Devrim Hareketi’nden kadınların ve FKF’li Kadınlar’ın öncülüğünde kurulan Emekçi Kadınlar Derneği yola çıkıyor. Kuruluş toplantısını bugün Ankara’da bulunan Yenişehir Kültür Merkezi’nde saat 15.00’da pek çok ilden temsilcilerin ve kadınların katılımıyla gerçekleştirecek olan Emekçi Kadınlar Derneği, “Nasıl bir ülkede nasıl bir hayat yaşayacağımıza patronlar, kadın düşmanları ve gericiler değil biz karar verelim. Birlikte mücadele edelim” çağrısında bulundu.

“Mücadelede sürekliliği sağlayacak ve kazanımlarımızı kalıcı hale getirecek bir yol haritasına ihtiyacımız var” diyen Emekçi Kadınlar Derneği, “Bu yolda ilk ihtiyacımız eşitlik, laiklik ve özgürlük talepleri etrafında şekillenen bir kadın mücadelesi hattını kurmak. İkincisi, emekçi kadınların yaşamsal taleplerini örgütleyen, dayanışmayla kazanım örnekleri yaratan yeni mücadele alanları oluşturmak. Bunun için çeşitli şehirlerden ve mücadele alanlarından kadınlar olarak yaptığımız tartışmalar sonucunda, her birimizin öznesi olacağı, ‘Sorunlarımıza çözüm olacak dayanışma burada’ diyeceğimiz bir örgütlülük yaratma kararı aldık” açıklamasını yaptı.

"DAHA KARARLI BİR MÜCADELE ETRAFINDA BİRLEŞMEYE ZORLADIĞIMIZI GÖRÜYORUZ"

Emekçi Kadınlar Derneği’nin açıklamasının tamamı ise şu şekilde:

“Bugüne kadar kadınlar olarak doğduğumuzdan beri hayatımızı kuşatan eşitsizlikler karşısında mücadele ettik. Topluma hakim olan eşitsizlikler yetmezmiş gibi ülkeyi son 20 yılda felakete sürükleyen AKP döneminde de; kadın düşmanlığının iktidar eliyle büyütülmesine, kadınların dinci-gerici bir karanlığa mahkum edilmesine tanık olduk.

Her 8 Mart'ta ve 25 Kasım'da meydanları doldurarak tüm bu saldırılara karşı birbirimizin elinden sımsıkı tuttuğumuzu gösteriyoruz. Karşımızdaki örgütlü düşmanlığın bizi her geçen gün daha kararlı bir mücadele etrafında birleşmeye zorladığını ise görüyoruz.”

“MÜCADELEDE SÜREKLİLİĞİ SAĞLAYACAK BİR YOL HARİTASINA İHTİYACIMIZ VAR”

Dernek tarafından yapılan açıklamada, hedefler ise şöyle sıralandı:

“Toplumsal öfke patlamalarına yaslanan, mücadele alanlarının büyük ölçüde takvim gündemlerine sıkıştığı bu halin kadınlara kazandırmadığını yaşayarak gördük. Anlık patlamalar sonrası geriye çekilip bir sonraki saldırıyı beklemek haklarımıza ve hayatlarımıza mal oldu. Eşitlik mücadelemizi güçlendiren cumhuriyet birikiminin ve işi sınıfı kazanımlarının ortadan kaldırılması biz kadınları yurttaşlık haklarından dahi yoksun hale getirdi.

Bu gidişatı tersine çevirmek için mücadelede sürekliliği sağlayacak ve kazanımlarımızı kalıcı hale getirecek bir yol haritasına ihtiyacımız var: Bu yolda ilk ihtiyacımız eşitlik, laiklik ve özgürlük talepleri etrafında şekillenen bir kadın mücadelesi hattını kurmak. İkincisi, emekçi kadınların yaşamsal taleplerini örgütleyen, dayanışmayla kazanım örnekleri yaratan yeni mücadele alanları oluşturmak. Bunun için çeşitli şehirlerden ve mücadele alanlarından kadınlar olarak yaptığımız tartışmalar sonucunda, her birimizin öznesi olacağı, ‘Sorunlarımıza çözüm olacak dayanışma burada’ diyeceğimiz bir örgütlülük yaratma kararı aldık.

Tüm bunları kadınların aklıyla, cesaretiyle ve emeğiyle başarmak için Emekçi Kadınlar Derneği'yle yola çıkıyoruz.

Hedeflerimiz:

1) Kadınların rahatlıkla yan yana gelebileceği, mahalle-işyerleri ve üniversite örgütlenmeleri yaratmak

 2) İş güvencesi olmadan çalışan kadınlar başta olmak üzere sözleşme, sigortalılık, kreş hakkı, emeklilik, iş sağlığı ve güvenliğine dair haklar bakımından kazanım sağlamak için sektörel bazlı dayanışma ağları kurmak

3) Şiddete uğrama tehlikesi altında olan, şiddete maruz kalan kadınlarla dayanışma göstermek

4) İşyerlerinde toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikle, taciz ve mobbingle mücadele konusunda kadın emekçileri güçlendirmek için çalışmalar yapmak

5) Kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmesi konusunda faaliyet yürütmek

Bizler birbirini asla yalnız bırakmayacak binlerce, milyonlarca kadınız. Yan yana durursak kadın düşmanlarını, yobazları memleketten kovup sömürüsüz, şiddetsiz, laik bir ülkeyi birlikte kurabiliriz. Bunun için tüm kadınları dayanışmayla yan yana gelmeye, Emekçi Kadınlar Derneği’ni birlikte kurmaya çağırıyoruz. Gelin örgütlenelim, birlikte mücadele edelim. Nasıl bir ülkede nasıl bir hayat yaşayacağımıza patronlar, kadın düşmanları ve gericiler değil biz karar verelim.”

fkf