Melbourne Üniversitesi ve  New College of Florida'dan bilim insanları, bu nedenle geçmişe dönük araştırmaları yeniden gözden geçirdi ve doğum kontrol haplarının davranışları etkilediğini gösteren bulguları derledi.

Araştırma ekibinden Khandis R. Blake, Kathleen Casto ve Lindsie Arthur bu incelemeden elde ettikleri sonuçları The Conversation'da kaleme aldıkları bir yazıda açıkladı.

Araştırmacılara göre hormonal kontraseptifler, rekabetçi davranışla bağlantılı üç hormonu doğrudan etkiliyor: Testosteron, progesteron ve estradiol.

Bu hormonların normalde davranışları etkilediği biliniyor ama yapay olarak artırılıp azaltıldıklarında ne olduğu üzerinde pek durulmadı.

Hormonal kontraseptiflerin rekabet üzerindeki rolünü anlamak için toplam 16 bin 290 katılımcının yer aldığı 46 çalışmayı gözden geçiren ekip, şu sonuca vardı:

Hormonal kontraseptiflerin kadınların motivasyonu ve daha yüksek statü elde etme yeteneği üzerinde etkili olabileceği sonucuna vardık.

Buna göre, incelenen çalışmalardan biri, hapların kullanıcıda başarı motivasyonunu düşürebileceğini ima ediyor. Başka bir çalışma da sebat gerektiren görevlerde bu hapları kullananların daha düşük performans gösterdiğini ortaya koyuyor.

Öte yandan araştırmacılar, şimdiye kadar tespit edilen bu tür etkilerin çok küçük olduğunu da belirtiyor.