Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşenleri Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi’nin (TÖP) 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin kararını açıkladı.

Emek ve Özgürlük İttifakı, bugün Ankara’da Dünya Ticaret Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik tutumunu açıkladı. 

ADAY ÇIKARILMAYACAK

HDP, TİP ve EMEP'in de yer aldığı 6 siyasi partiden oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmama kararı aldı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı tüm kamuoyuna deklare ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Açıklamada öne çıkan başlıklar:

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan:

- Türkiye tarihinin en kritik seçimlerinden birine iki aydan az bir zaman kaldı. Tarihsel bir andan geçiyoruz. Ülkenin 13. Cumhurbaşkanı seçilecek ve parlamento yeniden oluşturulacak. AKP iktidarının son 21 yılda uyguladığı ekonomik ve sosyal politikalar, tam bir yıkım yaratmıştır.

- Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi, Türkiye halklarını nefessiz bırakmıştır. Evrensel hak ve özgürlüklerin tanındığı, demokratik hukuk ilkelerinin geçerli olduğu, sosyal ve ekonomik hakların olduğu bir düzen istiyoruz. 15 Mayıs'a umutla uyanacağız.

- İttifakımız, İstanbul Sözleşmesini tekrar yürürlüğe sokacak ve kadının tüm kazanımlarını anayasal güvence altına alacaktır. Türkiye'nin demokratikleşmesinin yolu; Meclis'te emek, adalet ve barışta ısrar edenlerin, yani bizlerin önemli bir gücü elde etmesinden geçmektedir.

- Bu iktidardan hesap sorma konusunda kararlıyız. Bu nedenle CB seçimlerini, aday çıkarmayacağımızı tüm kamuoyuna buradan deklare ediyoruz.

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk:

- Burada tarihsel bir görevi yerine getiriyoruz. Bir tek adam rejimi var ve bu tek adam rejimini sona erdirmek için, tek vücut olmanın, tek yumruk olmanın kuvvetini yaratmanın gayreti içindeyiz.

- Çok net bir mücadele yürüteceğiz, en sonunda bu tek adam rejiminden kurtulacağız. Zor bir görevle karşı karşıyayız, hepimizin yolu açık olsun.

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz

- Bu deklarasyonda milyonların iradesi vardır. Bizim esas olan şey başkanlık koltuğunun ve CB hükümet sisteminin lağvedilmesidir. Türkiye halklarına seferberlik çağrısı yapıyoruz.

 Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Sözcüsü Barış Kayaoğlu:

- Yeni sürecin Emek ve Özgürlük İttifakı lehine olacağını düşünüyoruz.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş:

- Açıklamamız bir irade beyanıdır. Gün hiçbirimizin kendisini, kendi grubunu, kendi partisini düşünme günü değildir. Gün el birliği yapma günüdür, Türkiye bugün saray rejiminden kurtulmak için çok kuvvetli bir adım atmış durumdadır.

Toplumsal Özgürlük Partisi’nin (TÖP )Sözcüsü Juliana Gözen

- 21 yıllık AKP iktidarının yani çetelerle, mafyalarla, tarikatlarla bu ülkeyi yağmalayan bu ekibin sonunu getireceğimiz bir seçim. Emek ve Özgürlük İttifakı olarak sorumluluğumuzun farkındayız. Yolumuz uzun ama ittifak olarak sağlam adımlarla ilerliyoruz.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar:

- Deprem büyük bir acıyla karşı karşıya bıraktı toplumu. Depremin yarattığı bu yıkım, doğal bir sonuç değil, siyasi bir sorumluluk olarak görülmelidir. Depremle ortaya çıkan tablo, ülkenin içinde bulunduğu tablonun acı bir göstergesi oldu. O nedenle daha önce açıkladığı CB adaylığı çıkarma fikrini yeniden değerlendirdik. Bugün tutum belgemize yansıyayan politikamız ortaya çıktı. Burada çok demokrasi güçlerinin katkısı ve sözü vardır. Bizim amacımız açık, siyasi stratejimiz net. Evet biz bu iktidarı göndereceğiz, bu düzeni değiştireceğiz. Bu bizim Türkiye halklarına karşı tarihi sorumululuğumuzdur. Demokratik bir geleceği inşa etmek, özgür bir geleceği kurmak ve büyük barışı tesis etmek ancak birlikte mücadeleyle mümkündür.

- Hep birlikte başaracağız, hep birlikte kazanacağız, bu iktidarı hep birlikte göndereceğzi. Yolumuz açık olsun.