Haber: Ümit İşbakan

Emek Partisi’nin Tahıl Pazarı Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasına parti, sendika temsilcileri de katılarak destek verdi.

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Yasin Uzun konuşmasına, 13 Aralık 1980’de idam edilen Erdal Ereni anarak, Urfa’da işleri ve sendikal hakları için direnen ÖZAK tekstil işçilerine destek selamı göndererek başladı.

Asgari ücret yoksulluk sınırı üzerinde olmalı

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Yasin Uzun asgari ücret görüşmelerine değinerek, “Asgari ücretin belirlenmesi için ilk toplantı 11 Aralık’ta yapıldı. Asgari ücretin işçilerin ve emekçilerin derdine derman olması, bugünkü beklentilere yanıt vermesi mümkün değil. Türkiye’de en düşük ücret, yoksulluk sınırının üzerinde olmalıdır. Yoksulluk sınırının altındaki bütün ücretler vergiden muaf tutulmalıdır. Enflasyonla mücadele işçi ücretlerini kısarak, işçileri açlığa, sefalete mahkum ederek değil, zamları durdurarak olur. Türkiye’nin sermayedarlarına teşvik vererek değil, onlardan servet vergisi alarak olur.” dedi.

Sermaye için değil halk için bütçe

2024 bütçesiyle torba yasanın birbirini tamamladığını vurgulayan Emek Partisi Ordu İl Başkanı Yasin Uzun, “2024 yılı için hazırlanan bütçe, yoksuldan alıp zengine veren, tekellere, silah tacirlerine ve savaş baronlarına milyarlar akıtacak bir bütçedir. Bütçenin gelirleri halktan toplanacak dolaylı, dolaysız vergiler, zamlarla halkın sırtına yıkılırken, kaymağı yine sermayenin olacak. Önceki dönemlerde olduğu gibi sermaye için hazırlanmış, tekellerin kasalarını doldurma bütçesidir. Bütçe öncesi torba yasayı gündeme getirerek sermayeye özel avantajlar sağlanmak istenmektedir. Torba Yasa düzenlemesiyle sermaye yanlısı adımlarını atmaya devam ediyor. İşçi ve emekçilere yine toz pembe hayaller ile sunulan bu yasanın özeti, sermayeye muafiyet, istisna, teşvik; halka ise daha fazla fedakarlık ve kemer sıkmadır.

2024 bütçesinde, sağlık ve eğitime ayrılan pay yetersizdir. Yoksulluğu derinleştirecek bir bütçedir. Bu bütçede, işçiye, üreticiye, küçük esnafa kaynak yok. Kimlere var! Yerli ve uluslararası tekellere, yandaşlara var. 2024 bütçesi, üç yıllık OVP, beş yıllık kalkınma planı ile birlikte işçi ve emekçilere saldırı bütçesidir.” dedi.

Birlikte mücadele etmeliyiz

Uzun, mücadele çağrısı da yaparak, “Torba Yasa, Asgari ücret ve bütçe tartışmalarına toplam olarak baktığımızda iktidar işçilere, emekçilere, emeklilere, esnafa; kadına, gence açlığı, yoksulluğu ve işsizliği adres olarak gösterirken yerli ve yabancı sermayeye teşvikleri artırıyor. Bu nedenle emek ve demokrasi güçlerini, işçi ve emekçileri birleşik mücadelenin örgütlenmesine çağırıyoruz. Her geçen saat, gün bizlerin zararını büyütüyor.

Bu nedenle son sözümüz: Birleşe birleşe kazanacağız. Başka yol yok.” dedi.

Erdal Eren yoldaşı saygıyla anıyoruz

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Yasin Uzun Erdal Eren’in idam edilişinin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Bugün 13 Aralık. 12 Eylül Darbesinin kara günlerinden biri. Bugün 12 Eylül faşizmi tarafından “Asmayalım da besleyelim mi? diyerek 17 yaşındaki Erdal Eren idam edildi. Erdal hala 17 yaşında devrimci inancı ile aramızda yaşıyor. Denizlerden Erdallara süren mücadelemiz devam ediyor. Erdal Eren yoldaşımızı saygıyla anıyor, onun bıraktığı devrim ve sosyalizm bayrağını dalgalandırmaya devam ediyoruz.” dedi.