Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, sınavda sorduğu bir soru üzerine Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Yücel hakkında idari soruşturma başlattı ve tedbiren 3 ay süreyle açığa alarak üniversiteden uzaklaştırdı. Eğitim Sen üyesi olan Yücel’in Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemine ve HDP’nin kapatılması sürecine işaret ederek öğrencilerine soru sormasını bahane eden Hukuk Fakültesi yönetimi de sınavı iptal ederek Anayasa Hukuku dersini Yücel’in üzerinden aldı. Gelişmeler üzerine Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Necla Kurul Eskişehir’e gelerek Eğitim Sen Şubesi’nde bugün bir basın açıklaması yaptı.

Kamuoyuna ve Anadolu Üniversitesi yetkililerine seslenen Kurul şunları söyledi:

“Ne yazık ki yıllardır Hukuk Fakültesinin canına okuyan Üniversite ve Hukuk Fakültesi yönetiminin yeter artık dedirten bu uygulamasına şaşırmadık. Bilim insanı duyarlılığı ve etiği çerçevesinde hareket etmekte ısrar eden; inadına doğa, insan ve toplum için bilim diyen akademisyenlere Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi özelinde yapılanlara dair söylenecek ve yazılacak o kadar çok şey, cevaplandırılması gereken o kadar çok soru var ki…

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinin imza attığı ve mahkeme kararlarıyla tescil edilmiş hukuksuzlukları saymakla bitiremeyiz. Mesela zamanında usulsüz atamalarla tüm bölüm ve anabilim dalı başkanlıkları bir kişinin uhdesinde toplanmıştı, şimdi o kişinin yerinde yeller esse de görüldüğü üzere yenileri onu aratan cinsten değil. Mesela Hukuk Fakültesi merkezli Masonik-Fetöcü-Marksist Cephe diye bir örgüt uydurulmuştu, bu örgüte üyelikten akademisyenlerin işine son verilmiş, yerlerine ilahiyatçı hocalar derse sokulmuştu. Deli saçması bu örgütün uydurma olduğu ortaya çıksa da bunu uyduranlar hala yüksek mevkilerde görev yapmaktalar. Fakülteye yıllarını vermiş Barış Akademisyeni arkadaşlarımız meslektaşlarını ziyarete geldiklerinde güvenlik görevlisi marifetiyle kampüsten çıkarılmış mesela. Mesela mesnetsiz iddialarla işine son verilen bazı akademisyenler görevlerine döndüklerinde onlara oda dahi verilmemiş, açık mobbing kar etmeyince aynı gerekçelerle tekrar tekrar işlerine son verilmişti. Say(a)madıklarımız da vardır muhakkak. Ama artık yeter diyoruz. Hukuk Fakültesi çalışanlarına ve öğrencilerine, Anadolu Üniversitesine, Eskişehir’e zarar vermekten vazgeçin!”

“HUKUK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ADALET İSTİYOR”

Hukuk Fakültesi öğrencilerinin yalnızca adalet istediklerine dikkat çeken Kurul, şöyle devam etti:

“Siyasi hırslara kurban gitmemeyi, hukukun uygulandığı bir fakültede okumayı, çok sevdikleri Bülent Hocalarından ders almayı istiyorlar. Hukuka ve hocalarına sahip çıkıyorlar. Ey sağır kulaklar bu sese kulak verin artık! Bundan 3 yıl önce yine Bülent Yücel’in dersi hiçbir gerekçe gösterilmeden elinden alınmıştı. Şimdi de beğenmedikleri, siyasi iktidara ters bir soru metni üzerinden cadı kazanları kaynatılmaya çalışılıyor. Fakülte ve Rektörlüğün müdahalesi açık biçimde akademik özerkliğin ve özgürlüğün ihlalidir. Bunu biz değil akademinin binlerce yıllık birikimi, yüksek mahkeme kararları, Anayasa Mahkemesi diyor.”