiştir. Fakat bu görüşmeden sonra şirketin karşılığı işçilere hakkı olan ücretleri vermek yerine 25/2 koduyla iş çıkışları verilmiştir. Toplam 17 arkadaşımız işten çıkartılmıştır. İşten çıkışı verilen arkadaşımız Feyyaz Doğan, strese dayanamadığı için kalp krizi geçirmiştir.

AKSA Genel Müdürlüğü önünden soruyoruz.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kanunu neden uygulanmıyor?

Her gün ölümle burun buruna çalışan, ağır iş yüküne rağmen eksik personelle çalıştırılan işçiler, sefalete mahkum olmak istemiyoruz ve güvenceli çalışma koşulları istiyoruz dedikleri için neden işten atılıyor?

Yoksa derinleşen yoksullukta işçiyi her gün ezen, kar hırsı uğruna işçilerin hayatlarını hiçe sayan ve halkla karşı karşıya getirmek isteyen siz AKSA Şirketi’nin yöneticileri ve sahipleri mi suçlusunuz?

Sendikamız üyesi Fırat Aksa Elektrik Dağıtım Şirketi’nde insanca yaşamak ve güvenceli çalışmak istiyoruz diyen enerji işçileri kazanacak. Yaşasın Enerji İşçilerinin Ekmek ve Yaşam Mücadelesi" İfadeleri kullanıldı.

Basın açıklaması sonrasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, Yeşil Sol Parti Milletvekilleri Kezban Konukçu, Çiçek Otlu' dan oluşan heyet Aksa Holding yöneticileri ile görüşmek için şirket binasına gitti. Şirket yetkilileri görüşme talebini kabul etmedi. Vekiller bu durumu şirket önünde yaptıkları açıklama ile protesto etti.