Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in sorusu üzerine, 8 yılda toplam 1 milyon 834 bin 489 kişinin bağımlılık tedavisi gördüğünü açıkladı. AMATEM’lerin kapasitesinin yetersiz kaldığına dikkat çeken Emir, “Biliyoruz ki kapasite artırılsa, yatarak tedavi gören kişi sayısı da artacak. Ülkenin gençleri bağımlılığın pençesine atılıyor, aileler yalnız bırakılıyor. Yüz binlerce genç, AMATEM kapısında uyuşturucudan kurtulmak için sıra bekliyor ama bakanlık kılını kıpırdatmıyor” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında iktidarın bağımlılıkla mücadelede yetersiz kaldığı eleştirisi getirmiş, bunun için ayrılan bütçenin sene sonunda Cumhurbaşkanlığı’na iade edildiğine dikkat çekmişti. Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’nun faaliyet raporunun hala açıklanmadığına dikkat çeken Emir, “Ne durumdayız bilmiyoruz, soru soruyoruz cevap alamıyoruz. Bu ülkenin gençlerinde hangi oranda bağımlılık söz konusu bilmiyoruz. Bir yılda hastanelerimize kaç insanımız bağımlılıkla, bağımlılık sorunu nedeniyle başvuruyor” sorusunu sormuştu. 

Sağlık Bakanı Koca, bu soruların yanıtını yazılı olarak gönderdi. Koca’nın yanıtına göre, 2014-2021 yılları arasında 110 bin 113’ü yatarak, 1 milyon 724 bin 376’sı ayakta olmak üzere toplam 1 milyon 834 bin 489 kişi, bağımlılık tedavisi gördü.

“ÜLKENİN GENÇLERİ BAĞIMLILIĞIN PENÇESİNE ATILIYOR, AİLELER YALNIZ BIRAKILIYOR”

Ortaya çıkan verilerin endişe verici olarak niteleyen Dr. Murat Emir, şu yazılı açıklamayı yaptı:

“İktidarın bağımlılıkla mücadele konusundaki etkisizliği verilere de yansıyor. Her yıl yüz binlerce insanımız bağımlılığı nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyuyor. AMATEM’lerin kapasitesinin müsaade ettiği kadar kişi yatarak tedavi olabiliyor. Biliyoruz ki kapasite artırılsa, yatarak tedavi gören kişi sayısı da artacak. Bu verilerin hepimizi endişelendirmesi gerekiyor. ‘Modern hastane’ sloganıyla otel görünümlü hastaneler inşa ettirerek müteahhitleri zenginleştiren iktidarın, esas olarak bu bağımlılık sorununa eğilmesi gerekiyor. Ülkenin gençleri bağımlılığın pençesine atılıyor, aileler yalnız bırakılıyor.

“YÜZ BİNLERCE GENÇ, AMATEM KAPISINDA UYUŞTURUCUDAN KURTULMAK İÇİN SIRA BEKLİYOR AMA BAKANLIK KILINI KIPIRDATMIYOR”

Verilere baktığımızda Sağlık Bakanlığının bağımlılıkla mücadeleden vazgeçmiş olduğunu görüyoruz. 2022 yılında merkezi bütçeden bağımlılıkla mücadele için 1.7 milyar TL istenmiş ama yalnızca 225 milyon TL harcanmış. Geri kalan paranın ne yapıldığını soruyoruz ama yanıt alamıyoruz. Fakat biliyoruz ki, bu paralar yandaş müteahhitlere aktarılıyor. Aynı şekilde 2021 yılında da 1.6 milyar TL olan bağımlılıkla mücadele bütçesinin yalnızca 204 milyon TL’sinin kullanıldığını görüyoruz. Yüz binlerce genç, AMATEM kapısında uyuşturucudan kurtulmak için sıra bekliyor ama bakanlık kılını kıpırdatmıyor.”