Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kentte 12 okulun tahliyesine karar verildiğini açıkladı. Bu okulların 2015 yılında yapılan incelemeler sonrası çoktan boşaltılması gerektiğini ifade eden Toy, "2015 yılından beri 8 yıldır 12 okulda depreme dayanıklı olmadığı halde, güçlendirme çalışması yapılması gerektiği halde eğitim-öğretim faaliyetlerinin sürdüğü, on binlerce öğrencinin hayatının riske atıldığını ve bugün yaşadığımız büyük afetten sonra Bursa Valiliği’nin alelacele bir karar aldığını görüyoruz" dedi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından on binlerce yurttaş hayatını kaybetti. Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, Marmara depreminde etkilenecek illerin başında gelen Bursa’da da Maraş depreminin ardından 12 okul için tahliye kararı alındığını açıkladı.

"8 YILDIR ÖĞRENCİLER RİSKE ATILDI"

Dün alınan acil bir kararla 12 okulun tahliyesinin başladığını ve bu okullardaki öğrenci ve öğretmenlerin pazartesi günün yeni okullarda eğitim-öğretime devam edeceklerini belirten Yeliz Toy şunları söyledi:

"2015 yılında yapılan Okulların Deprem Tahkiki çalışma raporlarına göre okulların şimdiye kadar çoktan boşaltılması gerekiyordu fakat 2017 yılında tamamlandığı halde ve biz ısrarla bu çalışmanın sonuçlarını istediğimiz halde ‘bizde yok’ deyip Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda açıklama yapmamıştı. Yani 2015 yılından beri 8 yıldır 12 okulda depreme dayanıklı olmadığı halde, güçlendirme çalışması yapılması gerektiği halde eğitim-öğretim faaliyetlerinin sürdüğü, on binlerce öğrencinin hayatının riske atıldığını ve bugün yaşadığımız büyük afetten sonra Bursa Valiliği’nin alelacele bir karar aldığını görüyoruz."

"BURSA’YI ETKİLEYEN BİR DEPREM OLSAYDI NE OLACAKTI?"

Bursa Valiliği’ne 21 Şubat’ta bir yazı yazarak 2017 yılındaki raporları istediklerini ancak kendilerine henüz resmi yanıt verilmediğini kaydeden Toy, tahliye kararlarının ardından cevaplarını almış olduklarını ifade etti. Toy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani yıllardır o okullar depreme dayanıklı olmadığı halde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdüler. Bugün 12 okul Bursa genelinde tahliye ediliyor. ‘Zemin bakımından depreme dayanıklı değildir, acil güçlendirilmelidir’ diye rapor var. Soruyoruz Bursa Valiliği’ne ve Bakanlığa; 8 yıldır bildiğiniz halde neden o okullarda eğitim-öğretim faaliyetleri sürdü? Neden bu çalışmalar daha önce yapılmadı? Şayet Bursa’yı etkileyen bir deprem olsaydı ne olacaktı? Bu bir aymazlıktır, bu insan yaşamını, öğrencilerin yaşamını hiç saymaktır ve bilimsel tüm önerilere kulak tıkamaktır. Büyük bir felaketle karşılaştık. Kahramanmaraş’ta, Adıyaman’da, Hatay’da biz bunun sonuçlarını görüyoruz fakat beklenen bir Marmara depremi var, Bursa fay hattı üzerinde. Zemin çalışmaları yapıldığı ve elimizde rapor olduğu halde neden daha önce bu güçlendirme çalışmalarının yapılmadığını Valiliğe ve Bakanlığa tekrar soruyoruz. Üstelik okullar ertelendi. Yarıyıl tatilinden sonra bir hafta, bir hafta diye uzatıldı ve 20 Şubat’ta başladı, fakat bugün yapılıyor. Yani 28’inde bu karar çıkmış, dün de onaylanmış ve hala Bursa kamuoyu ile paylaşılmadı. Bursa halkının bunu bilmeye hakkı var. Yani pazartesi günü on binlerce öğrenci başlayacaklar eğitim-öğretime ve hala bilmiyorlar."

ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİLER VE VELİLER OKULLARININ TAHLİYE EDİLECEKLERİNİ BİLMİYORLAR

Osmangazi’de 3, Nilüfer’de 5, Yıldırım, Gürsu, Mustafakemalpaşa ve Gemlik’te 1'er okulun depreme dayanıklı olmadığını için tahliye edildiğini kaydeden Toy, Bursa’daki derslik sorunu nedeniyle bir kaosun yaşanacağını söyledi. Toy, şunları söyledi:

"Gittikleri okulda ikili eğitim olacak fakat yine bu derslikler yetmeyecek. Yıllardır söylüyoruz, 5 bin dersliğe acil ihtiyacımız olduğu halde yeni derslik yapılmadı. 2017 yılında yine yıkılan okulların da tamamlanmadığını görüyoruz. Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çelebi Mehmet Anadolu Lisesi’ni hatırlatmak istiyorum. ‘Depreme dayanıklı değil’ denildi ve yıkıldı. Okullar halen yapılmadı. Biz elbette 12 okulun çalışmalarını takip edeceğiz ve kamuoyunu da bilgilendireceğiz fakat Bursa Valiliği’nin ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çıkıp 12 okulun tahliye edildiğini Bursa halkıyla paylaşması gerekirdi. Oysa biliyorum ki Yıldırım’da okuldaki öğretmen, öğrenci ve velilerin pazartesi günü başka okulda başlayacaklarından haberleri dahi yok. Ne yazık ki böyle bir süreç yaşanıyor."

Tahliye edileceği bilinen okullar arasında Nilüfer’de 15 Temmuz İlkokulu ve Halil İnalcık Bilim Sanat Merkezi, Yıldırım’da Yavuz Selim İlkokulu, Gürsu’da Hamdi Çalış Ortaokulu ve Mustafakemlapaşa’da Nilüfer Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bulunuyor.

"BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ DAHA FAZLA SİYASALLAŞTIRACAKLAR"

Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük’ün Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atanmasına da tepki gösteren Yeliz Toy, "Bursa’da 30 bini aşkın öğretmen, binlerce eğitim yöneticisi, yüzlerce bürokrat varken böyle bir süreçte Hatay’dan Bursa’ya İl Milli Eğitim Müdürü ithal edilmiş olmasını biz anlayamıyoruz açıkçası" dedi. Toy atamalara ilişkin şunları söyledi:

“Bursa’da 30 bini aşkın öğretmen, binlerce eğitim yöneticisi, yüzlerce bürokrat varken böyle bir süreçte Hatay’dan Bursa’ya İl Milli Eğitim Müdürü ithal edilmiş olmasını biz anlayamıyoruz açıkçası. Hatay İl Milli Eğitim Müdürü iken yaşadığımız bu deprem afetinde Seyit Ali Büyük’ün sosyal medya hesabından paylaşımlarında dikkatimizi çeken bir şey var. Kendisi sadece AKP’li belediyelerin yardımlarını, dayanışmasını paylaşmış, muhalif yapılar ve belediyelerin yardımlaşmasına yer vermemişti. Deprem anında bile siyasi tarafgirliğini görmüş bulunuyoruz. Kendisi dün itibarıyla Bursa İl Milli Eğitim Müdürü olarak göreve başladı. Açıkçası biz Bursa İl Milli Eğitim’i daha da siyasallaştırmaya çalıştıklarını görüyoruz, bunun mesajını alıyoruz. İthal İl Milli Eğitim Müdürü’nü anlayamıyoruz. Şu an Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yürüyen soruşturmalar var, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı’nı, şube müdürlerini, mühendisleri içine alan yani Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yaşanan bir deprem var. Bu konudaki iddia ve kuşkuları da bizler açısından büyütüyor."