Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından hazırlanan 2023 Küresel Barış Endeksi, küresel barış düzeyinin bir önceki yıla göre yüzde 0,42 oranında kötüleştiğini gösterdi.

Endekse göre, Afganistan üst üste sekizinci kez dünyanın en az barışçıl ülkesi oldu. Bu ülkeyi Yemen, Suriye, Güney Sudan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti izledi.

Ukrayna'daki savaşın küresel barışı olumsuz etkilediği, bu ülkenin en büyük, Rusya'nın ise beşinci en büyük bozulmayı yaşadığı kaydedildi.

Ancak, Avrupa'nın "dünyanın en barışçıl bölgesi" olduğu savunularak, kıtanın en barışçıl 10 ülkeden 7'sine ev sahipliği yaptığı bildirildi.

TÜRKİYE AVRUPA'DA SON SIRADA

Türkiye, İran ile aynı sırayı paylaşarak 163 ülke arasında 147'nci oldu. Listede Türkiye ve İran'ın hemen altındaki basamakta Kuzey Kore yer aldı. Türkiye, 36 ülkenin bulunduğu Avrupa kategorisinde ise en son sırada yer aldı. 

Dünyanın en tehlikeli ülkeleri

  1. Afganistan
  2. Yemen
  3. Suriye
  4. Güney Sudan
  5. Kongo Demokratik Cumhuriyeti
  6. Rusya
  7. Ukrayna
  8. Somali
  9. Sudan
  10. Irak

Dünyanın en barışçıl ülkeleri

  1. İzlanda
  2. Danimarka
  3. İrlanda
  4. Yeni Zelanda
  5. Avusturya
  6. Singapur
  7. Portekiz
  8. Slovenya
  9. Japonya
  10. İsviçre

EN FAZLA BOZULMA HAİTİ, MALİ VE İSRAİL'DE

Haiti, Mali ve İsrail, bozulmanın en fazla olduğu diğer ülkeler arasındaki yerini aldı. 2023 yılında da dünyanın en barışçıl ülkesi oldu. Danimarka, İrlanda ve Yeni Zelanda da ilk 10'da yer aldı.

BİRLEŞİK KRALLIK VE ABD'DE DÜŞÜŞ

Birleşik Krallık, geçen yıla göre bir sıra gerileyerek en barışçıl ülke listesinde 37'nci sırada yer aldı. ABD ise 131'inci sırada kaldı.