İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonrasında Yüksek Seçim Kurulu (YSK)  üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla hakkında dava açıldı. İçişleri Baskan Süleyman Soylu'nun da dahil olması nedeniyle kamuoyu tarafından merakla beklenen dava yarın görülecek.

Mütalaada, İmamoğlu’nun “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret” suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapis ile cezalandırılması istendi.

DAVANIN İÇERİĞİNDE NELER VAR?

Cumhuriyet savcısı, Ekrem İmamoğlu'nun "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret" suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılmasını talep etmişti. Mütalaada, İmamoğlu hakkında 'siyasi yasak' anlamına gelen Türk Ceza Kanunu'ndaki (TCK) 53. maddenin uygulanması da istenmişti.

İBB yapılan açıklamada, "Bu davayla 2019 İstanbul seçimlerinde ortaya çıkan sonucu ve seçmen iradesini kabul edemeyenler, konuşmanın özünü değiştirerek siyasi bir dava açılmasını sağlamışlardır. Amaç, hukuku siyasi rakiplerine karşı bir kez daha silah olarak kullanmak ve bu yolla Ekrem İmamoğlu'na engel olmaktır. Kararla İmamoğlu aleyhinde siyasi yasaklılık hükmü oluşturmak ve önümüzdeki seçimlerden elemektir" denildi.

Davayı Cumhuriyet gazetesine değerlendiren Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kemal polat; "YSK'ye yönelik müvekkilimin herhangi bir beyanı olmadığını söylüyoruz ve bunun delillerini ortaya koyuyoruz” dedi. Polat, YSK ile yürütülen yargılamanın temelinin olmadığını söyleyerek "Biz beraat kararı verilmesi yönünde savunmalarımızı hazırlıyoruz. Beklentimiz hukuka uygun hareket edilmesi yönünde ama ne şekilde karar çıkacak bilemiyoruz" diye konuştu.

"AHMAK" SÖZCÜĞÜNÜ SOYLU KULLANDI İDDİASI

Öte yandan dava sürerken yaklaşık 3 yıl sonra da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İmamoğlu’nun duruşmadaki savunması nedeniyle suç duyurusunda bulundu. 

Soylu'nun suç duyurusunun ardından ise İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat tarafından savcılığa bir dilekçe sunuldu. Dilekçede, ‘Ahmak' ifadesinin 4 Kasım 2019 tarihinde önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından o tarihte kamu görevlisi olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na karşı kullanılması nedeniyle İçişleri Bakanı’nın ifadesi için de savcılığın resen soruşturma başlatması gerektiği belirtildi.