Haber: Sabri Kırdar

Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şubesi üyeleri ramazanın ilk günü Karaaloğlan Parkında kurulan iftar çadırındaydı.

Burada kısa bir açıklama yapan Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şube Başkanı Bilge Torosoğlu; Yaşımızla doğru orantılı beslenemiyoruz sadece makarna ve ekmekle doymak değil doğru şekilde beslenmek istiyoruz. Emekliler ne doğru düzgün beslenebiliyor ne de geçine biliyor. AKP iktidarı emekliyi açlık ve sefalete mahkum etmiştir. Verilen emekli maaşı ve bayram ikramiyeleri emeklinin geçinmesine yetmiyor.

AKP Hükümeti tarafından 2008’de çıkarılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu emekli aylık ve gelirlerinin ciddi biçimde düşmesine sebep oldu. Emekli aylıklarının giderek düşmesi kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı. Tepkiler karşısında emekli aylıklarını artırmak yerine geçici bir çözüm olarak yılda iki kez dini bayramlarda emeklilere ikramiye verilmesi yoluna gidildi. 2018 yılında 1.000 TL olarak belirlenen emekli aylığı 2021’de 1.100 TL, 2023’te 2.000 TL ve 2024’te 3.000 TL olarak uygulandı. Böylece emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret ve artan enflasyon karşısında alım gücünü kaybetti. Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret ve artan enflasyon karşısında alım gücünü kaybetti.

Mart 2018’den Şubat 2024’e geçen sürede gıda enflasyonu yüzde 690 oranında arttı. Emekli bayram ikramiyesi ise yüzde 200’lük artışla 2024’te 3.000 TL oldu. 2024 yılında emekli bayram ikramiyesinin alım gücü gıda enflasyonuna göre 380 TL’ye geriledi. Böylece emekli bayram ikramiyelerinin gıda enflasyonuna göre kaybı (bir bayram) 6.904 TL’dir.

Bizde bu duruma dikkat çekmek için ramazan ayı boyunca iftar saatinde iftar çadırlarında olacağız, emeklinin halini herkes görsün ve sesini duysun istiyoruz dedi.

Bilge Torosoğlu 19 Mart’ta tüm Türkiye’de eylemde olacaklarını ifade ederek eylem gerekçelerini de şu şekilde sıraladı; 2008'de uygulamaya konulan  emeklilik sistemi değiştirilmesi maaş bağlama oranı yenilenmesi ve en düşük emekli maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmesi, memurlara verilen seyyanen ödeme, bütün emeklilerin maaşlarına eklenmesi, çocuk cep harçlığına dönüşmüş bayram ikramiyesi diye ödenen miktar artırılması, bayram ikramiyesi yerine, yılda 4 kez olmak üzere en az asgari ücret düzeyinde bir tutar  her emekliye  verilmesi, emeklilerin yaş durumu ve kronik rahatsızlıkları dikkate alındığında, sağlığa erişim kolay ve tez zamanda olması, sağlıkta katkı payları kaldırılmalı, ayrımsız bütün hastanelerde muayene, tedavi ve tetkikler ücretsiz olması, emeklilerin  sendika hakkının gaspına son verilmesi ve emekli sendikaları tanınması için alanlarda olacağız.