TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere Adıyaman’daki tarım alanlarını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Tutdere, Adıyaman başta olmak üzere Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini kuraklığın vurduğunu ifade etti.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av.Abdurrahman Tutdere Adıyaman’daki tarım alanlarını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Tutdere, Adıyaman başta olmak üzere Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini kuraklığın vurduğunu ifade etti. Artan girdi maliyetleri nedeniyle zor günler geçiren çiftçileri bu sefer de kuraklık vurdu. Kuraklık nedeniyle başta Adıyaman olmak üzere Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki çiftçilerin zor günler geçirdiğini ifade eden Milletvekili Tutdere, “Kuru tarım yapılan alanlarda rekolte yüzde 50 oranında düşmüş durumda.” dedi.

"İKTİDAR, KURAKLIK KARŞISINDA ÇİFTÇİLERİ YALNIZ BIRAKTI"

Milletvekili Tutdere kuraklık nedeniyle zor günler geçiren çiftçileri ziyaret etti. Adıyaman tarım topraklarının yüzde 87’sin suya hasret olduğunu bundan dolayı da il genelinde kuru tarım yapıldığına ifade eden Milletvekili Tutdere, Adıyaman geneli ile Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde yaşanan kuraklık sorununa dikkat çekti. İktidarın sulama projelerini tamamlamamasından dolayı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’nun bereketli topraklarının suyla buluşamadığını bundan dolayı da bölgede kuru tarımın hâkim olduğunu söyleyerek kuraklık karşısında iktidarın çiftçileri yalnız bıraktığını, Türkiye’nin gıda güvencesinin tehlikeye girdiğini söyledi.

"BUĞDAYDA YÜZDE 70, ARPADA YÜZDE 85 KIRMIZI MERCİMEKTE YÜZDE 90 REKOLTE KAYBI VAR"

Milletvekili Tutdere, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kuraklıktan dolayı buğdayda yüzde 70, arpada yüzde 85 ve kırmızı mercimekte yüzde 90 gibi bir üretim kaybı yaşandığını ifade ederek, “Çiftçilerimiz bu yıl hem pandemiden dolayı hem de hayat pahalılığından dolayı büyük zorluklar yaşıyor. Girdi fiyatlarında yaşanan artışlar çiftçilerimizi perişan etmiş durumda.” İfadelerini kullandı. Çiftçilerin bu sene daha da zorlaşan koşullar altında ekimlerini gerçekleştirdiklerini fakat kuraklığında etkisiyle ciddi bir mağduriyet yaşadıklarını söyleyen Milletvekili Tutdere, “Adıyaman Ovası’nın tamamında kuru tarım yapılmakta, en çok da buğday ve arpa ekimi yapılmaktadır. Çiftçilerimiz bu yıl zor şartlar altında ürünlerini ektiler fakat yaşanan kuraklık nedeniyle şu anda ciddi bir mağduriyet yaşıyor, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz ciddi bir kuraklık sorunuyla boğuşuyorlar” dedi.

"ÜRETİMDEN KOPMAK İSTEMEYEN ÇİFTÇİLERİMİZİN BU DÖNEM MUTLAKA DESTEKLENMESİ GEREKİYOR"

Çiftçilerin zor günlerden geçtiğini adeta bir yaşam mücadelesi verdiklerini ifade eden Milletvekili Tutdere, “Üretimden kopmak istemeyen çiftçilerimizin bu dönem mutlaka bu desteklenmesi, kuraklık nedeniyle yaşadıkları mağduriyetlerin ivedilikle giderilmesi gerekiyor. Çiftçilerimizin bu mağduriyetini bir an evvel giderin, köylülerimizi çiftçilerimizi mağdur etmeyin çünkü bu yıl çiftçi zorda, çiftçi darda.” ifadelerini kullandı.