Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bugün kentteki bir tesiste düzenlediği basın toplantısında, odanın yaptığı hizmetleri anlattı. Arabacı, lavanta üretiminden, hasadına ve satışa kadar ciddi yol aldıklarını ifade etti.

"PROJENİN ÇOK AZ BİR İŞİ KALDI"

Arabacı, şunları söyledi:

"Satışa kadar fide temininde, hasat makinemizi az önce gösterdik. Geçtiğimiz sezon makineyi çalıştırdık. Önümüzdeki sezon daha detaylı şekilde çalıştıracağız. Ekilişlerimiz günden güne artıyor. Hasadı yaptığımızda da üreticilerimizin yağını çıkartacak. Distilasyon ünitesini az önce gösterdik. İzinleri alındı, çizimi bitti, sayılır. Projenin çok az bir işi kaldı. Odaya satın aldığımız arazinin üzerinde bu tesisi kurup üreticimize hem hasatını yapıp hem de yağını çıkarıp ayrıca pazarda üreticimize yardımcı olacak bir ortam yaratmaya çalışıyoruz.

"DİSTİLASYON ÜNİTESİ GELECEK YIL HİZMET VERMEYE BAŞLAYACAK"

Distilasyon ünitesi, gelecek yıl lavanta hasat döneminde hizmet vermeye başlayacak. Odaya satın aldığımız arazinin üzerinde bu tesisi kuracağız. Üreticilerimize hem hasatta hem de lavantanın yağının elde edilmesinde yardımcı olacağız. Aynı zamanda pazarda üreticilerimize satış yapabilecekleri ortam yaratmaya çalışıyoruz. Bazı seneler kuraklıklar yaşanabiliyor, tabii buğdaydan ya da ayçiçeğinden vazgeçelim demiyorum bunlar bizim olmazsa olmazımız. Bölgemizde yetişen değerli, stratejik ürünlerimiz. Zayıf arazilerde, verim alamadığımız arazilerde bu tarz aromatik ürünleri, bir üreticim benim, 'ekmek istiyorum' dediğinde, ben de üreticime fideden hasata, satışına kadar hizmet verecek bir sistem kurmaya çalışıyoruz."