NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in evsahipliğindeki görüşme, basına kapalı yapıldı. Görüşmede Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan eşlik etti.

VETO KALDIRILDI

Görüşmenin ardından Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandı. İmzalanan ortak mutabakatın ardından Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini desteklemeyi kabul ettiği açıklandı.

ABD Başkanı Joe Biden da sosyal medya paylaşımında, "Üçlü memorandum için Finlandiya, İsveç ve Türkiye'yi tebrik ediyorum. Bu, NATO'nun Finlandiya ve İsveç'e davetinde çok kritik bir adım. İttifakımızı güçlendirip, kolektif güvenliğimizi artıracak. NATO Zirvesi'ne harika bir başlangıç" ifadelerine yer verdi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de "Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasının yolunu açan bir anlaşmaya vardık. Türkiye, Finlandiya ve İsveç, silah ihracatı ve terörle mücadele de dahil olmak üzere Türkiye'nin kaygılarına yanıt veren bir memorandum imzaladılar" dedi.

MEMORANDUM

Anlaşmada Finlandiya ve İsveç'in, ulusal güvenliğine yönelik tehditlere karşı Türkiye'ye tam destek verdikleri belirtilerek, bu ülkelerin, "PKK'nin yasaklı bir terör örgütü olduğunu" teyit ettikleri ve "PKK ve tüm diğer terör örgütleri ile bunların uzantılarının eylemlerini önlemeyi" taahhüt ettikleri ifade ediliyor.

İsveç ve Finlandiya'nın "YPG/PYD ve Türkiye'de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacakları" vurgulanarak Türkiye ile "bu terör örgütlerinin eylemlerini önlemek amacıyla iş birliğini artırmak üzerinde anlaştıkları" belirtiliyor.

Memorandumda ayrıca üç imzacı ülke arasında silah ambargosunun bulunmadığı belirtiliyor.

Üç ülkenin "terörle ve organize suçla mücadele" amacıyla iş birliğini güçlendirmek için ortak bir mekanizma kuracağı bilgisi yer alıyor.

"Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin beklemedeki sınır dışı ya da iade taleplerini süratle ve detaylı olarak ele alacaktır" denilerek, bu işlemlerin Avrupa Konvansiyonu uyarınca yapılacağı vurgulanıyor.

Üç ülke, "yerel yasalarının terör örgütlerinin çıkarına kullanılmasını engelleme ve dezenformasyonla mücadele etme" sözü de veriyor.

Bildiri, "Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasına desteğini teyit eder ve 2022 Madrid Zirvesi'nde Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine davet edilmesine destek vermeyi kabul eder" maddesiyle sonlanıyor.

TBMM'de MUHALEFETTEN TEPKİLER

Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasındaki üçlü memorandum konusu, CHP'li ve İYİ Parti'li milletvekillerinin konuşmalarıyla TBMM Genel Kurulu'nda da gündeme geldi.

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, üçlü memorandumu eleştirirken, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti milletvekilini geçin bir vatandaşı olarak gururum incindi, bu kadar kolay olmamalıydı. Her seferinde Türkiye'nin sözünün değerini bu kadar küçültmeyin lütfen. Ayıptır, günahtır, yazıktır" sözlerini sarf etti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise iktidarın dış politikada, söylemlerine uygun hareket etmediğini ifade ederek, "Aylarca Türkiye'ye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda içeride hamaset çekip sonra Madrid'e gidip Biden ile yüz yüze gelince buna 'evet' denilmesini çok sağlıklı bulmuyoruz. Bir anlaşma yapılmışsa, gelsin, bizce mahsuru yok, Meclis'i bilgilendirsin. Ne söz alındı, ne taahhütte bulunuldu? Bilmiyoruz. Aylarca efelendi, Madrid'de bir anda kuzu kesildi" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'IN TEMASLARI DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, NATO Zirvesi temaslarında ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile de bir araya gelmesi bekleniyor.