Twitter, dünyanın en zengin ilk 2 ismi arasında yer alan Elon Musk’ın yönetimine geçtikten sonra radikal kararlar alarak bazı değişikliklere gitmeye hazırlanıyor. Musk’ın sıklıkla dile getirdiği “Bot hesaplar kapatılacak” cümlesi belki de en çok Türk siyasileri üzecek. Çünkü, Türkiye’deki bazı siyasetçiler bol paralar ödediği bot hesapların ekmeğini fazlasıyla yiyor. Ödenen ücretlerin kaynağının nereden geldiği konusunda ise net bir bilgi yok. Peki, Türkiye’de en çok bot hesap kullanan siyasetçi hangisi? En fazla bot beğeni alan siyasetçiler kim?

Türk siyasetinde sahte denilince herkesin aklına Ahmet Hamdi Çamlı geliyor olabilir. Cumhurbaşkanı ve AKP Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 yıl şoförlüğünü yapan Çamlı, sonrasında AKP’nin İstanbul Milletvekili olmuştu. Twitter’da açtığı “Yelizadeley” adlı sahte hesap nedeniyle Yeliz olarak da bilinen Çamlı’nın merakı şimdilerde yerini farklı siyasilere bıraktı. SociMonitor adlı veri sayfası, Türkiye’de en çok bot hesap satın alan ve bot beğeni sahibi siyasileri açıkladı. Listenin ilk 2 sırası yine AKP’lilerin elinde.

AKP’Lİ SİYASİLER ŞAŞIRTMADI: BELEDİYE BAŞKANLARI ZİRVEDE

SociMonitor’un verilerine göre, Twitter’da bot hesaplardan en fazla beğeni alan siyasiler arasında zirvede Fatma Şahin yer aldı. Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve Gaziantep’in ilk kadın milletvekili olan Şahin, şimdilerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütüyor. Şahin’in Twitter’da paylaştığı her bir gönderiye gelen her 100 beğeninin ortalama 37’si bot hesaplardan.

Listenin ikinci sırasında ise bir başka belediye başkanı geliyor. AKP’nin en fazla oy aldığı şehirlerden biri olan Bursa’da Büyükşehir Belediye Başkanı olan Aktaş, Twitter’da bot takipçilerden en fazla beğeni alan siyasiler arasında kendisine yer buldu. Alinur Aktaş’ın paylaştığı her tweete gelen beğenilerin ortalama yüzde 21’i bot hesaplardan.

MUHALEFET TEMSİLCİLERİ VAR

Bot hesapların yardımlarına koştuğu siyasiler tabii ki sadece AKP’liler değil. Ana muhalefet partisi CHP’nin belediye başkanları da sahte ve bot hesapların müptelası. 2009 yılında AKP’den Hatay Belediye Başkanı adayı olan ve yüzde 47.3 oyla seçimleri kazanan Lütfü Aktaş, 2014 yerel seçimlerinde partisinden istifa etmiş ve CHP’ye geçmişti. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine devam eden Lütfü Savaş’ın her bir Twitter paylaşımına gelen beğeninin yüzde 13’ü bot hesaplardan.

Listede CHP’yi temsil eden bir diğer isim ise Muhittin Böcek. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek, yüzde 9’luk oranı ile listenin dördüncü sırasında yer alıyor.

İLK 10’DA AKŞENER DE YER ALIYOR

SociMonitor’un verilerine göre, listenin ilk 10 sırasında Millet İttifakı’nın liderleri de var. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da bot beğeni radarına giren isimler arasında. Meral Akşener, yüzde 5,11’lik oranı ile 5. sırada kendisine yer buldu. Millet İttifakı’nın en güçlü Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilen Kemal Kılıçdaroğlu ise listenin 10. sırasında yer alıyor.

Erdoğan ilk 10’da yer almadı. SociMonitor, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Çok sorulan ve sorulacak sorunun cevabı: Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ay 3 kez bot beğeni radarımıza yakalandı ama listeye girmeye hak kazanamadı.” dedi.