Haber: Nurettin Aldemir

Eğitim Sen Eskişehir Şubesi Hamamyolu Yediler Parkı girişinde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Şube Başkanı Faik Alkan okudu. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarına yönelik taleplerinin, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerinin siyasi iktidar tarafından görmezden gelindiğini söyleyen Alkan, şu ifadeleri kullandı:

“Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunlarına kalıcı çözümler üretmek yerine sorunlarımızı daha da kronik hale getirmiştir. Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) üzerinden eğitim emekçilerine yönelik ayrımcı ve adaletsiz uygulamaları hayata geçirmiştir. Son olarak yandaş sendikaların desteği ile çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımına yenileri eklenmiştir. Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaş kaleminde çalışmak zorunda kalan, bu kadar farklı ve dengesiz ücretlendirme uygulaması yapılan ikinci bir meslek grubu bulunmamaktadır. Sendikamız yıllardır sadece öğretmenlerin değil, eğitim kurumlarında çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Nitelikli eğitimin gerçekleşmesi için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalıdır. Sadece öğretmenlerin değil, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedeflenmelidir.

YENİ HÜKÜMETTEN TALEPLERİMİZ

-ILO-UNESCO ortak metni olan Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı’nı esas alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır.

-Kamuda en düşük maaş yoksulluk sınırı üzerinde belirlenmelidir. 

-Mevcut ücret farkları derece ve kademe gibi kriterler dikkate alınarak, ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesi doğrultusunda düzenlenmelidir.

-Kamuda maaşlar başta olmak üzere, ekonomik, sosyal ve demokratik hak ve özgürlüklerimiz siyasi iktidarın ya da Cumhurbaşkanı’nın insafına bırakılmamalıdır.

-Sendikalarımızın ilk kurulduğu yıllardan bu yana temel talebimiz olan grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı yasal güvence altına alınmalıdır.”

#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu