Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, DEM Parti'den İBB aday adaylığını geri çekti. Başak Demirtaş'ın adaylığı siyasi çevrelerde DEM Parti'nin gücünü göstermek için yaptığı bir hamle olarak algılandı.

Demirtaş, çekilse de DEM Parti, İBB için aday çıkartacağını bildirdi. Gazeteci İsmail Saymaz, Sözcü gazetesindeki köşesinde bir DEM Partili yetkili ile yaptığını görüşmeyi aktardı.

Saymaz, DEM Parti'de İBB için üç adayın konuşulduğunu ifade etti. Saymaz'ın yazısının ilgili kısmı şöyle:

"Görüştüğüm DEM Partili bir yetkiliye “Niye aday çıkarmaktan vazgeçtiniz? diye sordum.

“Vazgeçtiğimizi kim söyledi?” diyor.

“Kaybettiren olmakla suçlanmamaları için Demirtaş Ailesi adına kaygılandıklarını” ifade ediyor. “Kişi ve soy isim itibarıyla yıpranmamalarının daha doğru olacağını düşündük” diye ekliyor.

Demirtaş’ın adaylığının muhalif çevrelerde AK Parti’ye kazandırmak diye yorumlanmasından rahatsız olduklarını kaydediyor.

Şunları söylüyor:

“İstanbul’u ver, Selo’yu al’ şeklindeki değerlendirmelerin tümü gidişatı yeniden ele alma fırsatı verdi. Şüphesiz Selahattin Demirtaş’la da istişare edilmiştir. Başak Hanım’ın görüşleri de bu doğrultuda olunca konsensüse vardık. En güçlü adayın çıkarılması kararlılığımız elbette sürüyor.”

DEM Parti’nin Demirtaş’ın kendisini dayatmasından rahatsızlık duyduğu iddiasını sordum.

Şöyle diyor:

“Demirtaş’la bazı kritik eşiklerde tartışmalar olmuştur. Ama bu  sefer yaşanmadı. Çünkü Başak Hanım ideal bir figür. Hem kendisi irade beyanı etti.”

DEM Partili yetkili, kurullarında aday çıkarma yönünde ağırlıklı bir eğilim olduğunu vurguluyor. Demirtaş’ın bu hamleyi o yüzden yaptığını söylüyor. “Bu hamle, kanaatimizi güçlendirdi” diyor.

Sordum.

“Aday çıkaracak mısınız?”

Şu yanıtı veriyor:

“Net! En güçlüsünü… Başak Hanım’la yapılan değerlendirmede konsensüse vardık. Güçlü bir başkan adayı ve konsolidasyonu güçlü bir eşbaşkan olacak.”
Başak Demirtaş çekildiğine göre İstanbul’daki aday havuzunda kimler var?

İlk akla gelen aday DEM Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş. Ayrıca Sırrı Sakık ve Ali Kenanoğlu’nun adı geçiyor."

 Yazının tamamını okumak için tıklayın.